Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2019 08:12 - 500 въпроса за здравето и храненето
Автор: bven Категория: Други   
Прочетен: 520 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                  Съвети за добро здраве от нутрициониста Патрик Холфорд



image
Нутриционистът Патрик Холфорд е сред водещите специалисти по хранене във Великобритания. През 1984 г. той основава Институт по рационално хранене в Лондон, а през октомври 2004 г. участва в най-мащабното за страната изследване за здравето, в което се включват над 37 000 души. В книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ на издателство „Ентусиаст“ Холфорд отговаря на най-често задаваните въпроси в тази област. Той обяснява на достъпен език как чрез балансиран режим може да се справим с болести и неразположения – от обикновена настинка до по-сериозните и тежки състояния, които могат да застрашат живота ни. Авторът предлага и съвети как да повишим имунитета си чрез естествени природни средства. Представяме ви откъс от книгата, а може да я закупите от ТУК.


Някъде прочетох, че пшеницата може да е смъртоносна. Това е мит, нали?

Веществото в пшеницата, което може да причини алергични реакции, е глутенът. Преди време се смяташе, че алергията към глутен, наречена цьолиакия, се среща изключително рядко и засяга едва един на 6000 души. Според изследвания, проведени в Италия обаче, цьолиакията може да засегне един на 100 души. С други думи, хората много често страдат от това заболяване, но не им се поставя диагноза. Другият мит за глутена е, че причинява само проблеми с храносмилането като подуване, газове и диария. Но вече разполагаме с достатъчно доказателства, че диагнозата цьолиакия често предшества рака на стомашно-чревния тракт! Смъртността от този вид рак в рамките на първата година от поставянето на диагнозата е два пъти по-висока, тъй че твърдението, че пшеницата може да е смъртоносна, вероятно не е много преувеличено. Д-р Джеймс Брадли, автор на книгата „Опасните зърнени храни“, смята, че хората с висок риск от алергия трябва редовно да си правят изследвания за чувствителност към глутен. Сред рисковете са: да имате член от семейството с чувствителност към глутен, да страдате от автоимунни заболявания като инсулинозависим диабет, ревматоиден артрит и проблеми с щитовидната жлеза. В рисковата група попадат и жени с проблеми по време на бременността като спонтанни аборти. Чувствителността към глутена, който се съдържа и в ръжта, ечемика и овеса, но не и в ориза и царевицата, може да се изследва с комплект за домашна употреба, който измерва IgG антителата.

Как светлината влияе върху здравето?

Питали ли сте се защо по време на почивка слънчевите бани ви карат да се чувствате толкова добре? Светлината е често пренебрегван източник за укрепване на имунната система и подобрява настроението. Освен приятните асоциации, които правим с хубавите слънчеви дни, днес вече е известно, че светлината стимулира епифизата – малко образувание в мозъка, наричано още „трето око“. Епифизата произвежда важни химични вещества, наречени триптамини, които ни създават усещане за щастие и единство с природата. Мелатонинът – вид триптамин – регулира настройката ни спрямо деня, нощта и сезоните. Всичко това е свързано с естествената светлина. Изкуствената е съвсем различно нещо. Естествената слънчева светлина съдържа пълния спектър от честотни вълни, които изграждат „бялата“ светлина. Дъгата представлява различните честотни вълни, разделени като ленти от цвят, които събрани заедно, образуват онова, което човешкото око възприема като бяла светлина. По принцип електрическите крушки не излъчват такава светлина. Те съдържат по-малък набор от честотни вълни, вследствие от това светлината от тях е по-жълта. Флуоресцентната светлина се доближава повече до естествената, но най-доброто изкуствено осветление е така нареченото „пълноспектърно“ осветление, което имитира честотните вълни на естествената светлина, включително ползите от нея. Ако работите на закрито и рядко излизате на естествена светлина или ако сте предразположени към зимни депресии, си струва да си вземете такава лампа. Макар да са по-скъпи, тези крушки издържат до 100 пъти по-дълго и изразходват една четвърт от електричеството, необходимо за обикновените крушки.

Непрекъснато съм уморена и изглеждам пребледняла. От анемия ли страдам?

Да, възможно е да страдате от недостиг на желязо. Желязото е нужно на тялото, за да произвежда хемоглобин – основен елемент от състава на кръвта, който пренася кислород и хранителни вещества до тъканите, мозъка, мускулите и органите. Ако страдате от недостиг на желязо, тялото ви не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки, на което се дължи и бледият вид; а при занижен брой на червените кръвни клетки мозъкът и тялото ви не получават нужното количество кислород и хранителни вещества. Какъв е резултатът? Постоянно сте уморени. Червеното месо е най-известният и добър източник на желязо. Проблемът е, че то е много богато и на наситени мазнини, затова се спрете и на други източници: яйца, спанак и зелени зеленчуци, фасул, леща, сушени сливи, сушени кайсии, меласа и тиквено семе. Можете сами да проверите какво е нивото на желязо в кръвта ви, като огледате клепачите и ноктите на пръстите си. Областта под долните ви клепачи трябва да е наситено розова или червена, а когато натиснете върха на нокътя си и основата му стане бяла, след като го пуснете, тя трябва бързо да възвърне червения си цвят. Анемията може да бъде причинена и от недостиг на витамин В12 (фолиева киселина). Ще установите това със сигурност, като си направите изследвания. За всеки случай ви препоръчвам да пиете витамин В комплекс или мултивитамин, включващ витамини от група В.

Има ли възможност за облекчаване на астмата чрез хранителен режим?

Астмата се предизвиква от възпалителни процеси, което означава, че тялото е в състояние на „тревога“ поради претоварване от вредни въздействия. Сред тях обикновено са замърсяването на околната среда, хранителни алергии, алергии към лекарства за инхалатори и стрес. Най-разпространените хранителни алергии са към млечни продукти и пшеница, затова спрете консумацията и на двата вида храни за десет дни, за да видите дали ще се почувствате по-добре. Всяко допълнително бреме върху имунната система може да отключи астма. Вероятно това е причината тройните ваксини – поставянето на които е равнозначно на това тялото да развие три инфекции едновременно – да повишат риска от поява на астма. Освен намаляването на броя на вредните за имунната ви система фактори, някои хранителни вещества и билки успокояват възпалението, което свива дихателните пътища в белите дробове. Сред тях са витамин С (2 г на ден), магнезий (300 мг на ден), омега-3 рибени масла (1000 мг на ден) и растенията куркума, босвелия и джинджифил.

Непрекъснато имам главоболие. Има ли природни лекове, които да ми помогнат?

Възможните причини за главоболието и мигрената са многобройни, а сред тях са рязко спадане на кръвната захар, дехидратация, алергия, стрес и напрежение или неприятната комбинация от няколко от изброените. Рязкото покачване и спадане на адреналина и кръвната захар могат да предизвикат главоболие, но това състояние лесно се превъзмогва, ако преминете към оптимален режим на хранене. Яжте често, но по малко и избягвайте дълги периоди без прием на храна, особено ако сте под стрес и напрежение. Снабдявайте тялото си редовно с течности – пийте по 1–1,5 л вода на ден. Избягвайте захарта и стимуланти като черен чай, кафе и шоколад. Ако главоболието не отмине, е много вероятно да се дължи на алергия. Обърнете внимание дали има връзка между храните, които консумирате, и пристъпите на главоболие. Добре е да си направите тест за непоносимост към храни. Вместо да пиете аспирин или лекарства против мигрена, които свиват кръвоносните съдове, приемайте между 100 и 200 мг витамин В3 под формата на ниацин, който разширява кръвоносните съдове. Започнете с по-малката доза. Ще изпитате усещане, все едно се изчервявате, както и че бузите ви парят. Най-добре е да правите това у дома в спокойна обстановка.  

https://www.spisanie8.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/2019/1004/%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE.html



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866863
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава