Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2020 10:52 - Само в Narod.bg: Десислава Танева закриля горската мафия, мъжът й – кметът на Котел, и лесничей №1 режат до голо горите? До момента 85 тира бук на 130 г. (СНИМК
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.09.2020 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

ДНЕСМНЕНИЯ Само в Narod.bg: Десислава Танева закриля горската мафия, мъжът й – кметът на Котел, и лесничей №1 режат до голо горите? До момента 85 тира бук на 130 г. (СНИМКИ + ВИДЕО)


imageОт Admin на 15.09.2020

Земеделския министър Десислава Танева, чиято задача е да опазва българската гора от бракониери, е забъркана сериозно с дървената мафия в района на Котел, алармира само пред Narod.bg източник от Областната полиция в Сливен, наясно с престъпните схеми.

imageТова е гората, която бе безжалостно изсечена в името на далаверата

Ето и фактите – до момента над 2500 кубика вековна гора е изсечена над Котел и се извозва с над 85 тира. Под режещите машини е паднала 130-годишна букова гора, източно от град Котел, съобщи природозащитникът Атанас Русев във фейсбук групата „Да запазим горите”. Той е получил сигнал за престъплението от местни жители, видя Narod.bg.

imageМъжът на Десислава Танева – кметът на Котел Коста Каранашев

Засега е ясно, че зад отвратителното престъпление с вековните български гори стои престъпно съдружие между министър Десислава Танева, нейния съпруг и кмет на Котел Коста Каранашев и местния лесничей №1 – директора на Югоизточното държавно предприятие – Сливен инж. Пейчо Иванов Върбанов, твърди топ полицаят от Сливен пред Narod.bg.

imageТова е лесничей №1 в Сливенско Пейчо Върбанов

Грандиозната далавера с природата и бъдещето на България възмути дори главния прокурор Иван Гешев, който назначи проверка на сечта до голо на вековна гора в Котленския балкан и…дотук.

Хунтата на ГЕРБ си подава топката – вместо да започнат масови проверки от всички държавни институции, подчинената на Гешев Върховна административна прокуратура (ВАП) подаде сигнала до… министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която да извърши незабавна проверка, свързана със сеч на вековна дъбова гора край Котел.

Така излиза, че оня, който върши престъплението, трябва сам да се провери дали го върши, ядосва се сливенското ченге пред Narod.bg.

Въпреки очевадният конфликт на интереси, поради който няма да произлезе абсолютно нищо за бракониерите около Десислава Танева, пиарите на Иван Гешев обявиха:

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с медийни публикации, относно изсечена вековна гора край Котел.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от ЗСВ ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад с посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно наказателни производства, както и мерки за преустановяване на нарушенията. Докладът трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок.

Заявявам пред репортер на Narod.bg, че отсега мога да позная какво ще установи проверката – констатация за извършена сеч на вековна дъбова и нищо за това кои са извършителите, които ще си купят нови мерцедеси, вместо да влязат в затвора, гневен е източникът ни от МВР-Сливен.

Според природозащитника Атанас Русев мотивът на уж „разрешената” от шефа на горското инж. Пейчо Иванов Върбанов е, че това са 130-годишни гори с планирана сеч, а по принцип всички толкова стари гори трябва да са защитени от сечи, защото се водят „гори във фаза старост“. Но вместо тази вековна гора под защита са сложени значително по-млади гори с възраст около 100 г.“, каза пред Mediapool Русев.

Проверка в електронния регистър на Изпълнителната агенция по горите показва, че сечта е законна и е разрешена от Държавно горско стопанство Котел, което е към Югоизточно държавно предприятие – Сливен. В електронната система на неправителствената екоорганизация WWF също се отчита, че двата парцела с гори съдържат букови дървета на 130 години.

Любопитен детайл е, че тези гори се намират във вододайна зона, над изворите на десния ръкав на Медвенска река. Това е реката, която се влива в Луда Камчия. Екоактивистът Атанас Русев прилага и публични снимки от сателита Sentinel 2 за въпросните гори във времето от края на юни до 2 септември. За 2 месеца снимките ясно показват тъмни петна от сеч.

Горско стопанство „Котел“: Всичко е законно

„Всичко е законно! Ние работим по утвърден горскостопански план, в който са предвидени тези мероприятия. Този план е съгласуван с Регионалната инспекция по опазване на околната среда, с министреството на земеделието, с всички институции. Спазен е изцяло Законът за горите. Не е проблем, че гората е 130-годишна. Всяка една гора се отглежда. Тази сеч, за която вие говорите, до 40 години ще започне да се възстановява“, коментира пред Mediapool подчинения на Пейчо Върбанов – инж. Ивайло Русев, директор на Държавното горско стопанство в Котел.

Той изтъкна, че Котел е 90% във вододайна зона, но в парцел вътре в нея може да се сече максимум 25%. Цялата налична дървесина, в която е разрешена сечта, била над 10 000 кубика.

Екозащитникът Атанас Русев обаче разкрива и потенциална далавера, от която държавата, освен че се лишава от такова природно богатство като столетни гори, може да е загубила и над 250 000 лева.

„Местните казват, че „във всеки подобен ТИР има по няколко хиляди лева лева чисти пари“. Как се случва това? Ако тези изсечени вековни дървета не са всъщност за бичене, както е указано в документите, а отиват за фурнир, тогава сметката се получава. Защото кубикът вместо 100 лв. струва 200 лв…, а държавата в този случай е ощетена с над 250 000 лева. само от тази гора“, посочва Русев, позовавайки се на свои разговори с местни жители.

Горските обаче не могат да контролират за какво ще се препродава дървесината след добиването ѝ, така че далаверата на кръжеца около Десислава Танева да се измъкне сух от кражбата на българската гора.

Очаква ни безводие и режим в Бургас и Варна, а изсичат варварски вековните гори във вододайните зони на язовирите в Източна Стара планина. Тази сеч се намира над изворите на десния ръкав на Медвенска река – Кобилишница, реката, която се влива в Луда Камчия. Тази година този ръкав пресъхна изцяло…, пишат още в природозащитната група, видя репортер на Narod.bg.

ОЧАКВАЙТЕ СУПЕР СКАНДАЛНО ПРОДЪЛЖЕНИЕ САМО В NAROD.BG

   



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741220
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031