Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 15:01 - КРЪЩЕНИЕТО - СПОРЕД БИБЛИЯТА, НЕ СПОРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ЦЪРКВИ!
Автор: estirbg Категория: История   
Прочетен: 17445 Коментари: 14 Гласове:
17

Последна промяна: 18.02.2011 18:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чрез кръщението човек отмива стария си живот и греховете си. Святият Дух го укрепява и той тръгва по един нов, много специален път, твърдо решен да обича Бога и да Му служи. Церемонията е нужна като публична декларация: “Аз съм решил да следвам Исус!”

image

Ако отидете в 14 различни къщи и 14 пъти зададете въпроса какво представлява кръщението, може да получите 14 различни отговора, тъй като днес съществуват приблизително толкова различни начина, по които се извършва кръщението в църквите! Едни казват, че трябва да се извършва чрез попръскване, други – чрез поливане, а трети – чрез потапяне. Един проповедник, даже, кръстил внука си от 3000 мили разстояние по телефона! Помня как веднъж наблюдавах по телевизията един евангелизатор, който пръскаше публиката си с вода. Преди, обаче да успее да напръска всички, без да иска разля съда с водата. Не знаейки какво да направи, грабна една кутия Кока Кола и започна да пръска хората с нея!

  При наличието на всички тези различни методи, нека все пак разлистим Библията, Тя трябва да бъде нашият единствен навигатор. Еф. 4:4,5 – “Има едно тяло и един Дух, както бяхте призовани към една надежда на званието ви – един Господ, една вяра, едно кръщение. Само едно кръщение! Както обикновено, Сатана е внесъл многобройните си фалшификации в църквата и е успял да засегне дори и учението за кръщението. Библията казва, че има само едно кръщение и това е важно. Новият Завет споменава това отново и отново.

  Точно преди да напусне Своите ученици и да отиде в небето, Исус  произнесе прощалните Си думи в Мат. 28:18-20 – “Тогава Исус се приближи към тях и им говори, казвайки: Идете, прочее, научете всичките народи и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Святия Дух, като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал. И ето, Аз съм с вас през всичките дни до свършека на века. Амин.” Тук ясно е посочено, че кръщението трябваше да бъде важна стъпка в християнския живот и, че Бог изисква от Своите служители да я практикуват. Едно от най-силните изказвания на Исус в Библията е фокусирано именно върху тази тема. Намира се в Йоан 3:5 – “Исус отговори: Истина, истина ти казвам – ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство.” “Ако се не роди някой от вода” – т.е. ако не бъде кръстен – не може да влезе в Божието царство! В Марко 16:16 се казва същото – “Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен. А който не повярва, ще бъде осъден.”

Какво всъщност представлява кръщението? Кръщението е външният знак за една вътрешна промяна. Тотална промяна на живота ни. Станали сме ново създание и това е публичният начин да заявиме: “Решил съм да последвам Исус.” Нека го кажем ясно – във водата за кръщение няма нищо магическо. Ако влезете в нея като дявол, ще излезете от нея като мокър дявол! Още преди кръщението трябва да сме отишли при “извора на живата вода” – Исус Христос – и да сме започнали новия си живот с Него.
 В Римл. 6:3-6 е разкрито пълното значение на кръщението – “Или не знаете, че ние всички, които се кръстихме да участваме в Исус Христа, кръстихме се, за да участваме и в смъртта Му? Затова чрез кръщението ние се погребахме с Него - да участваме в смърт, тъй щото, както Христос биде възкресен от мъртвите чрез славата на Отца, така и ние да ходим в нов живот. Защото, ако сме се съединили с Него чрез смърт подобна на Неговата, ще се съединим и чрез възкресение, подобно на Неговото. Като знаем това, че нашето старо естество бе разпнато с Него, за да унищожи тялото на греха, та да не робуваме вече на греха.” Кръщението е символ на Христовата смърт, погребение и въкресение за нов живот. В духовен смисъл, това се случва и с нас при кръщението. То е символ на това, че нашият стар живот на вина и грях умира и бива погребан, а се ражда един нов живот. При кръщението очите са затворени, ръцете са скръстени и дишането се прекратява за момент, докато човекът се потапя внимателно под водата и след това се извежда отново. Съвършена илюстрация на смъртта, погребението и възкресението за нов живот!
Сега искаме да узнаем какво е истинско библейско кръщение. Библията твърди, че има само едно. Да видим какво направи Исус на Своето кръщение.
Мат. 3:13-17 – “Тогава идва Исус от Галилея на Йордан при Йоана да се кръсти от Него. А Йоан Го възпираше, казвайки: аз имам нужда да се кръстя от Тебе. Ти ли идеш при мене?
А Исус в отговор му рече: Остави Ме сега, защото така ни е прилично да изпълним всичко, що е право.
Тогава Йоан Го остави. И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата. И ето, отвориха му се небесата, и видя Божия Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение.” Исус веднага “излезе от водата” – това е кръщение чрез потапяне! Обърнете внимание на стих 15Той извърши това, за да “изпълни всичко, що е право”. Правото е правилното вършене на нещо. 1Йоан 3:10 – “По това се разпознават Божиите чада от дяволските чада – никой, който не върши правда не е от Бога, нито оня, който не люби брата си.” Длъжни сме да ходим, както е ходил Исус. Затова имаме нужда да бъдем кръстени - за да “изпълним всичко, що е право” и да покажем, че сме се посветили на Христос.
Нека отново се обърнем към Новия Завет, за да видим какво се казва за това “погребение” или потапяне. Йоан 3:23 – “Също и Йоан кръщаваше в Енон, близо до Салим, защото там имаше много вода. И людете дохождаха, и се кръщаваха.” Там имаше “много вода”. Ако Йоан попръскваше хората, можеше да си вземе една кофа вода от кладенеца и да кръсти с нея стотици! Но той трябваше да отиде на място, където имаше “много вода”.
По-нататък в Новия Завет ни е разказана историята за Етиопския евнух. Деян. 8:36-39 – “И като вървяха по пътя, дойдоха до една вода. И скопецът каза: Ето вода. Какво ми пречи да се кръстя?
И Филип рече: Ако вярваш от все сърце, можеш.
А той в отговор каза: Вярвам, че Исус Христос е Син Божий.
Тогава заповяда да се спре колесницата и двамата слязоха във водата – и Филип, и скопецът. И кръсти го. А когато излязоха от водата, Господният Дух грабна Филипа и скопецът вече не го видя, защото възрадван продължи пътя си.” Те и двамата “слязоха във водата” и после “излязоха от водата”. Отново е описано кръщение чрез потапяне.

 Ето и тази кратичка история от нашето съвремие за едно момче,  което веднъж, прибирайки се от училище се втурнало към баща си:
- Тате, тате, знаеш ли какво учихме днеска в училище? – извикало то.
- Не, не знам – отговорил бащата.
- Говорихме за кръщението и научих, че Библията казва, че единственият правилен начин за кръщение е чрез пълно потапяне под водата, за да могат греховете ти да бъдат погребани и отмити; и след това излизаш от водата. Нещо като погребение и възкресение.
Тогава бащата казал:
- Сине, това не е необходимо. Няма никаква разлика. Поръсването с вода е също толкова добро. Независимо дали под една или друга форма, кръщението си е кръщение.
- Не! Не е вярно! – казало малкото момче – трябва изцяло да се потопиш под водата, за да бъдеш погребан!
- Не, казвам ти, че няма никаква разлика!
E, знаете как завършва обикновено един спор между баща и син. Бащата казал:
- Сине, няма да говорим повече по този въпрос. Няма разлика. Да отиваме да си вършим работата.
Докато прекосявали задния двор, се натъкнали на някакво умряло пиле и бащата казал:
-  Моля те, вземи това умряло пиле, занеси го зад обора и го зарови там.
 Малкото дете взело пилето и послушно отишло зад обора. Там го пуснало на земята. След това посегнало, взело няколко зрънца пясък и “поръсило” пилето. След това си тръгнало.
След няколко часа бащата минал зад обора и видял как било “погребано” пилето. Никак не му харесало това, което видял и отишъл при сина си.
- Сине, казах ти да заровиш пилето. Ти защо не ми се подчини?
С цялата си детска невинност, момчето вдигнало очи нагоре и казало:
-  Но, тате, аз го направих! Зарових го по твоя начин!

  Със сигурностможете да видите разликата между кръщение чрез потапяне и поръсване!
Остава още един въпрос. Откъде са се появили другите форми на кръщение? Ако искате вярвайте, но поръсването и останалите форми на кръщение, не са съществували до 1311г. – до събора в Равена. Повече от 1200 години след Христа целият християнски свят е практикувал кръщение чрез потапяне. Поръсването е било въведено поради две основни причини. Първата е - за удобство. Духовниците от Средните векове – с техните тежки одежди – не желаели да се мокрят в басейна за кръщение. Но, все пак, основната причина е една езическа концепция. Папската сила държала хората в страх и невежество. Била създадена теория, че всяко новородено бебе, идващо на света, е грешник и ако умре, то отива незабавно в ада и гори там завинаги. Така било въведено кръщението на бебета. И тъй като нито майката, нито бебето могат да бъдат потапяни във вода първите няколко дни след раждането, свещениците вземали светена вода и поръсвали бебето веднага след раждането.
Всички това води до още един въпрос. Библейско ли е кръщаването на бебета? Удивително е, че в цялата Библия няма записан нито един пример за кръщаване на бебе!
Причината е проста.

Според Писанието, има три основни изисквания, за да бъде кръстен един човек –

1. Покаяние.   2. Вяра   3. Знание, което води до послушание.   Може ли едно бебе да се покае, да повярва и да придобие познание, което да го доведе до послушание? Не! Малкото бебе не носи отговорност за своите действия докато не порасне и не се научи на отговорност. Яков 4:17 – “Прочее, ако някой знае да прави добро, и го не прави, грях е нему.” Малкото дете е невинно и не върши грях докато не разбере разликата между добро и зло – ето защо е спасено. Това, което Бог ни призовава да направим с нашите деца, е да ги посветим на Бога, така както беше посветен Исус. (Лука 2:22,27,28) В една съвсем проста церемония детето се посвещава на Бога и родителите се задължават да го възпитават в любов и страх от Бога. След като детето порасне, то само взема решението дали да последва Христос и публично да заяви това чрез кръщение.

  Нека разгледаме трите стъпки, предшестващи кръщението, които го превръщат в една красива публична проява на посвещение, която дава на околните да разберат, че аз съм се променил отвътре и вече принадлежа на Исус. То е един външен знак за една вътрешна промяна.
За да разгледаме първата стъпка – “покаяние и изповед” – нека прочетем Деян. 2:37,38 – “Като чуха това, те ужилени в сърцата си, рекоха на Петра и на другите апостоли: Какво да сторим, братя?
А Петър им рече: Покайте се и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар – Святия Дух.” Покайте се и се кръстете. Какво е истинска  изповед и покаяние?  Пр. 28:13 – “Който крие престъпленията си, няма да успее, а който ги изповяда и оставя, ще намери милост.” Изповядване и изоставяне на греха. Изповед без отказване от греха не струва нищо. Не се заблуждавайте относно това – хора, които се изповядват, а след това умишлено извършват отново същия грях, само си хабят дъха. Истинското покаяние е съжаление за греха и отказ от него. В Римл. 6:11 Павел казва, че сме мъртви за греха“Така и вие считайте себе си за мъртви към греха, а живи към Бога в Христа Исуса.” Какво означава това? Означава, че що се касае до греха, ние сме мъртви. Не желаем повече да го следваме, нито да му  служим Проблемът е в това, че твърде много хора в църквите днес все още не са мъртви към греха! Когато са били кръстени, са били погребани живи! Само когато един човек е наистина мъртъв, тогава го погребваме. Когато той умре към греха, го погребваме чрез кръщението. И когато излезе от водата, той е “новороден”. Йоан 3:1-6“Между фарисеите имаше един човек на име Никодим – юдейски началник. Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога Си дошъл учител, защото никой не може да върши тия  знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него.
Исус в отговор му рече: Истина,        истина ти казвам – ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство.
Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? Може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди?
Исус отговори: Истина, истина ти казвам – ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух.” Ние сме родени от вода – това е кръщението. Ние сме родени от Дух – това е силата, която идва с кръщението. Когато изберем да умрем към греха, Святият Дух започва да обитава в нас и ни дава сила над греха. Ние възкръсваме за нов живот! Йоан 1:12,13 – “А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада – сиреч на тия, които вярват в Неговото име, които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.” Той обещава да ни даде сила да станем Божии чада!

  Но, ние се нуждаем не само от подготовка на сърцето, но и от подготовка на ума. Не можем да преживеем промяната на сърцето, докато не разберем Божията воля. Eто защо, в Мат. 28:19,20 Исус възложи поръчката: “Идете, прочее, научете всичките народи и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух, като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал. И ето, Аз съм с вас през всичките дни до свършека на века.” Идете и научете ги на всички неща. Преди да кръстите, научете! Какво да научим? Учете хората да пазят всички Божии заповеди.
Смятате ли, че Бог е интелигентен? Естествено, че да! И тъй като Той е интелигентен, то и истинската християнска вяра е интелигентна вяра. Днес, в някои църкви няма нужда да знаеш каквото и да било, за да бъдеш кръстен, но в истинската Божия християнска църква, трябва да знаеш, да бъдеш научен как да живееш и какво да правиш. Трябва да знаеш Божията воля и да разбираш истината! Нека се върнем на случая с етиопянина в Деян. 8:31 – “А той рече: Как да разбера, ако ме не упъти някой? И помоли Филипа да се качи и да седне с него.” Той помоли някой човек да го упъти. Тогава Филип го обучи – стих 35 – “А Филип отвори уста и като почна от това писание, благовести му Исуса.” След като Филип просвети етиопянина и му проповядва  Христос, той с радост прие истината, включително и тази за кръщението. Стихове 36-39 – “И като вървяха по пътя, дойдоха до една вода, и скопецът каза: Ето вода. Какво ми пречи да се кръстя?
И Филип рече: Ако вярваш от все сърце, можеш.
А той в отгвор каза: Вярвам, че Исус Христос е Син Божий.
Тогава заповяда да се спре колесницата и двамата слязоха във водата – и Филип, и скопецът. И кръсти го. А когато излязоха из водата, Господният Дух грабна Филипа и скопецът вече не го видя, защото възрадван продължи пътя си.” Филип го кръсти след като го обучи. Кръщението трябва да бъде предшествано от познание, за да може човекът да вземе солидно, интелигентно решение, което ще продължи по-дълго от едно емоционално захвърляне на стария живот, базирано на чувства. След като сме се покаяли за греховете си и сме избрали да се откажем от тях; след като придобием познание за Божиите основни истини и доктрини, вземаме едно зряло решение и отпразнуваме церемонията на кръщението. Това ще бъде един от най-щастливите дни в живота ни!
Докато сме още на книгата Деяния, нека отговорим на още един въпрос: Какво е повторно кръщение? Има ли библейски причини то да бъде извършено? Деян. 19:1-5 – “А когато Аполос беше в Коринт, Павел – след като беше минал през горните страни – дойде в Ефес, гдето намери някои ученици. И рече им: Приехте ли Светия Дух като повярвахте?
А те му отговориха: Даже не сме чули дали има Святи Дух.
 И рече:  А в що се кръстихте?
 А те рекоха: В Йоановото кръщение.
А Павел рече: Йоан е кръщавал с кръщението на покаяние, като е казвал на людете да вярват в Този, Който щеше да дойде подир него – сиреч в Исуса.
И като чуха това, кръстиха се в името на Господа Исуса.”  Тука става дума за една група от хора, които бяха кръстени от Йоан Кръстител. Те бяха искрени, но бяха последвали Йоан преди да се беше появил Христос. Затова не бяха чули цялата истина – особено за Исус Месия и за Святия Дух. Те бяха с открити сърца и щом Павел ги обучи,  приеха истината с радост и се кръстиха отново, за да покажат своята любов и ново решение да следват цялата истина. Много често искрени хора проявяват желание да бъдат повторно кръстени след като са научили нови истини и това може да бъде една прекрасна стъпка към преподновяването на решението за следване на Христос.
Кръщението или повторното кръщение е като сватба, като “брак” с Христос. Във 2Кор. 11:2 четем за тези близки взаимоотношения между Христос и Неговия народ. – “...защото ревнувам за вас с божествена ревност, понеже ви сгодих с един мъж – да ви представя като чиста девица на Христа.” Тук стигаме до един друг важен момент. Когато двама души се влюбят и се закълнат във вечна вярност и любов един към друг, те не са съвършени. Правят грешки. Много пъти се налага съпругът да каже на съпругата си: “Прости ми.” Но, когато обичаме някого, ние израстваме в тази любов. Ние заедно съзряваме в една връзка, която нищо не може да разкъса. Ако двама души чакат да станат съвършени преди да се оженят, няма да го направят никога! Същото е и с Христос и нашето съединяване с Него чрез кръщението. Не бива да чакаме да станем съвършени преди да се кръстим. Ако го направим, никога няма да се кръстим! Кръщението е новорождение. Когато излизаме от водата, сме едно “бебе” в Христос. Ще бъркаме, ще грешим. Ще има моменти, когато ще се наложи да казваме на Бога: “Прости ми!”, но ще растем! И съединени с Христос, нашата любов ще съзрява с всеки изминат ден. Ако имаме отворено сърце и избираме да изоставим греха, ако имаме познания за истината и любовта на Христос, то тогава Той днес ни кани да се подготвим за тази радостна стъпка на кръщението.

 В Гал. 3:27 се казва, че ние сме “се облекли” в Христа. – “Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, в Христа сте се облекли.”  Както в брака нашите сърца откриват любовта, така е и при Христос. Колкото повече се задълбочава връзката ни, толкова повече Го обикваме и в Негово лице намираме “Онзи, Когото обича душата ви”. Когато се подготвим и съзреем, тогава пристъпваме към церемонията на кръщението, за да покажем на Бога и на хората, че вече сме се облекли в Христос. Кръщението е като една красива сватба – място, където виждаме мъже и жени да се съединяват с Христос! Днес Исус копнее да се съединим с Него. Когато предприемем тази стъпка, можем да предвкусим радостта от това да знаем, че всичкият ни грях, всичката ни вина и цялото ни минало са изличени. Излизайки от водата, можем да ликуваме знаейки, че сме без петно – сякаш никога не сме съгрешавали. Бог Отец поглежда надолу към вас и казва: “Този е възлюбленият Ми син, тази е възлюблената Ми дъщеря, в които е Моето благоволение.” (Мат. 3:17)

 по L.Schreven








Гласувай:
17



1. pevetsa - Апостол
12.02.2011 16:17
Искам аз да тръгна по света
забравил вкъщи незгодите
да прославям Господа
създателя на тази земя.

Не ще ме уплаше даже смъртта
един ще падне, двама ще се родят
няма сила по велика от Теб
затуй вървя само напред.

И когато това число
се изпълни със души
каквото е било досега
вече сте нови нали?

И ще тръгнате след мен
Божии избранници
кръстени със дух и вода
твои Господи верни чада.

Алекс Алексиев
22.11.1990 г.
цитирай
2. vandela007 - Поздравления!
12.02.2011 21:24
Поздравления!
цитирай
3. whitepigeon - Казваш безценни истини, дано по...
12.02.2011 22:17
Казваш безценни истини, дано повече хора разберат.
Поздрави :-)
цитирай
4. estirbg - whitepigeon - Казваш безценни истини, дано по...
12.02.2011 22:42
Приятелю, малко са хората, коита се интересуват за вечната си участ. Подминават и прескачат толкова важни неща, за което после горчиво ще съжаляват. Може би ще се стреснат едва когато гибелта нагази целия свят, ще разберат, че нещо страшно се случва...но късно ще бъде...вратата на милостта ще се е затворила и те завинаги ще останат отвън:
" А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт."Откровение"21:8
цитирай
5. injir - Сега наистина се замислям, че ис...
15.02.2011 23:34
Сега наистина се замислям, че истинското кръщение трябва да става в по-късна възраст, а не в бебешка. В зряла възраст можеш да избираш съзнателно своята вяра.
цитирай
6. kontra - Естир...
15.02.2011 23:56
Твърде дълга е статията ти, за да се чете от хора, които не са християни.
Повече прилича на заяждане с Православието и Католицизма, отколкото на опит да се оповести нещо важно. Протестантските среди ще те аплодират, но друга полза няма да има, по- добре си намери форум за вярващи.
Също така не правиш разлика между Йоановото кръщение, което е мисия на Предтеча и кръщението, което е завещано от самият Спасител за Църквата. Липсват ти и познания по история- 1311 г не е имало събор в Равена.
Как реши, че 1200 години преди това всичко се е правило еди- как си? Чела ли си трудовете оставени от първите християнски водачи в историята- светите отци?
И смяташ, че може да има различни видове църкви и те да бъдат църкви?!
Единственото хубаво е, че все пак зовеш името на Спасителя, но повярвай ми, както Аврам е Авраам, така и Исус е Иисус.
нищо лично ;)
цитирай
7. estirbg - Не съм протестантка, то и те са толкова християни, колкото католиците и православните -
16.02.2011 08:33
нарушители на Божия закон! Ако цитирането на Библията и оповестяването на Истината от нея приемаш като заяждане с католицизма и православието - зле си ме разбрал...
Прочети още веднъж внимателно как е в Библията и че длъжни сме да ходим, както е ходил Исус. Затова имаме нужда да бъдем кръстени - за да “изпълним всичко, що е право” и да покажем, че сме се посветили на Христос. Сам Исус е дал пример и щом е казал в Йоан 3:5 :– “Исус отговори: Истина, истина ти казвам – ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство.” “Ако се не роди някой от вода” – т.е. ако не бъде кръстен – не може да влезе в Божието царство! В Марко 16:16 се казва същото – “Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен. А който не повярва, ще бъде осъден.”
Толкова ясно и категорично е казано, че и бебетата ще го разберат!
Как да спорим? Не трябва да се поставят човешки закони, наредби и традиции пред единствения Авторитет, оставил волята Си в Книгата Си.
А що се отнася до цитираните от теб "трудовете оставени от първите християнски водачи в историята- светите отци", веднага ще ревизирам и тяхните деяния спряма Единствения Стандарт - факта, че са се наричали "отци" е достатъчно опетняващо - Сам Исус казва да не наричаме "отец" никой друг, ЕДИНСТВЕНО Онзи на небето. Матей 23:9
"И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният."
Чета и единствен навигатор за мен е Библията и ничии други жития не биха ме отклонили от Нея - всички са човеци, всички са били грешници, макар и служители на Бога. И ако намери грешка в двойните гласни на имената на Исус и Аврам, то е пропуск не от незнание, а вид "побългаряване" в ежедневия ни език - всички казваме Исус, а не Иисус и Аврам, а не Авраам, нали? Това да ми е кусура...:))
И още нещо - не мисля, че постингите са дълги за такава духовна, тънка материя, нали не искаш да звучат работите ми във формат кратка "Реклама"?
Ето, толкова подробно обясних изключително важен момент от спасението и пак не си ме разбрал - ако бях по-лаконична накъде ли щяха да полетят мислите и предположенията на читателите...И ако този постинг е дълъг, то тогава Библията колко дълга ще да е, как да увещавам хората да я четат?...
цитирай
8. kontra - отговорите:
16.02.2011 14:54
вече ти отговорих на лично съобщение, а ако някой фен желае да участва в дискусийте- да ни пише също персонално, понеже тук не е форум все пак.
Прегледах и останалите ти статии- просто излиза, че всеки, който си купи Библия и понаучи ключови цитати може да отсъжда каквото си иска и да си спретне домашна църквичка... а не е така!
До скоро, в лични съобщения.
цитирай
9. estirbg - kontra, приятелю, не така!
16.02.2011 15:45
"който си купи Библия и понаучи ключови цитати може да отсъжда каквото си иска и да си спретне домашна църквичка" - не съм съгласна!
Библията е да се чете и когато виждаш несъответствие между Словото и коя да е църква трябва да си направиш извод каква е:"20 И тъй, от плодовете им ще ги познаете." Матей 7:20
Отклонения и извращения - бол! Но това на лични, щом не искаш да разискваме тук...:))
цитирай
10. анонимен - Само да добавя, че
28.02.2011 04:39
по принцип на новозаветен гръцки думата, употребена в цитираните от теб пасажи е "баптИдзо", която буквално означава "потапям". Така че всъщност по-правилно е ако го бяха превели, че Йоан "потапяше хората" в река Йордан, отколкото "кръщаваше". Но смисълът е именно това, да. Препоръчително е потапянето да става в течаща вода като река, поточе, водопад и т.н. както е видно и в Новия завет.

В учението на апостолите, описано в "Дидахи", което не е част от Библията, се споменава, че кръщението е най-добре да е в течаща вода; ако няма течаща може и в застояла;, ако няма достатъчно вода за потапяне, може и с поливане отгоре. За попръскване не се говори. Сега дали можем да се доверим на това учение е друг въпрос, просто давам допълнителна информация за любознателните :)

Естирбг, казваш, че не си протестантка, католичка или православна. Каква си тогава ми е интересно и принадлежиш ли към определена деноминация? Защото извън тези трите остават Йеховистите, мормони, сциентолози, християнска наука, Божият Израел и др. Можеш да ми кажеш и на ушенце, ако предпочиташ :)
цитирай
11. анонимен - Какви са тези дъщери?
28.02.2011 05:00
Недей да добавяш стихове в устата на Матей, моля те :)
Какво е това “Този е възлюбленият Ми син, *тази е възлюблената Ми дъщеря*, в които е Моето благоволение.” (Мат. 3:17) Ти коя Библия четеш точно? В мойта не се говори за възлюбени дъщери, извинявай много. В онова време нали се сещаш, че Йоан и Исус са кръщавали само мъже в река Йордан и учениците им са били само мъже? Имало е жени последователи, които са го следвали с тълпата като майка му и Магдалина, но те най-вероятно не са били потапяни във вода. Ами 70те ученика разпратени от Исус по двама да изцеляват болни и да проповядват са били само мъже пак. Дечицата, които Исус благославя, са всъщност момченца, защото при евреите момичетата не се благославят чрез полагане на ръце на главата, само момчетата. Когато Исус нахранва 5те хиляди, мъжете са отделени от жените и децата и т.н., има безброй примери. Може би просто нямаш достатъчно информация. Разбирам, че сме в 21 век на женската еманципация, но нека следваме Библията без да я нагаждаме към жените. Според мен, Бог все още гледа на пол и мъжът е любимото му дете, с което иска да общува, а не жената, която още отначало се подчини на змията и така пренебрегна Божията заповед, показвайки, че не я е грижа за Бог. Той и е обиден и досега.
цитирай
12. estirbg - Анонимен №10 и 11
28.02.2011 20:55
След като бях в православната, след това пребивавах известно време в евангелската петдесятна, дочух и разбрах за католическата, както и проучих и другите църкви, установих, че единствено адвентната църква и по-точно рефарматорското крило изпълняват точно Божиите повеления и изисквания - без човешки измислени традиции и човешки предания. Това е църквата, която строго следва Божиите наставления и НЕПРОМЕНЕНИТЕ ДЕСЕТ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ. ТОВА Е ЦЪРКВАТА, КОЯТО Е НАДАРЕНА С ПРОРОЧЕСКИ ДУХ, ЕДИНСТВЕНАТА ЦЪРКВА, КОЯТО ИМА НАЙ-ВЯРНО И ТОЧНО ТЪЛКУВАНИЕ НА БОЖИЕТО СЛОВО, КОЯТО ДОКАЗВА ЧРЕЗ СЛОВОТО, ЧЕ СМЕ СЪВСЕМ НА КРАЯ НА ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ (И ТОВА Е ТАКА!) - ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ В АРАБСКИТЕ СТРАНИ ТОЧНО СЕ ПРИПОКРИВАТ С ПОСЛЕДНАТА, ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ЧАСТ НА ПРОРОЧЕСТВОТО НА ДАНИИЛ...
ТОВА Е ЦЪРКВАТА(КАКТО И САМАТА АДВЕНТНА), КОЯТО ПОДГОТВЯ ХОРАТА ЗА ПОСРЕЩАНЕТО НА ИСУС КАТО ЦАР НА ЦАРЕТЕ И КОЯТО ПОСОЧВА ТОЧНО КОЙ Е "ЗВЯРЪТ" В ЛИЦЕТО НА РИМОКАТОЛИЧ. ЦЪРКВА И НЕГОВИЯ ПОМОЩНИК (ВТОРИЯ ЗВЯР) В ЛИЦЕТО НА САЩ.; ЛЪЖЕПРОРОКЪТ Е ОТПАДНАЛИЯТ ПРОТЕСТАНТИЗЪМ, КОЙТО ЩЕ ДЕЙСТВА СЪВМЕСТНО С ДВАТА ЗВЯРА ЗА ДА ИЗМАМИ ХОРАТА НА ФИНАЛНАТА ПРАВА НА ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ. НИКОЯ ЦЪРКВА НЕ ПРИТЕЖАВА ТОЛКОВА ЯСНИ И ВЕРНИ БИБЛЕЙСКИ ТЪЛКУВАНИЯ НА ПРОРОЧЕСТВАТА, КОИТО СЪВСЕМ КОНКРЕТНО СЕ ПРИПОКРИВАТ И СЪС СЛУЧВАЩОТО СЕ ДНЕС ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ....
А що се отнася до погрешното ти виждане за "вечната " вина на Ева, предавайки я на дъщерите си и мнението ти:"Според мен, Бог все още гледа на пол и мъжът е любимото му дете, с което иска да общува, а не жената, която още отначало се подчини на змията и така пренебрегна Божията заповед, показвайки, че не я е грижа за Бог. Той и е обиден и досега. ", мога да те уверя, че много се лъжеш. Явно не четеш Библията, за да чуеш какво казва новозаветният учител:
Галатяни 3:28
"Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма МЪЖКИ пол, ни ЖЕНСКИ; защото вие всички сте едно в Христа Исуса."..
ТЪРСЯ САМО БИБЛЕЙСКИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, А НЕ МОИ КОНЦЕПЦИИ - ЗА МЕН Е НАЙ-ВАЖНО КАКВО КАЗВА ГОСПОД...
цитирай
13. estirbg - Що се отнася до Библията,
28.02.2011 21:14
ползвам цариградския превод и електронния вариант "Естир 2003".
Има разлики, вече забелязвам, за съжаление, и особено в католическите Библии, там Законът вече е фалшифициран,...
В повечето библии Откровение 22:14 е дадено така:"14 Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота, и да влязат през портите на града.
А верният превод е в цариградския (от старогръцки) "14 Блажени, КОИТО ПАЗЯТ БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ, за да имат право да дойдат при дървото на живота, и да влязат през портите на града." ТОВА Е МНОГО ВАЖНО УКАЗАНИЕ, КОИ ЩЕ ИМАТ ВЕЧЕН ЖИВОТ.... ТАКА ЧЕ ТРЯБВА МНОГО ДА СЕ ВНИМАВА ВЕЧЕ С БИБЛИИТЕ...
ПОЗДРАВИ ОТ МЕН! :))
цитирай
14. анонимен - Въпрос до Estirbg
04.10.2011 16:08
Estirbg,
какво се случва с деца на атеисти, ако детето е до 6-7 г.? Наследява ли съдбата на родителите си (да изгори в огненото езеро, макар и за кратко и да не усети нищо, или са приети от Бог за праведни?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estirbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1883613
Постинги: 110
Коментари: 2805
Гласове: 5349
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031