Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2017 16:28 - Проф. Божидар Димитров: Античен македонски език е гръцкият. Него използват в античната македонска държава и Филип, и Александър Македонски.
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 8161 Коментари: 10 Гласове:
1

Последна промяна: 10.07.2017 14:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

За пониятието "Македония", "Македонски език и Македонска държава"


Тъй като около 2 август и след това ще се развихрят диви дискусии относно „македонския” език, „автономията на Македония”, за която се борили македонските революционери и т.н. – а авторът на тези редове ще бъде по това време на инспекционна обиколка по разкопките на НИМ извън столицата, смятам, че моят професионален и служебен дълг е да дам разяснение на българските журналисти, политици и обикновени хора по тези въпроси. Все пак и за това получавам заплата.

Македонски език

Античен македонски език е гръцкият. Него използват в античната македонска държава и Филип, и Александър Македонски. Понятието „Македония” в Античността се отнася до гръцка държава с монархическа форма на управление, разположена изцяло на територията на съвременна Гърция. Самите македонци се смятат за гърци и особено политическия им елит.

През Средните векове жителите на вече географската област Македония говорят и използват българския език. Защото са българи. Македонската „историчарска” наука изпада в безумно противоречие. На иконите на Светите братя Кирил и Методий във всяка македонска църква те държат разгърнат свитък с българската азбука, а надписа над главите им е „български просветители”. Е, в много църкви „български” е замазано с боя или закрито с лейкопласт („Св.Неделя” в Битоля, „Св.Панталеймон” във Велес, „Св.Йоаким Осоговски”).

Съвременният „македонски” език е създаден през октомври-ноември 1944 г. под ръководството на Благой Конев – студент в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, завършил цели три семестъра и поради това обявен в Скопие директно за академик, когато се събира комисия от 12 такива като него учили-недоучили интелектуалци. Блаже Конески (така се преименува Благой Конев) връчва на комисията българската граматика на проф. Любомир Андрейчин (най-добрата и досега) и им казва „Сменяйте букви, сменяйте думи, но сътворения от вас македонски език не трябва да прилича на българския”. Чудовищна грешка: българският език е единственият всред т.нар. славянски езици без падежи и колкото думи и букви да сменяш, той си остава български. Друго щеше да бъде днес, ако Блаже Конески бе влязъл и дал на комисията сръбската граматика на Вук Караджич. Сега „македонците” щяха да говорят език с падежи, но по-близък до сръбския, отколкото до българския. Сменили са две-три букви, елиминирали две-три други, като „ъ” например и дотук. Като виц и то в македонски медии съм чел, че Блаже все бил недоволен и на всяка междинна представена му разработка казвал: „С този език все още ще приличаме на българи”. Измъчен член на комисията предложил: „Друже Блаже, предлагам да се приеме закон – да се отреже лявото ухо на всеки македонец. Тогава напълно ще се различаваме от българите”.

Днес най-отговорните световни лингвистични институти, между които
френския и руския, смятат македонския език за идиом (диалект) на българския.

Идеята за самостоятелна македонска държава

Македонските „историчари” и политици натякват често, че „македонските революционери” се борели за автономна Македония, т.е. за независима македонска държава. Вярно ли е това? Вярно е, само че чрез малко съществено уточнение – автономна държава на българското й население. Иначе казано, втора българска държава.

Защо БМОРК – ТМОРО – ВМОРО – ВМРО ще застанат зад тази идея? Та нали са поделение на Българското военно разузнаване. 
Защото идеята е българска държавна идея и е вменена на македонските революционери от български политически елит. В София си дават ясна сметка, че Великите сили няма да позволят България да се увеличи със сто хиляди квадратни километра – толкова е тогава организационната територия от Черно море до Албанските планини. За Великите сили това означава нова велика сила в Европа – България ще бъде по територия колкото Великобритания и съвсем малко по-малка от Германия и Италия. Вярно, велика само по територия, а не и по икономика и военни възможности, но Великите сили знаят, че това е преодолимо в рамките на 30-40 години. Затова са против. Със създаването на втора българска държава България се опитва да направи „римейк” на номера с Източна Румелия. Е, този път не става.

Понятието „Македония”

Понятието „Македония” в Античността се отнася до гръцка държава с монархическа форма на управление, разположена изцяло на територията на съвременна Гърция. Самите македонци се смятат за гърци и особено политическия им елит.

През римския период Македония е име на римска провинция. През VI век името изчезва и се появява като име на византийска административна област с територия в днешна Източна (турска) Тракия. Българите, които владеят тази земя, нямат точно определено име за тази територия. Наричат я: Кутмичевица, Долна Земя, Долна Мизия и др.

Кога се връща името на картите

Името Македония се връща на европейските карти от европейските хуманисти чак в XVIII-XIX век. Пътешественици, военни, дипломати и разузнавачи твърдят, че в тази географска област живеят преобладаващо българи и малко турци, албанци, цигани, но не и македонци. Етнизирането на понятието „македонец” ще стане чак след 1944 г. Дотогава името „македонец” е означавало просто българин от географската област Македония. Затова българските власти не бягат от понятието „македонец”. Дори военни части получават това прилагателно – Македоно-Одринско опълчение. Пета Македонска армия, 3, 4, 5 македонски полкове и т.н. Обратно – Сърбия гледа да изтрие това понятие поради обвързването му с българската същност. В периода на кралското управление на Македония (1918-1941 г.) името Македония е изтрито от административната карта на Югославия и заменено с Вардарска бановина.


https://trud.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81/#comment-118463

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 




Гласувай:
3



1. aristotelis - Пол Картлидж: Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение.
01.07.2017 16:51
Пол Картлидж: Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. Пол Картлидж е британски професор по гръцка история и култура в Университета в Кембридж, завеждащ катедрата по гръцка история. Автор е на документални книги за историята на Стария свят.

„Александър, син на Филип и син на Гърция“

Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. В книгата си „Александър Македонски“ Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония. А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност. Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. Картлидж обяснява как той изповядвал привързаност към всичко гръцко и бил заобиколен от гръцки придворни – от своя дворцов шамбелан Евмений до официалния си историк Калистен, от адмирала си Неарх (негов приятел от детинство) до придворния си скулптор Лизип. Самият той се обявява за новия Ахил, а най-интимния си приятел Хефестион вижда в ролята на нов Патрокъл. Той представял своя военен поход в Персия като панелинска акция и бил достатъчно умен да върне в Атина статуите от Суза, които персите задигнали през 480 г. Също така изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“. По време на походите си той редовно позволявал да се отбелязват всички гръцки празници и тържества; разпространил из цяла Азия преклонението пред гръцките богове, като не на последно място било основаването на значителен брой гръцки градове във възловите точки на империята. С други думи Македония е била едно гръцко кралство а имената на македонците са гръкоезични и всичките древни македонски монети са гръцки, с гръцки букви и гръцки фрази!
цитирай
2. aristotelis - Проф. Божидар Димитров: В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света-600.000 тома. На гръцки език-не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съ
01.07.2017 16:52
Проф. Божидар Димитров: В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света-600.000 тома. На гръцки език-не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува! Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония – нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.

Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея – обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) – елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света – 600 000 тома. На гръцки език – не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония – нещо, което не се бе случвало 65 години.
цитирай
3. apostapostoloff - Професоре, а как е на македонски
01.07.2017 17:33
задник?
цитирай
4. aristotelis - На македонски задник е спароток!
01.07.2017 17:56
apostapostoloff написа:
задник?

цитирай
5. apostapostoloff - А "млад задник" пък е
02.07.2017 17:09
Манол Глишев.
цитирай
6. kalabak - Божо, Божооо... Докога с лъжите и измишльотините?
05.07.2017 20:37
Кой пише измислици? Божо или Плутарх?

АЛЕКСАНДЪР И НЕГОВИТЕ МАКЕДОНЦИТЕ СА ГОВОРИЛИ НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК.
1. Плутарх. „Сравнительные жизнеописания. Эвмен”
«Эвмен ..., очутившись перед войском, ... бодро приветствовал солдат, протягивая к ним правую руку. Солдаты тотчас же увидели его и ОТВЕТИЛИ НА ПРИВЕТСТВИЕ ПО МАКЕДОНСКИ...» (Това означава само, че македонците са говорили на македоноски език, който е бил неразбираем за гърците).
2. Плутарх, „ Сравнительные жизнеописания. Александр”
«Александр же, обратившись к Ксенодоху Кардийскому и Артемию Колофонскому, сказал: «Не кажется ли вам, что ГРЕКИ ПРОГУЛИВАЮТСЯ СРЕДИ МАКЕДОНЯН, словно полубоги среди диких зверей?» (Това означава категорично, че македонците и гърците са различни етноси)
„... он (Александър) вскочил с места, ПО МАКЕДОНСКИ КЛИКНУЛ ЦАРСКУЮ СТРАЖУ (это был условный знак крайней опасности)...» (Видно е, че стражата на Александър (както и гвардията му и основната част от войската му), е била съставена само от негови сънародници – македонци и с тях той е говорил на родния си македонски език, а не на гръцки, за за не бъдат разбрани думите му от гърците и другите етноси в армията му).

КЛЕОПАТРА ПО ПРОИЗХОД Е МАКЕДОНКА
Плутарх свидетелства, че последната царица на Египет от македонската династия на Птолемите - Клеопатра е говорела македонски език: «... она изучила и многие языки, тогда как цари, правившие до нее, не знали даже египетского, а некоторые забыли и македонский.» . (Плутарх. „Сравнительные жизнеописания. Антоний”.)
Това сведение е изключително важно – от една страна то свидетелства за несъмнено македонския произход на Клеопатра и от друга – че в края на 1. век пр. Хр. македонският език е бил все още жив.
цитирай
7. bojil - Фалшификациите в историята не са от вчера
25.08.2017 11:04
Най-лошото е това че гръцките военачалници се разсърдили,когато чули Александър да разговаря със своите воини на техния роден "македонски" (сиреч тракийски,Български) език заради което решили,че той крие нещо от тях и не иска да го споделя. Точно тогава Александър им бил сърдит разбира се- затова постъпил така. Притворните гръцки лицемери не споделили това злощастно за тях събитие в своите писания но педантичните римляни порядъчно го записали,след като чули спомена за него от някои македонци,на които попаднали по време на Македонските войни.
цитирай
8. bojil - Гръцкия "език" върху ...
25.08.2017 11:15
Гръцкия "език" върху македонските монети нищичко не значи- такъв език е имало и върху римски, скитски, тракийски, еврейски, персийски та даже и Български монети,затова той не може да служи за критерий така,както английския върху американски,папуаски и новозеландски монети не значи,че те са сечени от англичани.
цитирай
9. bojil - Гръцкия език е ползван в завладе...
25.08.2017 11:31
Гръцкия език е ползван в завладените от Александър области по изрично негово настояване,заради неговата гръкомания а не заради гръцкия произход на неговите воини,95% от които не знаели и една дума от гръцкия език! Гърците от друга страна били твърде негодни за войници и той не можел да се осланя на тях- затова водел в армията си гърци колкото да му служат за писари,лекари,инженери и съветници отколкото за воини. Ако трябваше той да разчита на самохвалковците гърци за завладяването на Персия,днес Българо-персийската граница щеше да минава по линията Рейн-Дунав или Рейн-Родопите а Централна Персия щеше да е онова недоразумение,на което днес му викате "елада"!
цитирай
10. bojil - В Македония е имало гръцки колонии ...
25.08.2017 12:11
В Македония е имало гръцки колонии разбира се- затова там се намират и гръцки паметници. Такива колонии имало също в Италия, Испания, Египет, Украйна, Русия, Хърватска, Турция и другаде,но народите не били гръцки ни тогава,ни сега. Затова "гърцизмът" на древните македонци произтича от една-единствена причина: гръцката окупация на южните Български земи,наложена след 1912 г.- друга причина няма и никога не е имало! Днес историята на тези земи се пише от гърците- знаем ги вече колко са "обективни" а "великите" сили мълчаливо го одобряват,понеже Гърция им бе незначителен но все пак съюзник през двете световни войни,а гръкоманиащината там все още е на мода.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841138
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031