Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2018 21:29 - Нюгрейндж
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2312 Коментари: 5 Гласове:
15

Последна промяна: 24.04.2018 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нюгрейндж (на английски: Newgrange; на ирландски: Si an Bhru) е мегалитна гробница на 5200 години (3200 пр. н. е.), която е разположена в долината Бойн (Boyne) в Източна Ирландия (Ейре). Тя е открита още в ХVІІ век, но едва през седемдесетте години на ХХ век археологът Майкъл О’Кели прави по-подробни проучвания. Построена е от земеделци от неолита (каменната ера). Била е изградена от няколко реда застъпващи се каменни блокове, които са докарани отдалече. Тя е с диаметър 85 m и височина 13.5 m. Заема площ от 4 декара. Коридор с дължина 19 m води до кръстовидна камера с три отделения. Коридорът и камерата са подравнени така, че да се види слънцето при изгрева му в деня на зимното слънцестоене. Гробницата е обградена с 97 големи камъка. Някои от тях са гравирани със символи, които представляват мегалитно изкуство. Особено впечатлява входния камък. Гробницата Нюгрейндж е по-стара от Стоунхендж, Микена и Великите египетски пирамиди в Гиза. Тя е част от комплекс от паметници по река Бойн, който е известен като Бру на Боин (Bru na Boinne). Двата основни паметници са Даут (Dowth) и Ноут (Knowth), който е най-голям. В района има 35 малки могили. Археолозите класифицират Нюгрейндж като коридорна гробница, но тя е доста повече. Това е един древен храм и място с астрологично, религиозно, церемониално и духовно значение, нещо подобно на днешните катедрали. От 1993 Нюгрейндж е вписан в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

image

image

image

image

image




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - laval,
25.04.2018 00:12
Интересен обект, но не особено известен, поне на мен.
цитирай
2. inel379 - Впечатлена съм от мястото и параметрите!
25.04.2018 09:10
Древните във всяко свое творение влагали са не само емоция, но и мисъл
и в трайните им постижения откриваме дълбок общочовешки смисъл.
Благодаря от сърце!
Поздрави!
цитирай
3. laval - Благодаря!
25.04.2018 09:30
Старая се да пиша за интересни места. Това е именно такова, макар наистина да не е много известно. За сметка на това е доста старо.
цитирай
4. krumbelosvet - Поздравления
27.04.2018 20:50
И благодарност. Толкова са човешки подобни неща в нечовешкото ни време.
цитирай
5. bezistena - Поздрави!
30.04.2018 02:19
Поредната Българска не гробница, а високотехнологичен мултифункционален светилищен енергиен спа – лечебен комплекс за творене на духовни и материални блага и чудеса от феноменните му оператори – Българските жреци от Божия род Дуло, разселили поредното нефеноменно и безкултурно тракийско племе по тия места и обгрижващи го за култивиране и цивилизоване.

Ето съпроводителната му техническа документация, разсекретена със Свещения шифър, в който ви просвещаваме в нашия блог

Newgrange=НЮВГРАНДЖЕ=Бог Ежуа от Драгия –
светилищен комплекс по името на Господ Бог Отец Демиургът от Тракия, Който по Сътворенческо стечение на обстоятелствата е Българин!

ГРОБНИЦА=ГРОБНИТСА=Бог Иса от Трагия

ХРАМ С КРЪСТОВИДНА КАМЕРА=ХРАМ на Кан (Жреци) на Богиня Мадара и Иса от Тракия

Бъди благословен в работата си на изследовател и хвърляй по едно око в блога ни, за да качваш познанието на нови нива и береш плодовете на труда си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099697
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960