Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2019 22:39 - Какво ще празнуваме през 2020 г.? Годишнините от преди Христа.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 1671 Коментари: 0 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         Наближава новата 2020 година. Както предишните години по това време приблизително пускам тема за предстоящите кръгли годишнини. С риск да досадя на някои редовни читатели ще поясня, че кръгли годишнини за мен са тези, завършващи на 0 от събитието, което отчитаме. За удобство според мен може да се отчитат четири групи за годишнините. Първата включва тези събития, които са значими за нас и трябва да се празнуват тържествено, като годишнината от рождението нан Иван Вазов. Към втората спадат не чак толкова важни сибития, случили се през годините, но към тях да имаме положително отношение. За тях казвам, че се празнуват. Третата е друга група, към която се състои от мероприятия, които се правят към сибития, не чак толкова важни за отбелязване, но все пак ги отчитаме. Четвъртата група се състои от събития, за които не искаме да се сещаме или се сещаме с досада. За тази година едно от тях беше 100 г. от подписване на Ньойския договор. В зависимост от човека събитията и групите отчитания са различни. Всеки сам си определя кои събития да празнува, отбелязва или въобще да не споменава, а по-добре дори и да не се сеща. Всичко зависи от идеологическите, политическите и собствените убеждения. Затова моята цел е да напиша за събитията, а читателите ще избират кое как да отбележат. 

image
 
                За тази година съм решил темата да бъде структурирана по по-различен начин: първо "най-кръглите" годишнини, завършващи на две и три нули, после останалите по света и накрая за България.
                  От завършващите на "000" тртудно може да се направят категорични изводи кои да, защотоПред Сената се състои съдебен процес срещу бившия управител на СирияГней Калпурний Пизон по обвинения за отравяне на Германик и предизвикване на бунт в армията. Един ден след официалното начало на процеса Пизон се самоубива като оставя писмо, в което заявява лоялността си към държавата и обвинява враговете си в конспирация. Жена му Мунация Планцина е оневинена, а имуществото им не е конфискувано.  преди 1000, 2000 и т.н. години не е било записвано всичко, което се е случило и при изминали толкова много години трудно ще се уцели събитие, което да бъде кръгло и от което да са минали хиляда или няколко хиляди години. Става въпрос за събития от световната история, случили се през 1020, 20, 980 пр. Хр., 1980 пр. Хр. и т.н. години. През 1020 г. България не е независима държава и две години след падането под византийско владение не се е случило нищо, подобно на въстание или опит за освобождение, през 20 г. сл. Хр. Римската империя е силна държава. На власт е Октавиан Август( 27 г. пр. Хр.- 14 г. сл. Хр.) Партите са силна държава, на Балканския полуостров тракийското население е ромеизирано постепенно. През 980 г. пр. Хр. - твърде назад във времето и малко е вероятно да се намери подходящо за отбелязване събитие.
                      20 г. сл. Хр.- Пред Сената се състои съдебен процес срещу бившия управител на СирияГней Калпурний Пизон по обвинения за отравяне на Германик и предизвикване на бунт в армията. Един ден след официалното начало на процеса Пизон се самоубива като оставя писмо, в което заявява лоялността    си към държавата и обвинява враговете си в конспирация. Жена му Мунация Планцина е оневинена, а имуществото им не е конфискувано. 
                 Продължавам с годините, завършващи на "00":
                 - около 200 г. пр. Хр.- Египет произвежда стъкло; 
                - 2890 г. пр. Хр.= край на първата династия и начало на втората в Египет;
                 - 1780 г. пр. Хр.- изригване на вулкана Везувий;
                - 1430 г. пр. Хр.- основано е царството Митани;
                 - 1380 г. пр. Хр.- изобретен е Водния часовник в Карнак;
                - 1250 г. пр. Хр.- египтяните за ърви път правят стъклени блокове от кварцов пясък;
                  - 1180 г. пр. Хр.- разпадане на царството на хетите; 
                 - ок. 1070 г. пр. Хр.- изчезване на Андроновската култура в Сибир( годината е приблизителна, не напълно еднозначно уточнена);
                  - 800 г. пр. Хр.- начало на Етруската цивилизация в съседство с Рим, който още не е построен;
                  -  550 пр.Хр.- Лидийския цар Крез изоставя електрума заради биметална монета от злато и сребро;
                 - 480 г. пр. Хр.- битката при Термопилите, където "шепа срартанци", предвождани от Леонид спират многохилядната войска на цар Ксеркс;
                 - 480 г. пр. Хр.- битката при Саламин- морска битка, която е чато от гръко-персийската война; 
                 - 330 г. пр. Хр.- Александър Македонски завладява Персеполис- една от четирите столици на Персийската империя;                 
                 - 250 г. пр. Хр.- Ератостен определя приблизителната големина на Земята;             
                 - 240 г. пр. Хр.- построен е Александрийския фар- едно от чудесата на античния свят;
image
                 - 200 г. пр. Хр.- край на Критската  война между Македония и Родос;
                  - 140 г. пр. Хр.- роден е Тигран Велики- цар на Армения;
                  -100 г. пр. Хр.- роден е Гай Юлий Цезар( всички знаят кой е);
image
                  - 90 г. пр. Хр.- за първи път ножът се слага като прибор за ядене в Рим; 
                   - 20 г. пр. Хр.- сключване на мирен договор между римляни и парти. 
                 Преди Христово време събитията са малко, но след това трябва да са много. Намерих само двадесет плюс едно завърващо на 1000.  
                    За България ще стане дума утре в следващата тема. Тази година реших също да разделя темата на две- преди рождението на Христос и след.  Отбелязвам само събития, за които има достатъчно информация, че са се случили точно през тези години, кратни на 10. Дори на няколко пъти съм писал, че годишнината е вероятна или приемаща се всеобщо. Очакванията ми са тази тема да не предизвика голям интерес, поради това, че събитията нямат отношение към хода на историята за България и че са твърде много отдалечени във времето. Все пак може да не е така.                



Гласувай:
31



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3679527
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67395
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930