Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 20:25 - Когато се пише истината и земята потреперва под краката на фалшиисториците .
Автор: bdenkov Категория: История   
Прочетен: 457 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всъщност Българския народ и България ВЪКРЪСТВАТ СЛЕД 500 ГОДИШНО ИЗЧЕЗВАНЕ ИЛИ ЗАЛИЧАВАНЕ ОТ СВЕТОВНАТА КАРТА когато
2 Април 1861 г. в Сикстинската капела в Рим, архимандрит Йосиф Соколски е ръкоположен за архиепископ и глава на Католическата църква от източен обред на Българите лично от папа Пий IX в присъствието на висши духовници, влиятелни политически фигури, дипломатически представители и делегация на присъединените към Рим от Цариград Българи.
На 14 април делегацията се завърнала в Цариград.
На 23 април, Великден, архиепископ Соколски извършил тържествено владишко богослужение.
На 1 Юний 1861 г. султан Абдул Меджид издал ферман (берат,) с който Архиепископ Йосиф Соколски се признавал за духовен глава (милет баши) на
„Българите, които се съединиха с Рим“ и така официално се признават за първи път от 1396 Българите за отделен народ и се признава създаването на Apostolicus Vicariatus Bulgarorum, Българската архиепископия в Отоманската империя И ТАКА БЪЛГАРИЯ ВЪЗКРЪСВА ЗА НОВ ЖИВОТ.
По политически причини тези две дати дори не се споменават в най-новата Българска история,
А БИ ТРЯБВАЛО ДАТИТЕ
2 Април 1861 г.
ИЛИ
1 Юний 1861 г.
ДА СА НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ В БЪЛГАРИЯ.

интересното е,че имам каракулак на който майсторът ковач на времето е изчертал точно датата 1861......Започнало е пробуждане на всички нива

Един премълчаван факт е,
че идеята за отделяне на Българите в отделен милет (народ) с отделна църква и даже в отделен Български вилает е била на големия Отомански държавник и дипломат Стефан Богориди (1770-1859) роден в Котел и внук на Софроний Врачан
кий.
Той започва да издига Българи на държавни служби и да дава държавни поръчки на Български търговци, занаятчии и производители.
Той също така подбутва свои приятели Френски дипломати да искат отделяне на Българите в отделна католическа архиепископия.
И лансира идеята пред висшите Отомански държавни кръгове за създаване на Български вилает, който да изолира империята от постоянните попълзновения на Австрия и Русия от към Европейската и страна.
Има много коствени данни, че Султана и Великия Везир са възприели тази идея, макар и идеята да не е била възприета като цялостна стратегия за оцеляване на империята.
Най-големия проблем е бил, че самия Български народ не е бил подготвен за нея, да не говорим, че за света това е било нещо съвсем неочаквано и Русия, Гърците и Сърбите посрещат тази новина на нож.
НО РАЗБИРА СЕ ОФИЦИАЛНОТО ПРИЗНАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ КАТО ОТДЕЛЕН МИЛЕТ НА 1-ВИ ЮНИЙ 1861 ОТ САМАТА ВИСОКА ПОРТА Е ДАЛО ЕДИН ГОЛЯМ ТЛАСЪК НА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО САМОСЪЗНАНИЕ И ОТ ТОЗИ МОМЕНТ НАТАТЪК ТО ЗАПОЧВА ДА СЕ РАЗВИВА МНОГО ПО-БЪРЗО.
ПРОСТО Е ЕДИН ГОЛЯМ АБСУРД, ЧЕ ТАЗИ ДАТА НЕ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК В БЪЛГАРИЯ И ДАЖЕ Е НАПЪЛНО НЕИЗВЕСТНА НА ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ.

Малко хора в България знаят, че Княз Стефан Богориди назначава за свой секретар приятеля, съученика и връстника на сина му Никола Богориди,
котленеца Гаврил Кръстевич (1820 - 1898)
Същия след завършване на Великата Школа в Цариград е изпратен със сти
пендия от Отоманската империя да учи Право в Собоната в Париж, Франция, което завършва с отличие.
След като завършва Сорбоната Гаврил Кръстевич управлява наместо Стефан Богориди остров Самос.
След което е назначен за съдия и като юрист се издига до член на Върховния Съд на Отоманската империя.
За кратко време е дори и с ранг на Министър на Правосъдието на цялата Отоманска империя.
Като върховен съдия е автор на множество проекто -закони на империята по-късно приети като закони и даже няколко юридически кодекса.
Той изработва компромисния вариант за създаване на Българската Екзархия който до известна степен успява да потуши войнствената опозиция на Русия срещу отделянето на Българите от Гръцката Патриаршия в Цариград. И благодарение на неговата юридическа ловкост съчетана с решителноста на Великия Везир Мехмед Емин Али паша Българите успяват най-сетне да се отделят от Гърците през 1870 в независима Българска Екзархия.
ВСИЧКИ ТЕЗИ ТИТАНИ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ И ЕПОХАЛНИ ПРОМЕНИ И БОРБИ СА НАПЪЛНО ЗАБРАВЕНИ И ИЗТРИТИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ЗА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКТРИНИ И ДОГМИ.

И още по-малко хора знаят, че Стефан Богориди е бил ментор и на едно друго котленче, съученик и приятел на сина му Никола Богориди от Великата Школа в Цариград на име:
Георги Сава Раковски (1821-1867)
и през 1861 сина на Стефан Богориди, Никола Богори
ди, който по това време е дипломат в посолството на Отоманската империя във Виена, Австрия извиква при себе си там съученика си Георги Раковски и му дава 5,000 златни Турски лири (около 1,200,000 Щатски долара по цените на златото сега) за да създаде с тези пари един легион от Българи в Белград, да ги въоражи, облече, и поддържа финасово ЗА ДА СЕ ПРОЧУЕ ИЗ ЕВРОПА ИМЕТО НА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ.
И на следващата 1862, Раковски представяйки се за Български княз създава във Белград Първата Българска Леггия, която се прочува по света тогава, с боя с Турския гарнизон на Калемегдан. И ОТ ТОЗИ МОМЕНТ НАТАТЪК НИКОЙ В ЕВРОПА НЯМА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НАИСТИНА СЪЩЕСТВУВАТ, защото Русия, Гърция и Сърбия са отричали съществуването на отделен Български народ и всеки е твърдял, че има само Славо-фонни Елини (Гърците), Славо-гласни награмотни Руси (Руснаците) и Източни Сърби (Сърбите), А БЪЛГАРИТЕ СА ИЗМИСЛЕН ОТ ВИСОКАТА ПОРТА НАРОД ЗА ДА СЕ ИЗОЛИРА ИМПЕРИЯТА ОТ КЪМ ЕВРОПА ЧРЕЗ БЪЛГАРСКИЯ ВИЛАЕТ ОТ ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА НА РУСИЯ И АВСТРИЯ (и в по-малка степен на Гърция и Сърбия)

Наистина за мен е новост!

Не сме се пробудили като гледам!

Илия Риг и американските и английски мисионери работят активно по тази тема още от 1821 година! Вече има книга и на български, както и течението на вестник Зорница през 19-ти век...

Видния Български поет символист и драматург
Николай Лилиев
(1885 - 1960)
истинското му име е
Николай Михайлов Попиванов
а поетичния му псевдомим е
Николай Лилиев
Може би поради факта, че дълги години по времето на комунизма творчеството му беше дамгосано като буржоазно декадентство, книгите му извзети от библиотеките и книжарниците и унищожени,
много хора даже не са и чували за него и не са го виждали на снимка.
Преди известно време ми направи впечатление погледа му запечатан на една от неговите снимки - замечтан и в същото време проницателен.
И за да изучавам тази снимка и този поглед реших да я използвам за профилна снимка във Файсбук.
За моя голяма изненада повечето ми Фейсбук "приятели" СА РЕШИЛИ, ЧЕ ТОВА Е СНИМКА НА ИТАЛИАНСКИЯ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТ БЕНИТО МУСОЛИНИ
Не това е снимка на Българския поет-символист Николай Лилиев.

Смее ли да пише след 9-ти . Комунягите щяха да го разпънат на кръст като Д.Димов.





Гласувай:
1



1. elizabethborislavova - Хубаво но накрая пак тези комуняги
26.01.2020 20:39
Хубаво но накрая пак тези комуняги
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 356836
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031