Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
28.07.2020 16:30 - Билки, които започват с буквата Д.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7518 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 24.09.2020 12:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Лятото е вече в разгара си и е време да попълните


запасите си от билки. За да заздравите имунната си

система.Днес ще ви покажа билките, започващи с

буквата Д, които аз и членовете на билковата ни група

"Тайната на билките" сме  снимали. Тези, които са

напреднали в материята,
снимат по време на билкобер и

публикуват в групата, като по този начин
помагат на

новите членове да научат как изглеждат билките в

естествени условия. 

Новите членове също снимат каквото срещат в гори и

поля и питат за наименования и ползи на тези билки.

Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги

разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях,

които използваме според случая-профилактика или

лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм

взела от професионални ботанически сайтове като

Фрамър, Билки.бг, Здрава.бг и др., но на места в

коментарите към снимките има споделен опит от членове

на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има

интерес е добре да прегледа този албум в групата ни,

която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където

са и останалите, които съм направила по азбучен ред.

image

Дафиново дърво, лаврово дърво (Laurus nobilis)

Снимка: Дарина Пейкова

Както съветват лекарите в Германия, където употребата на дафинов лист е голяма, трябва да вземете между 20 и 30 сухи листенца дафинов лист.

Начупвате ги и ги поставяте в термос с вместимост поне 1 литър и ги заливате с вряща вода 1 литър. Затваряте термоса и ги оставяте да престои така 2 часа.

През това време вътре горещата вода е изтеглила лечебните вещества на дафиновия лист и отварата е станала готова за приемане.Пиете по 1 малка  чашка за кафе (не от големите чаши, които сега използваме) на гладно 3 пъти дневно преди да се нахраните.

Дафиновият лист има способност да изчиства натрупаните вредни вещества и тежки метали от тялото, които после се изчистват вън  с урината.

Мехлем за болни стави

Можете да си приготвите и мехлем, с който да мажете болни стави. За целта трябва да нагласите 30 листа дафинов лист, които да счукате в хаванчето, докато заприличат на брашно. Слагате в стъклен буркан.

Добавяте 1 ч.ч. олио или зехтин. Тази смес е необходимо да стои в продължение на 10 дена в топло помещение.

На 11-я ден прецедете и можете да мажете с тампон болните стави или гръбнака.

https://lekuva.net/71382/dafinov-list-dokazano-lekuva-bolnite-stavi.html?fbclid=IwAR3rK6_L-yPKIch7e8raJfl12BD0l62bPOUfszCC0vz1h2uJMpd4OFmWn2I


image

Дебела мара (Sedum spectabile) ,

Снимка: Невена Босилкова

Билката дебела мара произхожда от семейството на Тлъстигови и има зелени месести листа, които притежават противовъзпалителни, болкоуспокояващи и антибактериални свойства.

Листата на Дебела Мара притежават болкоуспокояващи, противовъзпалителни, антибактериални свойства и способстват за бързото заздравяване на рани. Налагат се счукани с обелена ципа. Прикрепват се върху болното място и престояват така няколко часа. При гнойни рани и мазоли е необходимо многократно подновяване на превръзката. За лечение на мазоли е добре вечерта преди лягане да се направи баня на краката с топла вода, към която е прибавена 1 чаена лъжичка сода за хляб. След подсушаване върху възпалената и загрубяла кожа се поставят обелени свежи листа на растението. Някои лечители препоръчват върху тях да се капнат 3-4 капки винен или ябълков оцет. Отгоре се покриват с лейкопласт и престояват цялата нощ. Процедурата се повтаря и през следващите няколко вечери.     Сокът от току-що откъснатите листа от едра тлъстига е подходящо обезболяващо средство при възпаления на външното и средното ухо. За целта е достатъчно да се сложат няколко капки от него в ушния канал. Не трябва да се забравя обаче, че те са абсолютно противопоказни след лекарска манипулация или когато спонтанно от ухото изтича гной. Eто какво намерих в един форум за приложението на Дебела Мара: “Вкъщи го отглеждаме само с лечебна цел. Мъж ми се е родил със стафилококова инфекция и от време на време му излизат някакви неща като циреи зад ушите. Единствено с дебелата мара се оправя. Като се обели ципата й, се поставя на мястото. Издърпва перфектно.”

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/10/28/debela-mara-poznavame-li-ia-dobre.424440

  

image

Дебелец мраморен (Sempervivum marmoreum)

Снимка: Вася Константинова‎
Приложение на мраморен дебелец

Не са установени лечебни свойства на растението, поради което остава настрани от билките, които се класифицират към семейството от което е мраморният дебелец.

Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Неговата употреба е изключително декоративна. Расте свободно и се разпространява със завидна скорост. Издържа на сурови условия на живот - почвени и климатични. Както други представители на семейство Дебелецови, може да прорастне и по покривите на сгради, особено пустеещи такива. Отглежда се в саксия; включва се в оформянето на алпинеуми, алеи и цветни бордюри.

Още за Мраморен дебелец (Sempervivum marmoreum) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%86?fbclid=IwAR1X-PncG8MR7cN5JTv_vbiqfh_cMrFeVAfR1S1_c9SRyu4LiH9_2Q1Pq2s

image


Дебелец покривен (Sempervivum tectorum)

Снимка: Невена Босилкова

Наричат го покривен дебелец, защото обича да расте по покривите. Хората често го отглеждат в градините си, защото подлежи на култивиране.

През дългогодишната практика на лечителят Васил Дамянов и най-вече при лечението на онкоболни пациенти, са постигани впечатляващи резултати. В по-леките случаи при продължително лечение с дебелец, туморите изчезвали напълно. Настъпвало общо облекчение, болките са намaлявали и постепенно са изчезвали. При по-тежките такива, туморните клетки спирали развитието си и общия тонус на болния се повишавал значително и видимо, здравословното състояние се подобрявало.
Лечителят Васил Дамянов сподели следното: "При поставяне на диагноза за раково заболяване, да не се губи надежда, а лечението на болния да започне веднага. По този начин болеста ще се локализира и ограничи разпространението и. Постепенно туморните клетки ще започнат да се стопяват и крайният резултат от лечението ще е положителен. Необходимо е мерките да бъдат взети веднага, без отлагане. Лечението на онкоболните е продължително. В много от случаите, при които пациентите бяха със заболяване в начален и средно напреднал стадий на болеста, са излекувани напълно.Предписаните процедури - лъчетерапия и химиотерапия да се спазват и да не се спират, билката не се влияе и е препоръчително да се използва паралелно с лечението предписано от лекуващия лекар.В процентно съотношение преживяемостта на болните от ракови заболявания е 60 - 70%. Много добра комбинация е приемането на сок от дебелец и имуностимулатор спиртен извлек от златен корен или саменто."

http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2016/01/27/lechebni-vidove-debelec-bilkite-na-dylgoletieto.1425542


image

Дебрянка (Sanicula europaea)
Снимка: Джемал Муса‎

Дрогата се използва за медицински цели, благодарение на своето кръвоспиращо, газогонно, отхрачващо, антиоксидантно, очистващо, противовирусно и укрепващо действие.

Дебрянката се използва за лечение на рани и кървене в стомаха. Това е една мощна билка, която силно се препоръчва при онкологични заболявания, както и за овладяване на прекомерна менструация. Също така се използва за намаляване на кръвоизливи в гръдния кош, белите дробове, червата и бъбреците. Билката с успех се включва и в лечението на тежка кашлица, болки в гърлото, повръщане на кръв и слуз, бяло течение, диария и дизентерия. Ефективна е в терапията на болести като скорбут, еризипелоид, обриви. Поради мощната й способност да чисти токсини от лигавиците на тялото, е добър избор за лечение на венерически заболявания като сифилис и гонорея.
Sanicula europaea намира и външно приложение като смачканите й листа в прясно състояния се прилагат върху рани, циреи, обриви, при контузии, ревматизъм. Използва се и в хомеопатията. https://medpedia.framar.bg/…/%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D1%80%D1%8F…

 

image
 

Девесил (Levisticum officinale)

Снимка: Анелия Найденова

Девесилът е бил известен още в Древна Гърция и Древен Рим. Известните лекари за това време Гален, Хипократ и Авицена се използвали девисила при мозъчни болести, нощно напикаване, като пречистващо средство и за разсейване на външни и вътрешни отоци. През Средновековието от растението е приготвяна тонизираща напитка. Според българско поверие консумацията на девесил дава на човека 9 сили. Още през 19-ти век е установено, че билката възпрепятства разпространението на туберкулозните бактерии. Девесилът се използва при кожни заболявания и при симптоми на обилно потене. Настойката от корените на растението има тонизиращо действие върху стомашно-чревния тракт, стимулира работата на жлъчката, редуцира образуването на газове, отстранява стомашните колики, подобрява апетита и редуцира нервната възбудимост и тревожност.

http://apteka-optima.com/185/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/1070/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%85-%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8/

image

Девисил сибирски (Heracleum sibiricum L.)

Снимка: Невена Босилкова

В достъпната литература данните за сибирския девисил са оскъдни и противоречиви. В средата на седемдесетте години на миналия век изследователи съобщават, че сибирският девисил притежава свойството да понижава кръвното налягане, като същевременно причинява вазоконстрикция на съдовете в областта на спланхникуса. Има също така данни от наши учени, че сибирският девисил увеличава диурезата, намалява кръвната урея и упражнява спазмолитично действие на гладката мускулатура.

В народната медицина сибирският девисил се използва за лечение на безапетитие, против стомашно-чревни колики, диарии. Външно билката се използва при редица кожни заболявания.

Употребяват се предимно корените на сибирския девисил, които, изсушени и оситнени, се заливат със студена вода в следната пропорция: 5 чаени лъжички сухи корени се заливат с 2 чаши вода и се оставят да киснат около 8 часа. От така получената настойка се пие по една кафена чашка преди ядене няколко пъти на ден.

https://bilki.bg/devisil-sibirski.html


image

 Детелина бяла, пълзяща детелина (Trifolium repens)

Снимка: Дарина Пейкова

 Лeчeбни cвoйcтвa:Tя имa диypeтичнo, пoтoгoннo, aнтиceптичнo, пpoтивoвъзпaлитeлнo и oтxpaчвaщo дeйcтвиe. Tpaдициoннaтa мeдицинa я изпoлзвa и пpeпopъчвa зa лeчeниe нa xeпaтит, мaлapия, мoнoнyĸлeoзa, peвмaтoидeн apтpит, ocтpи pecпиpaтopни инфeĸции и зaбoлявaния нa гopнитe диxaтeлни пътищa. Изпoлзвa ce и пpи лeчeниeтo нa няĸoи ĸoжни зaбoлявaния ĸaтo eĸзeмa и пcopиaзиc. Πpoдължитeлнaтa yпoтpeбa нa билĸaтa бялa дeтeлинa e дoĸaзaлa cвoитe eфeĸтивни дeйcтвия пpи пoдaгpa и зaбoлявaния нa чepния дpoб, жлъчĸaтa и чepвaтa. Имa и пpoтивoтyмopни и aнтибaĸтepиaлни cвoйcтвa, дeйcтвa и пpи мeнoпayзa зa жeнитe, зaщoтo cъдъpжa xopмoнoпoдoбни нa ecтpoгeнитe вeщecтвa.

https://www.lechitel.net/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

image

  Детелина червена, ливадна детелина ( Trifolium pratense L.)

Снимка: Мехмет Местан

Действие: подобрява функцията на женските полови хормони, коригира неприятните вегетативни реакции, придружени с прилив на топли вълни, повишаване на артериалното налягане и пр. в пременопаузата и климакса, намалява симптомите на праменструалния синдром, възстановява функциите на организма след продължително приемане на антибиотици кортикостероиди и други медикаменти, омекчително, кръвоспиращо и ранозаздравяващо. Приложение: хормонално заместваща терапия при климакс и хормонални проблеми, маточни кръвоизливи, преодоляване на простудни състояния, придружени от катари на горните дихателни пътища, суха кашлица, преграхнал глас, бронхит, загуба на апетит, застой на жлъчката и черният дроб.

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/11/25/chervena-detelina-lek-pri-klimakterium.442794

image

  Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс (Ilex aquifolium, Holly)

Снимка: Стела Ташева

 

Приложение намират листата на растението. Плодовете му не се консумират, защото причиняват отравяне, демонстриращо се с диария и повръщане.

Свойства: слабително действие; потогонно действие; температуропонижаващо; пикочогонно действие; aдстрингентно; като цветен еликсир на д-р Бах; повръщателно; отхрачващо.

Състояния и заболявания, при които се прилага илексът: плеврит; скарлатина; морбили; тиф; асцит; подагра; ревматизъм; хрема.

Начин на употреба

запарка - 1 с.л. листа се слагат в 500 мл. вряща вода, кисне 15 мин. и се прецежда. Пие се по 1 чаша 2-3 пъти дневно;

отвара - 15-20 г. сушени листа се слагат в 500 мл. студена вода, загрява се постепенно до кипване, оставя се на слаб огън да изври половината и се прецежда.

Още за Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс (Ilex aquifolium) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D0%BC%D1%88%D0%B8%D1%80-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BB-%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81 

image

 Дзука разперена (Juncus effusus)

Снимка: Невена Босилкова

Видях тази билка на едно мочурливо място около Макоцево и я снимах в средата на миналото лято. Разпознаха я моите хора от билкарската ни група във фейса.
Това е Разперена дзука(Juncus effusus) - красиво тревисто растение без листа, с цилиндрични, вечнозелени, прави стъбла, високи около 1.50 м. Има малки кафеникави цветчета, закрепени по стеблата като малки таралежчета.
Друго название на растението дзука (Juncus effusus) е шавар, кошутина, синкава дзука, биволска трева, гологлавче. Билката е от семейство Juncus.

Проучих как стоят нещата с тази билка и останах възхитена от нейните лечебни свойства. Тя намалява нивото на инсулина в кръвта.

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/08/08/razperena-dzuka-podhodiashta-za-diabetici-i-ne-samo.1560822


image

 Див кервиз, шушан (Anthriscus cerefolium)

Снимка: Бети Йовчева 

Той е наричан още кервел, шушан или азмацуг и представлява нежно едногодишно растение, което е близък роднина на магданоза. В едно семейство е с целината, моркова и магданоза – семейство Сенникоцветни. Достига височина до 40-60 см. Цъфти от месеците април-юни с красиви сребристобели цветчета. Когато кервелът узрее, листата стават пурпурни на цвят и накрая бронзови. Тогава те вече губят острия си вкус, затова използвайте само зелените листа.

Младите листа хилядолетия наред се използват при приготвянето на пролетни лосиони. Традицията е въведена от древните гърци. Комбинацията от глухарче, кресон и шушан подсилва организма от недостига на витамини през зимата. Тези зелени растения с витамините, които съдържат, възстановяват организма. Дори и днес европейски фитотерапевти препоръчват този тоник. В Норвегия и Франция често се сервира като гарнитура към ястия. С него се поръсват салати, супи и задушено месо.
Както повечето билки, шушанът е полезен при лениви черва. Когато е като на чай, може да се използва за овлажняване на очите. Изсипете 1 ч.ч. вряла вода върху 1 с.л. прясно нарязан шушан и оставете да кисне около 20 минути. Захлупете с капак. Когато се охлади, намокрете малко памук и наложете върху затворени очи за около 10 минути. Действа ободряващо.

http://www.doctorbg.com/page.php?id=13319 

image

  Див морков (Daucus carota)

Снимка: Красимира Георгиева

Според изследователи, съставът на растението определя и някои други негови свойства: антиартритни, антипсихотични, антидепресантни, антишизофренични, противовъзпалителни, антидотни, антибактериални, антидиабетични, антиконвулсантни, антиестрогенни, антихистаминни, противогрипни, антиоксидантни, антисептични, антиепилептични, против махмурлук, антистресови, антивирусни, отхрачващо, протективни при раково заболяване, фунгистатични, седативни, имуностимулантни, успокоителни, подсладителни, свойства на афродизиак, стимулант на хипофизата и др.В алтернативната медицина се използва при заболявания като болест на Алцхаймер, болест на Крон, болест на Паркинсон, безплодие, превантивно при астма и повечето видове рак, диабет, левкемия, ХИВ, спина бифида, мигренозно главоболие, затлъстяване, настинка и др. В Стара Англия има поверие, че малкият лилав цвят в центъра на дивия морков е от полза при лечението на епилепсия.

Локално, под формата на морковена каша (лапа) се прилага при слънчеви изгаряния. В народната медицина настърган суров корен се използва при глисти.Под формата на инфузия се включва в лечението на различни оплаквания, включително нарушения в храносмилането, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, воднянка. Инфузия от цвета е била използвана за лечение на диабет.Коренът се използва за насърчаване на забавена менструация. Той може да предизвика контракции на матката и затова не трябва да се използва от бременни жени. Чай, направен от корените има диуретично действие и е бил използван за лечение на уринарни камъни.

Семената притежават диуретично, газогонно и противоглистно свойство. Инфузия от тях се използва за лечение на отоци, газове, менструални проблеми. Притежават също контрацептивни свойства, поради това не трябва да се използват по време на бременност. Стимулират дейността на черния дроб, отделянето на урина и отвеждането на отпадъчните вещества чрез бъбреците.

Още за Див морков (Daucus carota, Wild carrot) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2

image

Дива маруля, Бодлива маруля (Lactuca serriola)

Снимка: Дарина Пейкова

Има две разновидности на диворастящата мотовилка. Едното растение развива листна маса с тъмно зелено оцветяване и плътна текстура, а другото листа със светло зелено оцветяване и по-издължена форма.Цветовете са малки, множество на брой, оцветени в сребристо-синьо и събрани в кръгли съцветия. 

Употребяеми части на растението са неговите млади стъбла и листа.

Дивата маруля съдържа сесквисабинен хидрат, лимонен, лимонен оксид, оксазолидин, виридифлорол, камфор, евкалиптол, тънбергол, глобулол, бета-кариофилен, туйол, флакаринол, алфа-кариофилен, алфа-селинен.

Действие на дивата маруля: спазмолитично; болкоуспокояващо; стимулиращо храносмилането; диуретично; наркотично; седативно; хипнотично; антисептично; антиревматично; антипиретично; анксиолитично (облекчаващо тревожност и безпокойство).

Използва се при: инсомния; невроза; тревожност; безпокойство; безсъние; мускулни болки; депресия; ирационални страхове; рани; хиперактивност при деца; ревматични болки; суха кашлица;
магарешка кашлица; брадавици; висока температура;главоболие.

Още за Дива маруля, Бодлива маруля (Lactuca serriola, Lactuca scariola, Prickly lettuce) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%BB%D1%8F-%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%BB%D1%8F

image

Диворастяща мотовилка, Градинска салата, Полска кълнова салата, Царевична салата (Valerianella locusta) Сем. Valerianaceae (Дилянкови)

Снимка: Дарина Пейкова

Употребяват се младите, малки листенца на мотовилката..

Салатата е много популярна в кулинарните предели на Германия, през по-голямата част от годината. Преди употреба трябва внимателно да се почисти, защото в основата на листата се събират много пясък и прах. Продуктът се съхранява в хладилник, както всички останали зелени салати. Преди употреба се накисва във вода, за да се извлекат нитратите от него, а се консумира 2-3 дни след откъсването му. Царевичната салата има сладък привкус, като в зависимост от предпочитанията може да бъде комбинирана с други зелени салати като рукола, маруля, цикория, спанак, както и с червено цвекло, кресон, чушки, моркови и репички. Може да се влага и в картофени салати, супи, яхнии и омлети.

Салатата от мотовилка, приета преди основното ястие, засилва отделянето на храносмилателни сокове и съответно стимулира храносмилателните процеси. Като всички останали свежи салати притежава протективни свойства срещу неоплазии на стомаха и подобрява дейността на отделителната и сърдечно-съдовата системи. 

Още за Диворастяща мотовилка, Мотовилка, Градинска салата, Полска кълнова салата, Царевична салата (Valerianella locusta, Corn salad) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8F%D1%89%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0

image

  Дива тиква, Бриония (Bryonia alba)

Снимка: Невена Босилкова

Използваема част на дива тиква:Употребяват се изсушените корени на растението.
Химичен състав на дива тиква:Всички части на растението, особено корените, съдържат скорбяла, дъбилни вещества, алкалоида брионицин, смолата бриорезин. В химичният състав на дивата тиква влизат още горчиви гликозиди, етерично масло,елатерин А, елатерин В, кукурбитацин L, фитостерол, тлъсто масло.
Лечебни свойства и приложение на дива тиква:В народната медицина в малки дози брионията се употребява като силно пургативно и диуретично средство. Цялото растение е отровно, като веществата съдържащи се в него могат да предизвикат силна възбуда на нервната система, след което е възможно да настъпи парализа. Дивата тиква е медосно и декоративно растение.
Заболявания и състояния, при които се употребява дива тиква:добър ефект при начало на вирусни заболявания; камъни в бъбреците; възпаления на пикочните пътища; епилепсия; използва се при остри и хронични възпаления на респираторните органи; за състояния, които се характеризират със сухота на лигавиците, суха кашлица на тласъци, нарастваща жажда, болки в главата и крайниците; болки в гърлото, трахеята, гърдите и крайниците; остри възпалания на респираторните органи
Начин на употреба:
-запарка - в 500 мл. вода се запарват 1 чаена лъжица корени от билката и се пие 3 пъти на ден по 1 чашка. При ревматизъм се използва спиртен извлек от корените;
-настойка - консумира се спиртен екстракт от корени в съотношение 1:10. Препоръчителният прием е три пъти на ден, по 1 чашка, в която се капват 10-15 капки.

Още за Бриония, Дива тиква, Луда тиква (Bryonia alba) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0?fbclid=IwAR24uZgNJm15ZB6fcXhuWSxfORBXAu4eLXsmm6gaUS-IQKSa_qZMABP4gsQ


image

 Дилянка (Valeriana officinalis)

Снимка: Дарина Пейкова

От билката се употребяват корените с коренищата и плодовете.

Едно от най-честите и приложения е при нарушения в съня и безсъние. Често се използва в комбинация с маточина, хмел и други билки, които предизвикват сънливост. Валерианата се използва и при състояния, свързани с тревожност и психологически стрес, включително нервна астма, хипохондрия, истерия, стомашно разстройство и други. Котешката билка може да се използва при депресия, епилепсия, дефицит на внимание и хиперактивност, синдром на хроничната умора. Намира приложение при мускулни и ставни болки. При някои жени се наблюдава благоприятен ефект от употребата й при менструални болки и симптоми свързани с менопаузата като горещи вълни и тревожност. Антимикробната и антиоксидантна активност на етеричните масла от валериана представляват интерес за хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия.

Още за Валериана, Дилянка, Коча билка, Мача трева, Навалник, Котешка билка (Valeriana officinalis) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0

image

Динка лечебна(Sanguisorba officinalis L.)

Снимка: Ева Бо

Лечебната динка се използва при заболявания, придружени от кървене (хемоптиза при пациенти с белодробна туберкулоза, тежка менструация, стомашни, хемороидални, маточни кръвоизливи). Като хемостатично средство, препаратите за хемофилия са по-ефективни в комбинация с други средства, които имат подобни свойства. Външно препаратите от лечебна динка се използват за заздравяване на рани, порязвания и ожулвания, със синини, натъртвания и възпалителни кожни заболявания. Като стипчив препарат се предписват хемофилни препарати при ентероколит и диария с различна етиология. Като противовъзпалително средство отвара или течен екстракт от растението се използва при тонзилит, гингивит и стоматит, както и за някои възпалителни заболявания на дихателната система. Има информация за клиничната употреба и терапевтичната ефикасност на отвара от корена на растението при холецистит, трихомонален колпит и обилна левкорея, хронична дизентерия, а също и при различни чревни патологии, придружени от метеоризъм. Препаратите от корените на хемоптизата имат значителна фитонцидна активност, което им позволява да се предписват за някои инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт.

В народната медицина се използват не само подземни части, но и надземните части на растението. При белодробна туберкулоза се консумира 5-10% от инфузията на билката от кръвоизлив, която се приема по 1 супена лъжица 3-5 пъти на ден. Препаратите от корените на хемоптизата се използват при рак на гърдата, цервикална ерозия, маточни фиброиди.

Начин на приложение на лечебна динка, кръвавка

По 1/2 чаена лъжичка ситно нарязано коренище се накисва с 1 (по-силна доза) или с 2 (по-слаба доза) чаши вода за 8 часа, след което се вари и прецежда; вземат се по 2 — 3 супени лъжици на ден след ядене, като кръвоспиращо средство при кръвоизливи, обилна менструация, стомашни и чревни кръвоизливи, диарии, дизентерии и др.

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/lechebna-dinka-kravavka-kravets.html


image
 

Динка дребна (Sanguisorba minor)

Снимка: Венета Ангелова

Дребната динка е ценена и от билкарите от времето на кралица Елизабет I. Според тях дрогата от това растения е в състояние да успокои духа и да направи човек щастлив.

Според народните лечители дребната динка може да се ползва като средство против кървяща язва. За целта три грама стръкове от растението се накисват в сто милилитра вряла вода. Отварата трябва да постои така десетина минути, след което да се прецеди. Приема се по една кафена чашка по два пъти на ден след хранене.

http://gotvach.bg/n8-61967-%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0

image

Драка ( Paliurus spina-christi Mill.)

Снимка: Невена Босилкова

Споделено в публикация на Божанка Гатева:

В Народната медицина се използват плодовете от драка. Аз ги прилагам за успокояване и лекуване на кашлица и като отхрачващо средство. Плода на драката, са така наречените парички. Те представляват плоско кръгче с големината на монета от 2 до 5 стотинки.
С тях си играехме като деца на магазин. И други познати са ми казвали, че имат много спомени от детството свързани с тях.
За скъпоценните парички разбрах, като се установи, че детето ми има алергия и астма. Продължителните и алергични кашлици често го измъчваха, а и цялото семейство се измъчвахме в безкрайни и безсънни нощи..
Тогава препоръките на възрастните хора бяха чай от паричките на драка.
Действително много ефикасен чай. Още на следващия ден има подобрение. Характерно е за него, че се прави отвара, като варят плодовете около 10 минути. После прочетох, че драката е с противоалергичен ефект. Щом усетя, че кашлицата е алергична, или лекаря го констатира, слагам чаят от драка да се вари.
Тук ще вметна, че за мен алергични кашлици няма. Лекарите са кръстили кашлиците, които са трудни за лечение, продължителни, хронифицирали, с определен дразнител. Тоест алергични са всички тези, които не могат да лекуват.

https://www.facebook.com/1623094287948711/photos/a.1623707714554035/1646737678917705/?type=3&theater

image

 Дрян обикновен (Cornus mas)

Снимка: Елена Нанкова

Действие: Днес вече е известно, че плодовете на дряна имат бактерицидни свойства, а по съдържание на витамин С се доближават до шипките. В кората и листата му се съдържат органични киселини, захари, пектин, танини, оцветители. В народната медицина с отвара от плодовете му се лекува простуда и треска, а с отвара от листата - стомашно-чревни болести. Плодовете и кората имат диуретични, затягащи, кръвоспиращи, противовъзпалителни, температуропонижаващи и противоанемични свойства.

Дренките действат запичащо, кръвоспиращо и понижават температурата. Действат успокояващо и като отвара при възпалени венци. Съдържат плодови киселини, захари, както и Витамин C в големи количества.

Приложение: диария, температура и треска, кръвоизливи от стомашно-чревния тракт, колит, подагра, анемия, заболявания на пикочните пътища, пясъци и камъни в бъбреците. Специално корите от младите клонки се използват за лечение на блатна треска и за жабурене при болки във венците.

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/04/19/drian-gorskiiat-vylshebnik.531216

image


Дрян кучешки (Cornus sanguinea);

Снимка: Атанас Балакчиев

В народната медицина плодовете се използват като свързващо вещество,
като средство за увеличаване на апетита, те са противоскорбутни, антипиретични, тонизиращи и при туберкулоза. Кучешки дрян широко се използва в областта на храненето. Неговият кисело-сладък плод се яде пресен, сушен, използва се за приготвяне на сладкиши и безалкохолни напитки,вина и ликьори. Но най-вече на плодове се обработват с цел конфитюри и желета, бонбони, желирани. пудинг и задушени плодове. Понякога те се използват като подправка за месо и рибни ястия,както и за да подкиселяване на супи.
Семената са заместител на кафето, а листата за заместител на чай. Кората и листата са подходящ за боядисване кожа и плат в жълто.

http://www.realt5000.com.ua/news/utf/bg/1746663/

image

Дяволска уста (Leonurus cardiaca)

Снимка: Дарина Пейкова

Действие: Билката притежава свойства, близки до тези на валерианата. Успокоява централната нервна система, има противогърчово действие, понижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и увеличава силата на сърдечните съкращения и в този смисъл регулира сърдечната дейност, а при сърцебиене води до нормализиране на сърдечната честота. Има още пикочогонно и кръвоспиращо действие - регулира менструацията.

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/10/10/diavolska-usta-lek-za-nervni-i-syrdechni-bolki.618052

Повече за използването на тези билки може да научите в моят

профил във фейса, където също съм направила албум с тях и в

коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от

дадения вид билка :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001601692108&sk=media_set&set=a.2052966878100015&type=3

 

image

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса.

Който го влече да идва при нас, вече сме над 27 000 човека.

https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/

 

 




Гласувай:
11



1. barin - Здравей, kasnaprolet9999. Много ...
01.08.2020 07:22
Здравей, kasnaprolet9999. Много добра информация за билките. Аз повечето ги знам, но ако трябва да ги изброя няма да се сетя за всички. Твоите теми може да послужат за справочник.
Поздрави!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Здравей, kasnaprolet9999. Много ...
03.08.2020 18:28
Благодаря, идеята ми е да служат за бърза справка по време на билкобер, нещо като електронна книга.
barin написа:
Здравей, kasnaprolet9999. Много добра информация за билките. Аз повечето ги знам, но ако трябва да ги изброя няма да се сетя за всички. Твоите теми може да послужат за справочник.
Поздрави!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319070
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031