Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2015 13:07 - Болки в кръста – елиминирайте ги с народна медицина
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 16212 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.11.2015 13:08


Болките в кръста със сигурност са състояние, познато на почти всеки един от нас. Статистиките показват, че около 80 на сто от българите вече са страдали от неприятния дискомфорт, който понякога се появява без видима причина. http://lechitel.net/9-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/

image

Излекувайте болките в кръста с канап

А вярвате или не, едно от най-проверените през годините и ефикасни средства за справяне с неприятните болки в кръста, е най-обикновен канап! Сигурни сме, че на мнозина от вас да си завържете парче канап на кръста ви се струва несериозно, но фактите са, че този метод е успешно прилаган в народната ни медицина от векове.

И което е по-важното, гарантирано води до облекчаване на дискомфорта. Все пак неслучайно канапът е наричан „селският космодиск“ в последните години.

За целта ви трябват само три най-обикновени връзки канап, които да сплетете заедно и да завържете около кръста си. Носете канапения колан в продължение на поне месец и половина като го сваляте само под душа.

Той спомага за елиминиране на натрупаното статично електричество в тялото ни като гарантирано премахва болката.

Но имайте предвид никога да не го поставяте върху разранена кожа или върху бенки.

Турска керемида

Рецептата за справяне с болки в кръста с турска керемида също може да озадачи мнозина, но истината е, че тя също е доказала своята ефикасност във времето и е препоръчвана приживе още от самата Ванга.

За целта ви трябва само една керемида от стара турска къща (в никакъв случай не използвайте съвременни керемиди, няма да има ефект). Счукайте я на прах, добавете три разбити яйчни белтъка, пакет бял тамян, отново стрит на прах и чаена чаша ракия (по възможност гроздова).

Сместа се поставя върху чиста ленена кърпа и се увива около кръста като трябва да престои една нощ. Хора, изпитали рецептата, се кълнат, че облекчава дори хронични болки в кръста.

Настойка от хрян

Настойката от хрян също е сред рецептите на баба Ванга против болки в кръста. Хрянът има свойството да извлича от тялото излишната слуз, която се натрупва в него като по този начин облекчава състоянието.

За да си направите настойка от хрян срещу упорити болки в кръста са ви необходими 250 грама корени, нарязани на дребно, които да залеете с домашна ракия (трябва да е с много висок градус) или, ако нямате, със спирт. Добавя се супена лъжица мед и сместа се оставя да престои две седмици като всеки ден се разклаща, за да се смесят добре съставките.

Като минат двете седмици, прецедете през марля и всяка вечер мажете кръста. Оставете да престои за през нощта, а на сутринта масажирайте с мас.

Тинктура от люти чушки

Тинктурата от люти чушки действа пречистващо на организма като цяло и предимството й е, че можете да си я закупите готова от аптеката. Прилага се външно, като се маже кръста с леки, масажни действия.

image

Тинктура от люти чушки облекчава болките в кръста

Ако не ви се дават пари, можете да си направите ефикасна маска против болки в кръста с люти чушки и в домашни условия.

За целта трябва да счукате 30 люти чушлета заедно със семките и към тях да добавите 20 грама мед и 3 с.л. нишадър (купува се от аптеката). Сместа се разстила върху чиста кърпа, която трябва да сложите на кръста.

Най-добре е да престоите така едно денонощие.

Имайте предвид, че лютото може да раздразни кожата ви, за да избегнете това, можете да поставите между сместа и кожата тъничко парче марля, за да се предпазите.

Корени от коприва с ракия

Т.нар. тинктура от коприва се прави по рецепта на добре известната Мария Требен. За нея ви трябват корени от коприва, които, след като се измият добре, се нарязват на дребно и се поставят в стъклена бутилка, докато я напълнят. След това те се заливат с ракия и се оставят да престоят две седмици на топло място.

С получената смес се масажира болезненото място, а облекчението се усеща веднага, тъй като ракията им загряващо, отпускащо болката действие, а копривата стимулира отделянето на вещества, които се справят с болката.

Мехлем с мас и лют червен пипер

Мехлем с мас и лют червен пипер е много ефикасен при болки в кръста, тъй като активното вещество в лютите чупки – капсаицинът, се съдържа в големи количества и в лютия червен пипер.

Тази съставка неутрализира болката, а като се добави и загряващия ефект на свинската мас, мехлемът с право се счита за чудодеен в народната медицина.

Ето и рецептата за приготвянето на мехлем с мас и лют червен пипер против болки в кръста:

Трябват ви само по една супена лъжица свинска мас (много важно – домашна и безсолна) илют червен пипер.

Смесват се и се загряват на слаб огън за пет минути. След като сместа изстине се прецежда и с нея се маже болния кръст докато болките минат. Това се случва най-често за три дена.

Чесън image

Елиминирайте болките в кръста с чесън

Чесънът е сред най-използваните от народната медицина продукти. Освен като естествен антибиотик, той намира широко приложение и при справяне с болки в кръста.

Почистете и счукайте на дребно 5 глави чесън, след което ги пасирайте и постепенно прибавяйте зехтин или олио до получаване на майонезена смес. Която се разстила върху чиста марля и се слага на кръста в продължение на една нощ.

На сутринта изплакнете.

Мехлем със слънчогледова пита и сапун

Комбинацията от слънчоглед и чист, домашен сапун, не е много популярна в съвремието, но е сред най-ефикасните народните средства за справяне с болки в кръста.

Нуждаете се от половин слънчогледова пита със семки, но все още и с листа, 100 грама домашен сапун и 500 мл силна ракия или спирт. Питата се нарязва на ситно, смесва се с настъргания сапун и се добавя ракията или спирта.

Цялата смес се държи 40 дена на слънце в запушен, стъклен съд. След това прецедете и мажете кръста веднъж на ден.

Компрес от смачкани картофи

Картофите са друг продукт, за който малко хора знаят, че може да помогне при болки в кръста. За да има ефект компресът, картофите трябва да са добре сварени, но необелени. След като ги сварите, ги намачкайте добре, добавете сол и ги сложете в платнена торбичка или кърпа, която незабавно поставете на кръста.

Задръжте, докато не изстине напълно.

Прополис

Прополисът е много ефикасен при болки в кръста, причинени от дискова херния. Направете си лапа от прополис, която да поставите на кръста си за поне 30-40 минути. Правете това всеки ден в продължение на минимум един месец.

След като болката отшуми, не забравяйте да правите специални упражнения за кръст. Ако спазвате стриктно препоръките, има голям шанс да се отървете от дисковата херния без операция.

Мед и горчица image

Мед и горчица лекуват болките в кръста

Комбинацията от мед и горчица също върши чудеса при болки в кръста. За целта трябва да смесите по една супена лъжица мед, горчица, сол и сода бикарбонат.

Всички те се разбъркват докато се получи хомогенна смес, с която да мажете кръста. Имайте предвид, че сместа не е много дълготрайна, затова правете по-малки количества от нея и съхранявайте в хладилник.

Начинът на приложение е следният: нанасяйте директно върху кръста, покрийте с фолио и върху него сложете шал, за да поддържате мястото топло. Изчакайте минимум два часа, а най-добре оставете компреса да престои цяла една нощ.

Това трябва да се прави в продължение на поне четири-пет дена.

Ябълков оцет

Компрес от ябълков оцет, вода и синапено семе облекчават болките в кръста след само няколко нощи. За целта смесете счукано семе от синап с вода и ябълков оцет, докато не получите смес с консистенцията на тесто, която да поставите директно върху болното място.

Сложете отгоре кърпа, за да не се нацапате и останете така цялата нощ.

Жълт кантарион

За да се справите с острите болки в кръста, можете да си направите извлек от жълт кантарион сами вкъщи.

Като за начало напълнете стъклен буркан с цветове жълт кантарион и долейте чист зехтин.

Ако имате бадемово масло, можете да замените зехтина с него. Оставете буркана на топло място и изчакайте две седмици, след което използвайте, за да си правите разтривки с получения извлек.

Магнезий

Доста често болките в кръста са причинени от дефицит на магнезий в организма. Което пък доказано води след себе си не само дискомфортното състояние, ами и увеличава риска от депресивни състояния.

Затова, като за начало, е важно да увеличите приема на минерали, не само магнезий, но също и калий, калций и фосфор.

За да се справите по-бързо с болката, съчетайте вътрешния прием на магнезий с втриване на течен магнезиев хлорид директно в мястото на болката, външно.

Йога, упражнения

Подходящият комплекс упражнения е в състояние да облекчи болката в кръста и дори да я елиминира окончателно. Най-подходящите са тези упражнения, които разтягат кръста и в същото време не го натоварват.

За тази цел най-добре е да се ориентирате към йога и леки стречинг гимнастики. Ето няколко подходящи, които гарантирано ще ви помогнат при болки в кръста, а в и гърба като цяло.

image

Специални йога упражнения борят болките в кръста

• Легнете по гръб и свийте краката в колената, стъпалата трябва да са плътно на пода. Поставете ръцете под тила, изправете гърба си и се опитайте да го прилепите целия към пода като натиснете внимателно.

Задръжте пет секунди в тази поза и отпуснете. Упражнението се повтаря десет пъти.

image

Йога упражнения против болки в кръста

• Отново заемете стойка легнали по гръб. Кръстосайте ръцете пред гърдите си, гърбът трябва да бъде изправен. Опитайте се от тази позиция да вдигнете главата и рамената от пода и се извъртете един път на ляво и един път на дясно. Повторете десет пъти за всяка страна.

image

Най-ефикасните йога-упражнения срещу болки в кръста

• Застанете по корем, на лакти. Като задържате лактите върху пода, се опитайте да повдигнете тялото максимално нагоре, без да отлепяте бедрата от пода. Задръжте три секунди в тази поза и отпуснете.

Направете десет повторения.

Масаж

Може да ви прозвучи странно, но масажът на определени точки от стъпалата води до облекчаване на болките в кръста. Това е така, тъй като на ходилата ни се намират множество точки, които са директно свързани с нервните окончания по цялото тяло. И масажът им се отразява директно на съответната част.

image

Специален масаж облекчава болките в кръста

За кръста отговаря линията между петата и големия ви пръст, от вътрешната част на ходилото, в долната си част. Притискайте и масажирайте леко там, за да отпуснете проблемния кръст.

Пластири

За щастие, съвременната медицина все повече се уповава на народните лечения като в същото време се старае да предложи максимално удобство за болните.

За тази цел в аптечната мрежа от доста време се продават лепенки (пластири), чиято задача е да облекчат болките в кръста, като в същото време спестяват усилията от приготвянето на различни мазила неудобството от мазането им.

Пластирите просто се слагат на болното място, а най-честата им съставка е капсаицинът, извлечен от лютите чушки. Имайте предвид обаче, че тези лепенки не трябва да се държат твърде дълго върху болния кръст, за да не доведат до прегряване и съответно вместо да подобрят състоянието, да го влошат.

Хомеопатия: Арника

Арниката е мощна билка, позната още от древността и използвана от хората заради силните вещества в нея, които гарантирано водят до облекчаване на болката от всякакво естество.

Към днешна дата арниката по принцип се използва в състава на мазила за външна употреба, тъй като оралният й прием трябва да бъде стриктно контролиран. Билката се употребява вътрешно единствено като част от хомеопатични лекарства.

Такова е Арника 200 СН, което гарантира бързо и сигурно облекчаване на дискомфорта.

Физиотерапия

Физиотерапията също е неразделна част от лечението на болките в кръста. Можете да правите упражнения вкъщи (вече ви показахме някои от най-ефикасните), а можете и да се доверите на физиотерапевт, който да прецени какво е най-подходящото за вас лечение – дали само с упражнения или с комбинация от гимнастика, масажи и компреси.

Полезни съвети

Болките в кръста са изключително неприятно състояние, което няма как да не се отрази на ежедневието и кондицията ви. Следващите полезни съвети ще ви помогнат да преодолеете проблема по-лесно, като разбира се, ви съветваме да ги съчетаете с някои от народните методи на лечение, описани в тази тема.

На първо място при болки в кръста е много важно да не вдигате нищо тежко. Внимавайте и със спорта – двигателната активност е важна, но не всички спортове са подходящи в това състояние. Плуването е добър избор.

Сменете матрака! Меките матраци са пагубни за кръста, най-добрият избор е твърд, но удобен. При дълго стоене на крак или продължителни пътувания, използвайте ортопедичен колан, който да придържа мускулите на кръста.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 436711
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031