Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:50 - Агентите в радиото - чудесни са !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1403 Коментари: 0 Гласове:
0



Агентите в националното радио развеселяват Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Агентите в националното радио развеселяват

Стана практика, ако нещо се размирише в държавата, да се вади поредната порция от агенти, явочници и секретни сътрудници на комунистическите тайни служби. Вече е ясно кои са живелите двойствен живот в българското национално радио. Последните дни депутатите се оляха здраво и е нужно малко „изпускане на парата”. Скандалът с комисията по здравеопазване втора седмица търси някакъв свой колега сексманиак, млекари, житари и студенти протестират вкупом срещу властта и за капак народните представители единодушно си гласуваха коледни премии, защото според председателя им Пирински свършили крупна и народополезна дейност за благото на избирателите.
И хоп – списък с доносниците в радиото.
Христо МАРКОВ

Ръководството на медията веднага реагира с декларация, в която нищо не казва, но има „дебат”.
Ако се зачетем внимателно в доклада на специализираната комисия ще открием твърде характерни за комунизма обществени тенденции. На първо място желанието да се превъплатиш в чужд гражданин, па макар и с псевдоним, на второ място да избереш структурите на ДС като стълбичка за професионална кариера и спокойствие и на последно място да осребриш доносите си. Един вид – да изкараш допълнителен хонорар за писмовните подвизи. От тази гледна точка е прелюбопитно да се вгледаш внимателно в агентурните имена на доносниците, защото според инструкциите на оперативните работници те сами са си ги избирали или са били „кръщавани” с тяхното изрично съгласие.
Журналистът Атанас Ценов явно има авинитет към латиносите, защото си е избрал за второ име благозвучното Хулио, а Георги Пекин е още по-загадъчен със странното Лиосин. Известният Борислав Шабански пък не е проявил особено въображение и е заложил на богомилрайновския псевдоним Феникс – демек възкръсва като птицата от дебрите на ДС. Маргарита Несторова си избрала Кейт, а популярната Цоня Събчева го ударила на поезия и се превъплатила в Лора. За какво ли е донасяла „Лора”? Едва ли е писала стихове на милиционера.
Тук отново присъства и вече обявената за доносник Божана Димитрова, която е по-прозаична с псевдонима си Цветанова, но не е пропуснала да получи подаръци за „дейността” си и водещия и` офицер стриктно е отчел разходите направени за нея. Значи са и плащали освен за „Разговор с вас”, така и за разнородна друга дейност на полето на „тихия фронт”. Борислав Джамджиев пък направо си купил фабрика на 9 септември като станал доносник през 1988 год., но е скромен с прозаичното Красимиров. Бившият генерален директор на радиото Вячеслав Тунев пък бил и щатен служител на ДС, и агент като Радев. Пълно раздвоение за пловдивчанина. Не отсъства и човек от малцинството – Рюстем Мюмюн е избрал страховитото Джан, а Тодор Ротермел се спрял на ... Хофман. Дали заради Дъстин или по други причини? Такава дилема не е стояла пред агента Огнян, защото даже родното му име накланя везните към органите на народната милиция – Димитър Ушев.
Георги Стоянов се трудил под името Мишел, а отговорният редактор Витан Иванов не е имал притеснение да си избере женското Роза. Николай Желязков се врекъл във вярност на разузнаването и се спрял на Рихард, явно повлиян от прочутия съветски шпионин Рихард Зорге. Николай Колев пък е с немски уклон в службите с Гаус, а Румен Янев с френски като Жорж.
Твърде любопитна е професионалната кариера на Спасиана Русева, която е била нон-стоп на ръководни длъжности, но в същото време още от 20-годишна писала доноси под името Селин. А премиерът трябва спешно да назначи журналиста от БНР Велислав Добрев за свой медиен съветник, защото той си избрал за псевдоним благозвучното и българско Сергей.
Иди после разправяй, че оперативните работници на Държавна сигурност нямали чувство за хумор...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544520
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031