Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:27 - Гнусно - ТВ агенти ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
0



Поредната гнусотия - ТВ агентите Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Поредната гнусотия - ТВ агентите

Вече свикнахме с порциите доносници на тайните служби, които ни поднася специализираната комисия. Този път са поднесени 37 телевизионни шефове, но случаят е по-специфичен от всички досега. На първо място се пита драгият читател и зрител защо трябва да бъдат проверявани само ръководните кадри от БНТ - нима журналистите, които не са били шефове, са имали по-малко власт да манипулират, особено преди 1989 год., когато имаше само една телевизия?

Христо МАРКОВ
 
Къде гледаха законотворците като приемаха закона? Или е имало други причини. Втората специфика е, че трябваше да бъдат обявени негодниците още миналата седмица. Не се случи и в публичното пространство се заговори, че обявяването им ще стане след конгреса на БСП. Тогава ми се стори несериозно предположението, но като видях главния ПР на БСП сред списъка, май така ще да е било. За Нидал Хасан Алгафари става дума, който от години е архитекта на предизборните кампании на БСП. Сред толкова медийни лъвове името му блести с пълната помиярщина, с която е живял този тип. Вербували го като Наско още на 23 год. през 1988 год., но този Нидал-Наско продължил да служи вярно на милицията и след 1990 год. Помните ли, че тази мазна физиономия бе от сценаристите на "Ку-ку", че той наложи "козлодуйското предаване", което бе първата атака срещу Стефан Савов? После му се дадаха много, много пари да направи собствен филм. "Ла донна е мобиле" се казваше и претърпя разтърсващ провал, но парите бяха похарчени. После се кротна при БСП, а жена му не слиза от екран и до днес. Май-май, старите служби си работят и досега, ако съдим от семейство Алгафари-Наско.
Други герои на телевизионния и доносническия фронт са наистина имена, които формираха общественото мнение дълги години. На първо място е Иван Гарелов, който си е професионалист откъдето и да го погледнеш - и щатен, и нещатен сътрудник, вербуван още на 24 год. през 1967 год. А помните ли репортажите му от Ливан и арабския свят, интервютата с гръцки социалисти или Мелина Меркури, после осинови палестинско дете, а накрая строи с дарения и църква на Пампорово. Дали всичко не е било режисирано?
Другият "водещ" журналист е Кеворк Кеворкян-Димитър, който е вербуван през 1973 год. на 29 години, когато започва и стремглавата му телевизионна кариера. За разлика от други в списъка Кеворкян създаде наистина институция с "Всяка неделя" и никой не може да оспори мястото му, но през 1991 год. узнахме още, че е писал доноси срещу колеги и приятели като Светлозар Игов и Михаил Неделчев. Любопитното при Кеворкян е, че в архива се намира едно предложение от 1990 год. с инструкция да бъдат унищожени всички материали за агент Димитър, включително регистрационния картон. Интересно е комисията да огласи кой е направил това предложение и с какви мотиви. Много любопитно е, наистина.
Димитри Иванов - Стефан е наистина запазено име в журналистиката. Един от големите ерудити и преводачи в нашата култура, но го "приобщили" и него към ДС на 32 год. през 1964 год. Може би заради значителния си интелектуален багаж е насочен към английското направление в контраразузнаването. Нищо чудно да е преподавал уроци по английски на водещите го офицери, но такива неща не се пишат в архивите. От тази категория е и Николай Конакчиев-Благовест, но защо го няма неговият медиен другар Тома Томов, на който се знае, че бащата е бил началник в концентрационния лагер в Белене? Други ще се питат защо го няма в списъка Асен Агов, за който почти всички журналисти в БНТ твърдяха, че сериозно е обслужвал ДС? Мистерия...
Александър Грозев-Пеев, Атанас Свиленов-Пламенов и Владимир Игнатовски-Борисов са от категорията на филмовите и театрални коментатори. Любопитното е, че са вербувани след като са известни имена в българската култура и общо взето са очертали свой професионален път. Дали не са били нужни на ДС да съблюдават за пропагандната чистота и партийните повели в телевизията? Какво ли биха могли да свършат за партията с кино- и телевизионните си коментари?
Дарин Камбов - Васил пък коментираше художници и писатели преди 1989 год. и го вербували на... 45 год. Не се запомни с нещо значително в това поприще, но след 1990 год. откри първата частна художествена галерия в София. Дали не са му помогнали някои офицери?...
Александър Авджиев-Павел и Явор Цаков са от същата категория.
Третата група доносници са най-гнусните и противни, защото те са били шефове на националната телевизия, т.е. началници на всички изброени дотук, както и на тези, които са мислели, че може да се прави независима журналистика. Сега се оказва, че сред тях има откровени партийни идиоти като Иван Токаджиев-Колев, който го вербували на 37 год. през 1989 год. Една година преди да си отиде комунизмът, на зрялата възраст 37 год. да се подложиш на Държавна сигурност си е наистина идиотизъм. За пловдивчанина Огнян Сапарев-Огнян вече научихме от предишни доклади на комисията. За него ми е мъчно, наистина.
Има един генерален директор на телевизията не с три, не с четири, а с пет имена. Лицето е Иван Йорданов Димитров - Гранитски с агентурен псевдоним Огнян. Той още на 30 год. през 1983 год. се предал на любимата партия и милиция, та продължил чак до 1990 год., а може би и след това. След промените този плазмодий стана шеф на телезизията, после направи проспериращо издателство и издаваше българската класика, която подарява на общините, те пък го спонсорираха. Беше близък с Иван Чомаков, оглавяваше комитета за избора на другия агент Гоце, непрекъснато е в някакви социалистически комитети и инициативи с Тошо Тошев-Бор, Вежди Рашидов и Светлин Русев. Дали тайничко не му помагат водещите офицери и досега? Гнусна, гадна история.
Третият бивш директор е направо исторически доносник. Хачо Бояджиев - Кръстю се предал на ДС още на младенческата възраст 26 год. в далечната 1958-ма и бил не само обикновен агент, ами направо агент-нелегал, т.е. участвал в наказателни операции на ДС. Избрал си даже и предателско име - Кръстю. След 1990 год. този исторически агент бе наложен за шеф на телевизията от ДПС по времето на Л. Беров и за нула време разчисти коридорите от неудобни журналисти. И досега се подвизава в телевизията като някакъв начилник, а тя каква била историята?...
Валентин Стоянов не бе шеф на телевизията, но той пък се подвизавал с две агентурни имена - Андреев и Филип. И него го вербували твърде млад - на 27 год. Той пък бе медиен съветник на президента Желю Желев и в двата му мандата. Дали Желю не е знаел? Съмнявам се. Снет е от отчет едва през 1990 год.
Има в списъка на комисията и куриози, може би - трагични. Някакъв Боян Кривошиев-Манолов го вербували през 1959 год. и го снели от отчет през 1960 год. На какво ли е бил подложен този човек, какво ли са го принуждавали от всемогъщата ДС? Тази една година ми напомня за един аналогичен случай, но за него друг път.
Вчера ЕС ни поряза с 220 млн. евро и има всички изгледи да ни лишат окончателно от финансова помощ. Във всяка нормална страна или ще сменят правителството, или ще отидат на избори, но тук... Днес, в късния следобяд, ни сервираха агентурно-доносническата сага с журналистите след едноседмично забавяне. Вместо за шамара с европейските пари, множеството телевизии ще акцентират на доносниците, псевдонимите. Бареков, Крумова, Дачков ще започнат предаванията си с тях. Дали ДС не работи още някъде зад кадър? Как мислите...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9569076
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930