Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 12:25 - "Пляс, пляс педалите"...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1204 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2009 23:07


“Пляс, пляс педалите” и шамар за 220 млн. евро
image

PlovdivMedia - “Пляс, пляс педалите” и шамар за 220 млн. евро

В края на 80-те години имаше такава безгрижна песничка за безбурния морски живот, водните колела и веселбата обществена. Около своя 47 конгрес управляващите от БСП си създадоха такава представа за света и страната – клипчета, дискотеки, книжки, Бузлуджа и ешмедемета. Червеният сън свърши два дни след конгреса.

Христо МАРКОВ

Европейската комисия официално ни уведоми, че връща акредитациите на две агенции по изпълнението на програма ФАР за
България, което ще рече, че окончателно губим 220 млн. евро, а други 340 са замразени. Мотивите са познати – “недостатъчни усилия за борба с корупцията”. Оли Рен с привидно прискръбна физиономия ни уведоми, че това е първият случай страна-членка на ЕС да бъде лишена от европейски фондове. Демек – отново сме първи в нещо. Шамаросаха ни с половин милиард лева заради пълната безхаберност на тези, които ни управляват, защото се оказа, че Европейската комисия ни е предупредила още през февруари за карантината, която ни грози.
Реакцията на управляващите след тази безпрецедентна мярка е познато нагла. Оказаха се отново изненадани. Ресорната отговорничка Плугчиева провидя в наказанието жестокост, другата министърка Грънчарова и партията й НДСВ определиха като “прекомерни” санкциите. Щяла тази Грънчарова да чете “конкретните аргументи”. Никой от тройната коалиция дума не обели за вина, че докараха страната до този резил. При отчайващо негативни доклади на ЕС за
България, при глобална финансова криза. Жалка работа, откъдето и да я погледнеш. От февруари до сега европейците ни напомняха деликатно, че няма да търпят разгащената ни политика. Многократно идваха комисии и ни подлагаха на мониторинг, накрая ни изпратиха германския журналист Юрген Рот. Ако някой си мисли, че е случайно неговото посещение в България и представянето на книгата му за нашенската мафия е приумица, горчиво се лъже. Рот е от водещите разследващи журналисти и дългогодишен сътрудник на християндемократите в Германия. Нашенската политическа и журналистическа “класа” търсеше в книгата му дребни фактологични грешки, а не видя тенденцията. Даже уж сериозната журналистка Тадаръкова отиде на пресконференцията на Рот, за да защитава мъжа си, прясно изгонен от земеделското министерство. Да, ама европейските медии разпространиха неговите думи, не нейните – “Жалко за страната, която е имала за министър Румен Петков”.
Някак си остана извън полезрението на БГ анализаторите, че на легендарния 47 конгрес на БСП скъп гост бе разследваният за източване на европейски пари Марио Николов, чиято снимка със Станишев бе разпространена във всички чужди медии. Същият човек е основен спонсор и на президента ни Първанов. У нас тези неща минават мимоходом, но обядите с гъши дроб на Николов с премиера и президента явно някъде са знак за зависимост. И се правят изводи в резултат, на които ни зашлевят с 220 милиона евро глоба, а други 340 са поставени на трупчета. Фанфарите по приемането ни в ЕС звучат все по-фалшиво.
Оказахме се тотално неподготвени за членство в клуба на “богатите и свободните”. Като виц прозвуча новината, че тези пари се връщали в бюджета на ЕС, ама там не знаели какво да правят с тях, защото такъв случай като
България нямало. И такова наказание досега не е налагано. Перспективите пред българската икономика стават все по-лоши, защото поиска Станишев втори мандат, а до 2013 год. страната би трябвало да получи около 11 млрд. евро по структурни и кохезионни фондове. Нали се сещате, колко ще ги получим, ако продължи тройната коалиция да управлява на фона на руски пляски и клипчета, НДСВ с царски имоти, а ДПС с Догановите драми?... Европейските комисари доказаха, че бавят, но не забравят. Февруарското предупреждение мина покрай ушите на Плугчиева и Грънчарова, но някакви чичковци от Брюксел боравят с по-други критерии от техните. Румънците успяха да преустроят политиката си по отношение на европейските фондове за по-малко от шест месеца и сега заслужено получиха еврата, които им се полагат. Да не говорим за Чехия, Словения или Полша. През последните месеци страната живя с внушението на един клип, че може да се оцелява само с “идеите и мечтите”. Европейската комисия разсъждава по друг начин и отговори на управляващите в свой стил: “Вземете си за вас идеите и мечтите, а на нас ни върнете парите”. Толкова. Кратко и ясно. Кой успял да се качи в европейския трамвай – успял, който не успял – да духа праха на румънците.


Тагове:   Станишев,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544080
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031