Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2008 11:57 - За "честните" избори...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1649 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.09.2009 21:04


Миленчо и Пухи ли ще ни учат на честни избори!?

image

PlovdivMedia - Миленчо и Пухи ли ще ни учат на честни избори!?

Пловдивчани бяхме ощастливени със семинар на НДСВ по горещата тема "Да спасим почтеността на изборния процес". Фондация "Фридрих Науман" и шефа й Аспарух Панов, ведно с Милен Велчев, били много притеснени от "уродливите форми на купуване на гласове", които, видите ли, заплашвали демокрацията.

Христо МАРКОВ

Аспарух Панов в 36-то народно събрание наричахме "Пухчо", заради невероятния му талант да защитава противоречащи си каузи и да бъде добре с всички. Тогава беше от радикалдемократите на Елка - сега е виден царист и либерал. На семинара се бяха подредили оракулите на НДСВ Милен Велчев и Пламен Моллов/този път без Поли Карастоянова/, вечния журналист и шпионин в Палестина Иван Гарелов - сега в ролята на пи-ар. Присъства и неотсъстващата от никъде депутатка Мария Капон, по-известна като Мара Миса. Компания тежка и авторитетна.
Какво притеснява либералната фондация и тези достопочтенни дами и господа, че чак дълбокомудрено решават да потрошат малко европейски пари за семинар? Открили, видите ли, че изборният процес се опорочавал, тъй като неясни политико-мафиотски кръгове си осигурявали гласове, използвайки древния принцип на покупко-продажбата. Демек плащали, предимно на циганите и получавали гласове, които ги произвеждали в съветници, депутати, та даже и министри.
Темата е сложна и както се казва многоаспектна, та като активен участник във всички избори от 1990 год. ще предложа на господата и дамите "некои съображения".
Първо да си отговорим на един простичък въпрос. От години тези дами и господа ни внушават, че "изборите са пазар на идеи". Щом е така ние в пазарно общество ли живеем или не?! Семинарът на Миленчо и Пухи Панов трябваше да започне с този въпрос. Ако отговорът е положителен, значи избирателят не е намерил идеи, които да си напазарува и се е обърнал към битака или казано по-простичко решил е да припечели нещо от непродаваемите идеи. Демократично и напълно в унисон с пазарните принципи. Къде е тук, дами и господа, съставът на наказателния кодекс, с извинение? Както винаги, разбира се, най-пазарно ориентирани са циганите. "Пазарът на идеи" за тях е отворен при всички избори и те активно се включват като не харесват идеите на Капон, Велчев, Моллов, Станишев и се ориентират към БЗНС-Александър Стамболийски на Георги Колев и Тони Запрянов. Мургавите ни събратя си пазаруват щедро земеделските идеи на Колев и Запрянов и ги пращат в Общинския съвет. Някой да ги обвини в "опорочаване на изборния процес"? Хората действат пазарно и се ориентират към прогресивните земеделски и екологични идеи на БЗНС-Колев и Запрянов. Пък и тази земеделска партия се занимава с чистотата на Пловдив, а както знаем мургавите ни събратя от Столипиново, Армана и Аджисана са много съпричастни към чистотата на града, ерго към идеите на Колев и Запрянов. Даже строят хората и завод, който ще осигури насъщния на хилядите дейци на чистотата. Е, ако им се предложат от 50 до 100 лв. няма да ги откажат, я. Нали живеем в пазарно общество. Малко по-различно стои въпроса в Шекера. Там циганите са интегрирани и милеят за свободните демократични традиции на българина. Земеделските идеи на Колев и Запрянов не намират добър "пазар" в Шекера и жителите на интегрирания квартал пазаруват щедро от идеите на свободните демократи на Стефан Софиянски. Господата Недевски и Кисьов стават общински съветници с идеите на свободната демокрация, т.е. техните идеи са оценени така, както идеите на СДС и ДСБ. Даже победителят в последните местни избори ГЕРБ не може да устои на свободния напън на ССД-Софиянски в живописната циганска махала. Да ви дам, уважаеми читатели, няколко демократични примерчета от Шекера: в 14 секционна избирателна комисия ССД получава 350 гласа, а Борисовия ГЕРБ - 0/нула/ гласа, в 33 СИК ССД "печели" 231 гласа, а ГЕРБ - 0/нула/ гласа. В 45 секционна комисия на същия квартал мургавите избиратели са загрижени за своите права и свободи и "пазаруват от идеите" на ДПС като за Догановата партия "Фърлят" 348 гласа, а за ГЕРБ - 0/нула/ гласа. На последните местни избори в Пловдив такава убедителност на идеи има в десетки секции. Да сте чули прокуратурата да се е "самосезирала" за очевадния факт на опорочаване на изборния процес?! Не, нали? Ерго-прокуратурата приема, че всичко е демократично и свободно. И законно, разбира се. В пазарна икономика живеем, във валутен борд, даже.
Вторият голям проблем на "уродливия изборен процес" е кой участва в него. Демек кой "субект на политическия живот". Някой да е чувал в Пловдив за "Граждански съюз за Нова
България"? Няма и да чувате, но има този "съюз" двама съветници. Формированието е с център някъде из Делиормана и е простичко като фасул да подпишеш председателя му, да се регистрираш в общинската избирателна комисия и да станеш общински съветник. След изборите се оказа, че подписите били фалшиви, че шефът на тая партия няма и понятие, че участва в Пловдив, но млъкни сърце, както и прокуратурата. Хората са си съветници и активно "работят" в общинския съвет на града. Друг симптоматичен пример. В Закона за местните избори изрично е записано, че упълномощаването на местните представители на всяка партия не може да съдържа политически внушения, пристрастия и инструкции. Да, ама не. В пълномощното на г-н Колев за регистрация на БЗНС-Стамболийски шефът на партията Спас Панчев дословно е записал, че могат да се коалират "само с БСП и други леви партии". Това, ако не е нарушение на закона - здраве му кажи, но г-н Панчев е заместник-министър на отбраната и управляващ, а прокуратурата не се занимава с тях... Ноторно известен е случая на последните местни избори, когато едно лице се бе сдобило с пълномощно да представлява в града ... 4/четири/ различни партии. В една община регистрираше едната партия, в друга - другата и така до края на света.
Трето - либералния семинар на "Фр. Науман" не си отговори на основния въпрос за развращаването на избирателя. То започна с безумното обръщение на лидера им Симеон Рилски за "800 дни благоденствие и несимволично увеличение на пенсиите" с "почтеност във всичко" и "смяната на чипа". На последните парламентарни избори в Пловдив се разхождаха едни хора с баджове на НДСВ и се питаха един друг "Взе ли проект от Гьоко ?". Та с "проектите на Гьоко" трябваше да се направят беседки, градинки, пейки, фонтанчета, катерушки, пързалки и всякакви чудесии. Даваха се по 5-6-10 хиляди лева за проект от половин страничка, после се изливаха по две колички бетон на мястото на беседката или площадката и останалите пари май отиваха в звяра "предизборна кампания". След изборите, уж, прокуратурата щеше да ги проверява тези "малки демонстрационни проекти", а то дойде време за следващите избори и "проектите на Гьоко" се забравиха от демократичната ни прокуратура.
А да си спомня някой за черните дъски в избирателните стаички, на които пишеше "За томболата № е..."? НДСВ и министъра им Н. Василев потрошиха милиони за томбола с телевизори, телефони, фланелки с образа на Царя и куп други глупости. Щяха да вдигат избирателната активност с тая томбола и да поставят отново Царя на власт. Премълчаха мнението на европейците, че това е директна демократична корупция. Сега същите НДСВ реват здраво. На това народа му казва: "Га проихти томболи и биседки, не ривахти, а ся ривети, мамка ви." А народът, както знаем винаги е прав.
Четвърто съображение - на либералния царистки семинар искали задължително грасуване и "това порочно явление купуване на гласове" изчезва. А апелативния прокурор казал, че трябва да се приложат СРС-та и агенти да следят продавачите и купувачите на гласове. Алоооооо... Вие добре ли сте бе, хора? Я да си го представим този "демократичен изборен процес". Сега например гласуват 2 000, при задължителното гласуване стават 10 000. Ако слушаме прокуратурата ще трябват поне толкова агенти да слухтят кой купува и кой продава и още толкова телефонистки да слушат СРС-тата, прикрепени към циганските изборни брокери. И то какво излиза - за 10 000 гласа ще ни трябват поне 40 000 агенти, доносници и слушалки. Евтино ще излязат изборите на държавата, няма що. Е, може изборното следене да бъде осъществено с помощта на "национално-отговорния капитал" и циркът да е пълен. Вместо земеделците и свободните демократи да плащат на избирателя, ще плащат на агентурния апарат. Не е честно към избирателите и ниските им доходи това, другари. И в крайна сметка пазар ли са изборите или не, щото Мария Капон казва, че са пазар на идеи?
Пето - на либералния семинар дума не се обели за самия изборен процес и кой го организира, а аз ще ви кажа, че законът повелява: изборите се организират от Министерството на държ. администрация и това на регионалното развитие, а на местна почва от съответното териториално поделение на ГРАО. Откъде мислите се взимат данните на избирателите и в коя секция гласуват, за да им се предложи "пазар"? Откъде "купувачите на гласове" узнават с точност състава на секционните избирателни комисии, защото не е тайна, че вече се пазаруват цели избирателни секции или се подменят в последния момент? Ами на последните избори в община „Родопи” имаше случаи, когато цели секционни протоколи се попълваха в сградата на общината, защото членовете на СИК били ... неграмотни. Знаят ли семинаристите и демократичната съдебна власт, че службите ГРАО чакат с нетърпение всякакви избори, за да почне "пазарът на идеи"? Знаят, разбира се... Сега някой ще ме попита защо искат задължителни избори и ще му отговоря направо - за да се разшири "пазарът на идеи". Традиционните партии омръзнаха на хората с тъпи лозунги като "Пловдив на
пловдивчани", "Почтеност във всичко", "България това си ти" или "За нашия град" и електоралното тяло се сви до 20-30% партийни активисти и чакащи цигани пред урните. По този начин цената на гласа се вдигна неимоверно - на някои места стигна до 500 лв. А партиите взимат тези пари от бизнеса - "Дай едни пари да купим гласове, пък ние ще ти дадем концесия за..." Започна се от 10-20 лв. и се стигна до 500 лв. Като национално отговорен субект на новия бизнесмен му светна, че вместо да дава чрез посредници пари и да се загубят половината по пътя до гласуващия циганин, ще му излезе по-евтино да стане той съветник или депутат и да си гласува концесията на името на тъща му, например. Освен това циганите, като демократи и пазарно ориентирани, предпочетоха да участват в "изборния процес" на местно ниво, защото местните "бизнесмени" разкешват на място и бързо, без лигавщини като томболи, беседки или светло европейско бъдеще. Ще ги обвиним ли, че не мислят пазарно и демократично при тая световна криза на пазарите?
Всички така наречени "традиционни и национално отговорни партии" го докараха до това дередже и се хванаха за задължителното гласуване срещу "панацеята купуване на гласове", ама то прилича на задължителен секс, бе другари и господа, а той води до неприятни полови панацеи, май...
Айде, за изборите, минали и настоящи - друг път още.


Тагове:   избори,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9568650
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930