Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 14:39 - Пак за "министърката" Грънчарова
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1105 Коментари: 1 Гласове:
0



Грънчарова си поръчва изследване, уж че работи Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Грънчарова си поръчва изследване, уж че работи

Преди време писах, че в България има министър, който работи като любовница и това е Гергана Грънчарова, която, освен сърдечна тръпка на Паси, май наистина не знае защо се метлее като “министър по европейските въпроси”. Ето, че има резултат. Дамата поръчала с държавни пари на социологическата агенция “Алфа Рисърч” представително проучване, което да установи нагласите на българите към еврочленството ни. Проучването е извършено от 1 до 10 декември миналата година и резултатите са пре-любопитни.

Христо МАРКОВ

От средата на 2008 г. има чувствителен спад в подкрепата на българите към членството на страната в ЕС – вече само 47% са положително настроени, но пък, забележете /!/ три четвърти от сънародниците ни смятат, че до момента членството ни в ЕС, не е оказало никакво съществено влияние върху живота им. Като се има предвид, че поръчител на проучването е специализираното министерство, това си е направо катастрофа за усилията на Грънчарова и Кунева-Пръмова. За три четвърти от българите членството в ЕС е напълно безразлично! Язък за тоалетите на видните дами и лустросаната визия! За 33% от анкетираните промяна няма никаква, а за 38% налице е чувствително влошаване. За всеки случай агенцията е задала още един сходен въпрос – “Допринесе ли членството ни в ЕС за подобряване на ситуацията в страната?”. Внимание! Резултатите са: 45% твърдят, че има подобрение само в “известна степен”, а за 45% - “изобщо не е допринесло членството ни в ЕС за подобряване на живота в страната.” Я сега драги сънародници съберете процентите! Получават се точно 90% тотален негативизъм! Изводите, както казват, са за тоалетите на двете царски министърки.
Но тъй като парите са дадени от “Министерството на европейските въпроси”, социологическата агенция публикува и останалите си проучвания. Например - 52% от българите считат, че “от интеграцията ни печелят политиците”, а повече от 40% считат, че от членството ни в ЕС “печелят само и единствено мошениците и корумпираните”. Айде, драги приятели, пак да съберем процентите. Аз получих резултат от 92% анкетирани българи, които убедено твърдят, че от еврочленството ни файда имат “политици, мутри и мошеници”. Е, според 4% печелят и фермерите... Започвам да си обяснявам защо разливаха мляко по шосетата ...
Следващите резултати на агенция “Алфа Рисърч” ще оставя без коментар: 81% не виждат никакво подобрение в работата на съдебната система, според 76% няма напредък в борбата с корупцията, 73% не виждат противодействие на престъпността, а за 72% в инфраструктурата нищо не е мръднало. Нали преди две години очаквахме страната да придобие европейски облик?!
В резултатите на “Алфа Рисърч” има и позитивни реакции. За 77% от сънародниците възможностите за пътуване са чувствително увеличени, а за 70% има по-големи възможности за обучение в европейски университети. Над 60% от анкетираните твърдят, че има и позитивни възможности за работа.
Изненадващо, но се оказва, че българите съвсем обективно реагират на критиките от Брюксел – цели 76% са категорични, че тези негативни оценки са справедливи и това са хора от всички политически партии, с изключение на ДПС, според които критиките не са справедливи, т.е. преведено на български: “и да крадат, важното е да са си нашите от ДПС-то”.
Оказва се, че българите знаят съвсем експертно къде да се насочат средствата от ЕС – 63% искат да са в инфраструктурата и пътищата, 56% да са в селското стопанство и 40% в развитието на малките и средни предприятия, като тук агенцията е дала възможност да се посочва повече от един отговор. Иначе 2/3 не искат и да знаят за актуалните европейски програми, защото “нямало регионални такива”. Добра оценка за местната власт, няма що...
Песимисти сме и за въвеждане на еврото като универсална платежна единица – 36% искат това да стане веднага, 35% са категорично против, а 29% нямат мнение.
Цари сред сънародниците ни тотална деангажираност с “европейските общи проекти” – едва 6% знаят, че Ирландия отхвърли на референдум Лисабонския договор и предизвика сериозна криза в ЕС. Независимо, че през 2009 год. предстоят избори за европейски парламент едва 29% от българите ще гласуват, колкото са и тези /27%/, които въобще се интересуват кои ги представляват в континенталния парламент. Докато в ЕС обсъждат да направят ли преки избори за председател на Европейската комисия, у нас едва 19% са склонни да умуват по този “проблем”.
За капак сънародниците ни в личен план не виждат “светлинка в тунела” европейски, като изрично твърдят /74%/, че за две години единствените, които са ползвали членството ни са: 1. - политиците – 42%; 2. – спонсорите на Първанов – 24 %; 3. – мутрите – 14%, а останалите проценти са пренебрежително малки.
На това му се вика да си вкараш процентите в министерството – нали Грънчарова го беше поръчала това проучване? Уж за доказателство, че нещо работи...


Тагове:   Министърката,


Гласувай:
0



1. krotalka - На това му се вика - автогол!
05.01.2009 14:49
Аз принципно не вярвам на социологическите проучвания, но в случая са верни?!
Явно и социолозите бият отбой, разбраха, че хората губят доверие в тях и се опитват да бъдат обективни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544002
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031