Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 16:52 - Светото Богоявление !!!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1695 Коментари: 3 Гласове:
0



Утре е Светото Богоявление, Велик водосвет и Йорданов ден


Третият по значимост християнски празник ще отбележим. Първият за новата 2009 год. Православните ще запалим свещичка тази нощ и ще си пожелаем здраве и благоденствие в идващите месеци, защото на Светото Богоявление е покръстен нашия Бог Иисус Христос във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител.
В момента на кръщението на нашия Бог Иисус Христос небето се е отворило и Светия Дух слиза във вид на гълъб, за да се разнесе гласа му: "Този е моят възлюбен Син, в Когото е Моето благотворение!"
След Великия водосвет се извършва освещаване на водата, като подир службата свещеникът хвърля Светия кръст в реката, а ергени трябва да го извадят. Ако Светия кръст замръзне в ръцете на ергенина, който го е докоснал пръв, то годината ще е здрава, плодовита и без наказания Господни.
Скачат във водата ергени, защото от Великия водосвет свършват "мръсните дни" и започва периода на сватбите, та чак до Великденските заговезни.
В този Свят ден се освещават и бойните части и знамена на армията българска. За здраве и победи в името на Вярата. За първи път този ритуал е извършен на 19 август 917 год. преди битката до река Ахелой, след която Бог дарява Симеон Велики с победа в името на новата ни държава, вече превърнала се в империя. Ритуалът е многовековен и се служи дори в годините на турското робство, когато вехтите войводи са викали селските попове да "освещават водата" и "четата". Та продължава този водосвет до 1946 год., когато предците на Станишев и Първанов го забраняват със специален указ на комунистическата партия.
Утре ще преживеем отново Кръщението Христово и нека сведем глави в смирение със свещичка. Защото патриката на богоспасяемата Пловдивска епархия Николай, сигурно ще хвърли кръста в реката, придружаван от неверници и масони, а според каноните на Тулския църковен събор това е богохулство и "всякой храм и място, посетено от таквиз да се смята за осквернено". А Светото православие е оцеляло, заради консерватизма и скромността на архипастерите. Дано не се оскверни празника за нас с джипове и присътващи неверници. Защото една пловдивска телевизия на неверници се готви "директно" да оскверни празника на Светото Кръщение. Не го правете "другари" - лоша ще е годината за пловдивчани! Негово високопреосвещенство не го знае това, защото той реши, че митрополитството му е дадено от вас и по същество, а не за да е владика на пасомите си от тракийската епархия. "Всякой неправославен и еретик осквернява празника Христов" пише в правилата на Светите църковни събори! Смирете се.
Утре е Светото Кръщение, пловдивчани - нека всякой си пожелае на сърцето му скъпи неща. Да се сбъднат и да кацнат като Господния гълъб на рамото Му.
Ще се отвори тази нощ небето. Нека трапезата пак да е постна и не забравяйте да прекадите пак със свещичката от Бъдни вечер. Идва голям, Кръщелен празник и спомняйте думите Му: "Този е моят възлюбен Син, в Когото е моето благотворение." Амин. И да е честито на именяците!



Гласувай:
0



1. krotalka - Ще го превърнат в цирк!
05.01.2009 17:03
Ще се опитат да са на първа линия, да покажат колко са вярващи? Същите тези, които издигаха лозунга "Религията е опиум за народа", сега се правят на най-големите вярващи!
Оскверняват светлия християнски празник.
Владиката им помага и той гледа да се уреди с материални блага!
цитирай
2. toross - Колко сте права...
05.01.2009 18:31
Да, наистина така ще стане, за съжаление. А дали има надежда въобще ?
цитирай
3. krotalka - Май ще оставим Бог да ги съди!
05.01.2009 19:24
Има една стара българска мъдрост - Бог забавя, но не забравя!

Необходим ни е нов Исус, за да изгони търговците от храма!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9566206
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930