Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 19:23 - "Енергийната независимост" на Гоце
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1050 Коментари: 1 Гласове:
0



Енергийна независимост ли? Режим, режим ни чака...  или БУНТ !

 

            Слушам и не вярвам на ушите си, гледам и не вярвам на очите си. На Йорданов ден Станишев дава пресконференция от 16.00 часа, а преди това президента Първанов се изхвърля за отваряне на закрития блок в Козлодуй. Природен газ в България от 3.00 часа на 6 януари не постъпва въобще и се оказва, че нямаме никакви резерви. Украинският гражданин Сергей Дмитриевич Станишев гледа притеснено през очилцата на зубър в средните класове и непрекъснато повтаря “укра`инската” страна или “укра`инското правителство” – става дума за ударението на “а”, както е според родния му език.  До него е министърът на икономиката Петър Димитров, който мълчи загадъчно, защото няма как да обясни прехваления договор на предшественика си Румен Овчаров, който поиска и подписа нов договор с абсолютния световен монополист “Газпром”,  та в момента плащаме 525 долара за 1 000 кубика природен газ, а това си е почти ЧЕТИРИ пъти повече от цените, които плащат страните от Европа. В момента Станишев и Димитров напускат пресконференцията, която са свикали. Бягат, защото журналистите задават въпроси, а няма как да отговорят, ако им припомнят социалистическите обещания, т.е. лъжи за уж енергийната ни независимост. Тази извънредна пресконференция бе свикана от същите другари  Станишев и Първанов, а вопъла на журналистите “ама вие ни извикахте, а  отказвате да говорите...” си останаха за сметка на правителствените медии.

            Сергей Дмитриевич започна с това, че разговарял с Барозу, Путин и Медведев, които го посъветвали да се обърне към родната си Украйна, която за едно денонощие  откраднала  повече от 25 млн. куб. м. синьо гориво. Неплатените и` сметки към Русия надхвърляли 3 милиарда долара. Заместник външния министър на Русия Титов казал същото на Станишев, а шефа на Газпром Милер дори не пожелал да разговаря с премиера за компенсации. За “капак” се срещнали партийните другари Сергей и Гоце, но само “разменили” мисли, а президента щял да свиква консултативния съвет за национална сигурност. Можело да ни спрат парното и тока наведнъж. А нали имахме уж някаква енергийна  независимост бе, другари...

            Сега останало да разчитаме на плевенското село Чирен, но там можели да произведат максимум 3 млн. куб. м. газ, пък на държавата трябват 12, т.е. – четири пъти повече. Разбрахме и нещо, което криеха – над 90% от природния газ в България се внася от Русия. И никакви резерви нямаме. Това е истината.  Зависимите от Русия в същата пропорция Финландия, Полша, Словакия и Гърция имат запаси, с които си гарантират поне 6 месеца енергийната независимост. Ние обаче нямаме такива резерви, освен с. Чирен. И въобще, руснаците не се интересуват от България, защото сме пренебрежимо малки за техните обеми на природен газ.

            В тази ситуация пак “черешката” се падна на президента Гоце, който поиска да се отвори Трети блок на АЕЦ, но от европейската комисия веднага го отрязаха, че “газовата криза нямала нищо общо с отварянето на блока в Козлодуй”, щели да обсъдят искането му , но можело да стане не по-рано от април, ако въобще някой се сети дотогава за него. За Гоце става дума.  А да си спомняте скорошните му думи, като се върна от Туркменистан?! Договорил бил доставка на тюркменски газ. Те там само чакали да ни пуснат огромни количества гориво. Де го бе, г-н Гоце? Пак излъга президента, защото от азиатската страна може да дойде газ само по проекта “Южен поток”, на който тръбите трябва да минат ... под Черно море, да акостират в Бургас и вече да поеме към вътрешността. Според експертите този проект може да заработи след 15-20 год., ама кой да го каже на президента ни. Той стреляше козли-архари там, не се занимаваше с природен газ. Другият ни “алтернативен проект” е пък “Набуко”, който тръгва от Иран, минава през цялата територия на Турция и също може да се реализира след двадесетина години.  Дори Италия и Австрия вече са се отказали от “Набуко” и “Южен поток”, най-малкото не настояват за тях. Имат резерви обаче. За разлика от страната на Станишев, който пак да припомним, е украински гражданин, а в тази страна красивата им премиерка Юлия Тимошенко не желае въобще да мисли, че в България няма газ.

            След договорът на Овчаров си останахме в тежка зависимост от Русия, която пък не се интересува от нашите назлъндисвания, нищо че имаме няколко почетни консули в Пловдив, Варна и други кътчета на китната родина. Ще спрат топло-фикациите и електро-снабдителните дружества, а външния министър Калфин загрижено призова Русия и Украйна да “се разберат” и “частично да възстановят доставките”. Абе, Калфин кой ти обръща внимание на тебе, бе? В  Русия и Украйна специално ще разпространят изявлението ти и тутакси ще се съобразят с него... Нашенска наглост и наивност. Очаквайте скоро да се оправдаят, че руснаците наказват украинците, защото искали да влязат в НАТО.  Ей такива глупости, ще чуем тези дни. А през ... април същия Гоце щял да свиква специална балканска конференция за енергоизточниците. През април, забележете.

            Дотогава, според президента Гоце, може да живеем и без парно, и ток, а после да намери “алтернативни източници”.  Вятърни мелници и слънчеви батерии, може би. Ситуирани в Сирищник или в Пловдивския панаир. Кой знае...

            Такива сме си българите. Това заслужаваме, докато ги търпим, защото от древността знаем, че ПОСЛЕДНОТО ЧОВЕШКО ПРАВО Е ПРАВОТО НА БУНТ !!!



Тагове:   Гоце,   независимост,


Гласувай:
0



1. krotalka - Сами си ритат столчето под бесилката!
06.01.2009 19:27
Като спре газта и съответно топлото, на народа ще му е все тая, дали ще мръзне в къщи или на площада!!!
Май площада ще е за предпочитане!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544860
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031