Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 20:24 - Балканската душа на Горан Брегович
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1583 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2009 23:34


Балканската душа на Горан Брегович

 

            На връх Нова година сръбският гений Горан Брегович и оркестър били „пазарени” да веселят съседите от централния площад в Белград. Температурите в нощта били около минус 10 градуса, можели и да откажат музикантите от „Сватби и погребения” или да манкират свирене и пеене на плейбек, както правят нашите прокопсани звезди. Да, ама навлекли пуловери, ударили по чаша греяно вино и не спряли два часа с балканските си страхотии. Даже Горан не забравил белия костюм. Два часа в адския балкански студ!

            Около един часа сутринта едва успели да приберат Брегович от сцената, целият бил премръзнал. Не можел да движи пръстите на ръцете си от студа. По-късно в белградска клиника се оказало, че има голяма вероятност гениалният музикант да загуби част от пръстите си, заради новогодишната веселба. В момента хирурзи се борят да спасят ръцете на един от емблематичните балкански музиканти от ампутация. Хонорарът на Брегович за веселбата бил символичен в сравнение с тези за мелодиите му във филмите „Циганско време”, „Кралица Марго”, „Ъндърграунд”, „Аризонска мечта” или гениалните „Калашников” и „Месечина”. Пеели и свирели от сърце обаче Брегович и компания.

            Веднага сръбските сайтове пуснаха пълен запис на новогодишния концерт от белградския площад. Не е лошо да го видите, за да разбием твърдението на нашето правителство, че не знаели за газовата криза – по време на целия концерт Брегович и оркестърът му за сватби и погребения се майтапят с Русия и нейния газ, както едно време се гавреха със САЩ и бомбандировките над Сърбия. И в двата случая музиката и балканските ритми се възправят срещу самолетите Стелт или „газовите танкове” на Путин. Може и да е символично, но в един момент Брегович се обръща към хората: „Щели да спират газа на Сърбия, ама ние ще им покажем гъза”. Това е най-приличния превод, с извинение.

            Сега, седмица след 31.12. българите се клатушкаме колко заводи да спрат и колко топлофикации да резнат топлото, а в братска Сърбия, която не е член на никакви „международни организации” и военни блокове, нямат проблем със спрените доставки на руски газ, защото още преди години си били договорили доставки от Италия и Австрия.

            Аз си спомних един концерт на рокаджийската група на същия гений на Белградското летище, когато САЩ атакуваха Сърбия. Весна Змиянац пееше на белградския мост „Йорговани”, а „Биело дугме” на Брегович на летището пред стотици хиляди – „Джурджев дан”, която Слави преведе като „Гергьовден” след години. Такава е новата ни балканска история: Сърбия се спасява с песни и достойнство, а България с молби и мрънкане пред ЕС и НАТО. Това е действителността, без извинение.

            Родината на Сергей Станишев Украйна ни направи на маймуни, а ние се жалваме на някакви европейски комисии. Вместо да му свалим правителството, барабар с Емил Етем Тошкова.

            Затова Брегович ще свири и пее с оркестъра си за „Сватби и погребения” до замръзване, защото има народ да го слуша и да се държи достойно, а ние ще се възхищаваме от Преслава и Цветелина, защото можем да мрънкаме. Това е новата ни балканска история – за достойнството ни.

            Иначе дано Брегович спаси ампутацията, защото понякога идва и в България да ни зареди с виталност!




Гласувай:
1



1. krotalka - Нерадостно сравнение!
08.01.2009 20:44
Май само мрънкаме и чакаме! Едно време(преди 1989) чакахме да ни "дадат",жилище, жителство...или да ни "пуснат", банани, перални..Явно това все още е дълбоко насадено в психиката ни! Някой да се разпорежда със съдбите ни, а ние да си траем. Пак си спомних стария завет и Моесей. Май за нас е необходимо не едно а две или три поколения да си отидат....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543973
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031