Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2009 20:37 - Правителството се готви да забрани протестите...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1453 Коментари: 2 Гласове:
0



Правителството заработи след протестите. Готви се да ги забрани...

 

 

            Не може да се отрече, че протестите от последната седмица раздвижиха обществото. Как бяха организирани, адекватни ли са посланията, имаше ли провокатори, полицията адекватно ли реагира, са въпроси, които имат разнопосочни тълкувания в зависимост от гледната точка. Едно не може да се отрече – протестите пред Народното събрание ни накараха да се обърнем към вътрешните проблеми в страната, да се вслушаме в исканията на разнородни социални групи, а това е елемент от демокрацията във всяка страна, в която има относителна свобода. Пък и нали право на свободните хора е да недоволстват, освиркват и понякога да вдигат бунтове?

            Вече се бяхме успокоили, че едно социалистическо правителство ще се размине със снежни бунтове, но не би – не само затънахме в газови зимни неволи дошли от  Русия и Украйна, ами в студените дни по улиците на София запротестираха многодетни майки, еколози, млекопроизводители, зърнопроизводители, студенти, пенсионери и обикновени ултраси на “Левски”. И съветският гражданин Сергей Станишев се панира, та замина чак в родните си страни, уж да ни донесе налягане по газово направление. Путин и Тимошенко обаче го изслушаха и отпратиха по живо, по здраво, но без капка природен газ. И при пристигането му правителството се зае да измени Закона за събранията, митингите и манифестациите. Подготовката била възложена на Министерството на правосъдието, управлявано от коалиционния партньор на социалистите – царското НДСВ.

            Този закон е приет още през 1990 год.  и едва през 1998 год. е претърпял козметични промени, т.е.  почти двадесет години е работил относително устойчиво, което си е направо постижение за чувствителна материя като митинги, демонстрации и всякакъв вид манифестации. Правителството, вместо да се вслуша в исканията, реши въпроса по типично комунистически  - и не мисли да решава проблемите НА протестиращите, а направо реши проблема С протестиращите. Познато до болка.

            Седнали и написали предложения за изменения на Закона за събранията, митингите и манифестациите,  с които се въвеждат забрани, достойни за страни като Китай и Северна Корея. На първо място се предвижда в гражданските прояви да се забрани включване на всякакъв вид добитък. Явно на министрите им е писнало от кроткото участие на мучащи животни в протестите. Тук не е описано какво точно разбират правителствените експерти в понятието “добитък”. Друга фундаментална забрана е включването във всякакъв вид протести на таксита и трактори, нищо че са частна собственост, а всеки гражданин на свободна страна може да прави каквото иска с личното си имущество. Забранено, според правителството, е и протестирането около централните сгради на държавните институции, както и в близост до съдебни сгради, болници, тунели, затвори, мостове и републиканските пътища. Значи в широкия център на София не може да се митингува, а например гневът да се изрази свободно и “демократично” някъде около Владая или Банкя. Но и не може да се придвижат гневливите по някоя от магистралите.  За всеки случай е включено и правото на съответния кмет да има право да променя мястото и времето на протеста, тоест, ако искат варненци да протестират срещу кмета си пред общинската сграда в петък от 16.00 часа  той има законното право да ги отпрати да викат и развяват знамена  в курорта “Слънчев ден” в събота от 04 часа сабахлем. Или пловдивския кмет, ако реши може да изпрати протестиращите срещу циганските сватби да митингуват в “Столипиново”, например в неделя по икиндия.

            Измислили са и още “бисери” на представителната демокрация министрите като например неучастието в протести на “неподходящите хора”. Съответните градоначалници можело да наредят да се заснемат протестите като метод за така нареченото “индивидуално сплашване”. Всъщност  служителите на Миков го приложиха още в четвъртък, когато записваха личните данни на пълнолетните участници в митинга пред Народното събрание, което си е флагрантно нарушение на Закона за личните данни и Конституцията и  съм сигурен, че МВР с тези действия си осигури няколко осъдителни присъди в европейските съдилища, където особено държат на гражданските свободи и личната неприкосновеност.

            И накрая правителството е надминало себе си като е заменило уведомителния режим за провеждане на гражданските прояви с разрешителен и дори са сложили солидна глоба за организаторите, ако не се съобразят със становището на градоначалника. Това си е направо забрана на митинги и всякакъв вид протестни действия, защото нали разбираме, че кмет от БСП няма да разреши дандания срещу  червено правителство или кмет от “Атака” посмъртно няма да разреши на ДПС манифестация срещу Волен Сидеров или на “Рома” срещу Димитър Стоянов.

            От целият проекто-закон на правителството лъха неистов страх и невъзможност да реагира на иначе рехавите протести от последната седмица и се чудя на опозицията, че не го бутна. Защото, ако се бяха повторили дори десеторно по-слаби протести от тези в Гърция или Литва предсрочните избори отдавна да са насрочени и да ни управлява вече служебно правителство. Да не говорим пък, ако Народното събрание бе обградено като през 1997 год.  - тогава Станишев можеше и да не се върне от Украйна. Ама ги няма Бакърджиев и ония изпечени в протестите люде от началото на промените. За съжаление ги няма. И понеже усетиха слабостта на опозицията решиха да забранят със закон протестите, който ми се струва, че няма да мине, защото за пореден път от Брюксел ще им издърпат ушите за нарушение на основните права и свободи на гражданите. Ама кой да им го каже на Станишев и Миков...

 




Гласувай:
0



1. muse - WOW
17.01.2009 20:52
това ако е вярно, звучи като филм за времената на комунизма. Защо направо не препишат 1984 като конституция?
цитирай
2. toross - Да, да
17.01.2009 21:59
Готвят си хората такъв проекто-закон - какво да ги правиш...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542495
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031