Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 12:42 - Бизнес-елитът в Давос пести, нашенският в разгул
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1256 Коментари: 0 Гласове:
0



Бизнес елитът в Давос пести, нашенският - в разгул

image


Днес се открива световния икономически форум в швейцарския град Давос, където между коктейли и спускания по снежните писти, световният бизнес елит чертае бъдещето в голямата икономика, сключва сделки и завързва безценни контакти. Освен всичко друго, сбирката в градчето е въпрос на престиж във финансовия свят, поканата за него отваря много врати, предотвратява конфликти и фалити.

Христо МАРКОВ   
 
Тази година са поканени рекорден брой участници, но един през друг намират причини да не отидат, за да спестят по правило сериозните разходи за участие, които също са въпрос на престиж. Липсата си демонстрираха най-напред финансовите акули от САЩ, откъдето дойде и финансовата криза, която обхвана цялата планета.
Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър, изпълнителният директор на „Сити груп” Викрам Пандит, икономическият съветник на Барак Обама Лари Съмърс са от хората, категорично вслушали се в призива на президента за максимално свиване в разходите. От американската администрация в Давос ще отива само съветникът Валери Джарет. Предишни години на форума блестяха звезди от рода на Анджелина Джоли, Клаудия Шифър и вокалиста на U2 Боно. Финансовият елит на света дискретно разпределяше територии и печалби, а политиците чертаеха световния ред. Даже беше време, когато се канеше някой и друг представител на България, та да се отъркат в големите богаташи и политиците, от които зависят. Тази година няма да е така. Няма да е така и в следващите години, защото финансовите акули, според анализаторите, „повече от всякога са загрижени за публичното си представяне”. След ипотечния разгул и бясно харчене на лесни кредити от 2008 г. големите играчи вече демонстрират пестеливост и скромност, свиват се паричните „портфейли” и дори традиционните партита за клиентите на „Сити банк” и „Голдън Сакс” са отменени, а това не се е случвало от времената на Втората световна война.
Губернаторът на най-богатия американски щат Калифорния Арнолд Шварценегер изпратил писмо на организаторите в Давос и обяснил, че „недостигът на 14.8 млрд. долара в щатския бюджет” прави присъствието му на икономическия форум невъзможно. Правилата на световния бизнес не важат за българските прокопсани богаташи, защото те не са резултат от умствени или инвестиционни усилия – те просто са резултат от зависимости – като се почне от куфарчетата на партията майка, та се стигне до комсомолските фирми, масовата уж приватизация и Лукановите външнотърговски дружества. „Българският Онасис” - комсомолецът Николай Банев и семейство, от няколко месеца живее на широка нога в Дубай, докато работници от предприятията му не са получавали заплати от месеци. Светските лъвове братя Диневи се изнасят към близки балкански страни и търсят купувачи на безкрайните си хотелски вериги тип „манастири” или „мутросецесион”, а бизнес акулата Ирена Кръстева вече влачи към империята си и в-к „Стандарт”. Може да се продължи още дълго, защото в България нещата никога не са като в света или Европа, идват по-късно, но задължително са по-тежки, особено ако става дума за пари, имоти и политика. Нашенските олигарси ще преживеят кризата, като ликвидират активите си и ги превърнат в пари „кеш”, на които народът казва „бели пари за черни дни”, след което ще се засилят към острови и плажове, докато намерят следващото политическо крило над себе си – дали ще са пак Станишев или Първанов или нови звезди като Борисов и Димитров, няма значение. Целият ни преход премина така и няма земна сила, която да промени статуквото, ни световни финансови кризи, ни политически промени – нали все пак тук е родината на класическия образ Бай Ганьо.


Тагове:   Давос,   Нашенският,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9575698
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930