Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2009 19:30 - Българските цигани в Европа
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3033 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 16.01.2010 18:25


И Берлускони вдигна ръце от балканските цигани

image

 

Преди да приемат България и Румъния в ЕС непрекъснато ни обвиняваха, че не спазваме правата на малцинствата, преди всичко циганското такова. Приеха ни в заветния ЕС и същите тези цигани тръгнаха по Европа, защото душата им е широка, а пръстите сръчни, пък и нямат претенции към битовите несгоди.

Христо МАРКОВ

Най-напред изпищяха французите и след избирането на Саркози спешно се приеха ограничителни закони за нерегламентираните поселища около Париж и Марсилия. След братския френски народ пострада и братския испански, въпреки че социалистическото правителство там се кълнеше, че са толерантни към наследниците на Банго Василий. Търпяха половин година и съвсем демократично разчистиха околностите на Мадрид, Барселона и Валенсия.
Парадоксът е обаче в Италия, където се забелязва феномен, непознат в тази страна от Втората световна война. За първи път премиер на страната има по-голямо одобрение, отколкото когато е избран на този пост. Силвио Берлускони трупа похвали у дома и дори социалистите, които той разгроми през април миналата година, започнаха да го хвалят за вътрешната политика. Ляво ориентирани актьори и интелектуалци не пестят похвалите си към шефа на правителството и „Милан”. Подкрепящият социалистите рапър Джованоти се изчерви от удоволствие, когато министърът на културата Сандро Бонди му посвети стихове, а журналистката от левия вестник „Република” Мириам Мафаи сподели буквално: „Не мога да кажа, че харесвам Берлускони, но много от нещата, които прави, са нещата, които левите и центристите се опитаха да направят, но не успяха”. Политическите анализатори се чудят на този феномен в Италия и в мнозинството си са единодушни, че подкрепата за дясното правителство на Берлускони се дължи на протекционизма в икономиката и антиемигрантските закони, насочени срещу инвазията на цигани от Източна Европа. Бившият лидер на неонацистка младежка групировка Джани Алемано бе избран за кмет на Рим и независимо че британски вестник го нарече „новият Дуче” се радва на твърдата подкрепа на около 70% от гражданите на столицата. Първата
работа на Алемано бе да прогони циганите от околностите на Рим.
Спазвайки предизборните си обещания, Берлускони обяви сметищата в Неапол за военни зони и сложи край на кризата с боклука, след това прокара строги законодателни мерки срещу незаконните имигранти и амбулантната търговия, намали данъците, опитвайки се да изпревари рецесията. Съюзникът му Джанфранко Фини бе повече от категоричен: „Берлускони осъзна, че да управляваш значи да поемаш отговорност за болезнени решения”. Нападенията над ромски катуни и индийски магазини придадоха тежест на предупрежденията, че Италия е изправена пред вълна от расизъм. В отговор министрите от анти-имигрантската Северна лига организираха местни патрули в северните градове, а заместник-придседателят и` Роберто Марони стана министър на вътрешните работи. Той разработи бързо проектозакон за имиграцията, насочен конкретно срещу циганите от Източна Европа, чийто катуни се възприемат като развъдници на престъпност. В Неапол този месец бе евакуиран цял лагер, когато местни жители, след появата на съобщения, че ромско момиче опитало да открадне бебе от дома му, взеха закона в свои ръце и прогониха нежеланите заселници. Марони осъди насилието, но предположи, че емигрантите вероятно сами са си виновни. „Италия не е расистка държава” заяви той в интервю, но допълни: „Протестите се разпалват заради престъпления, извършени от български и румънски цигани.” Твърдата политика на правителството на Берлускони срещу циганите и индийските поселища предизвика гнева на европейски журналисти, които стигнаха дори до крайност с твърденията си, че „в своята ДНК италианците имат нещо от фашизма”. Професорът по история на Европа в Лондонския университет Доналд Сасон обаче побърза да ги опровергае с думите, че Италия не е нито повече, нито по-малко расистка от останалите европейски страни, но в нея няма създаден „антирасистки етнос”. Освен това до 70-те години на миналия век страната не е внасяла работна ръка, а самите италианци търсели
работа в чужбина. Професорът припомня, че в много европейски държави има много по-ксенофобски партии от Северната лига, които редовно печелят по 20% от гласовете на избори”. Всъщност, италианците не се различават много от холандци и датчани, а просто тамошното правителство изгради стройна система за справяне с един паразитен етнос, завършва Сасон.
В същото време дясното правителство на Берлускони печели одобрението на избирателите, независимо от растящия външен дълг на Италия, но решава язвата, наречена „цигански катуни” в големите градове.
Горното не е лошо да послужи на политиците ни преди изборите, където ще се ухажват мило мургавите ни сънародници. Защото
България е с най-голям процент циганско население от всички европейски страни, Пловдив е градът с най-компактно поселище на цигани в Европа, с най-много ромски фондации и на последно място с най-много цигански партии. Само за сведение - в Чехия и Румъния аналогични формирования бяха забранени. Примерът на Италия е красноречив – дори справянето само с този проблем носи популярност. И нека да си признаем, че навсякъде, където са се заселили в Европа българските и румънските цигани правят едно и също – възпроизвеждат собствения си живот – безпросветност, мръсотия, проституция, наркотици, джебчийство, просия. Малката разлика е, че в Европа никой не ги търпи да не плащат ток и вода и да живеят в незаконни коптори. Затова много скоро родните цигани ще се върнат от европейските градове, за да си живеят в Пловдив, Пазарджик, Сливен или Монтана.
Засега се търси българският Берлускони за циганите.


Тагове:   Берлускони,


Гласувай:
0



1. nkf - Срещу циганите трябва да се вземат ...
05.02.2009 19:57
Срещу циганите трябва да се вземат радикални мерки.
цитирай
2. krotalka - Никъде не ги искат циганите!
05.02.2009 20:00
Трябва ни един Берлускони, иначе няма да се оправи положението. Добре поне, че на запад првят разлика между българи и български цигани. В Германия думата цигани не са споменава, за тях всички са българи или румънци.
Прекаленомного са толерирани. Политиците разчитат на тяхните гласове и виждаме какво се получава!
цитирай
3. bizcocho - В Испания ръце са вдигнали!Лошото ...
07.02.2009 15:29
В Испания ръце са вдигнали!Лошото е,че те не са "цигани",а българи! А и знам ли защо румънските такива и те за българи се представят.Доста клипове се пуснаха в интернета за присъствието им и методите им по улиците тук.Застават пред камерите даже доволни от дадената им възможност и допринасят за не дотам добрата ни реклама.
цитирай
4. анонимен - pderazi
16.01.2010 15:02
mamkavi gqvuri
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542686
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031