Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2009 22:49 - Бойко - Оле! Олеле...Олеле...!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1808 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2009 23:38


Бойко – Оле! Оле, оле... Олеле...Олеле!
image

PlovdivMedia - Бойко – Оле! Оле, оле... Олеле...Олеле!

Имаше в края на 70-те години такъв мотив на скандиране от агитката на „Левски” към агитката на ЦСКА, особено, когато сините опукаха с юношеския отбор армейците с 4 на 1. Бойко Борисов е заклет левскар. И ми идеше вечерта на „светлия” понеделник да заскандирам пред залата на бившия Партиен дом популярния рефрен. То очакване ли бе , чудо ли...

Христо МАРКОВ


Още в 17.30 всички пловдивски журналисти са строени тръпнещи пред стъклените прегради. Студ и вятър, но никой не помръдва от заветното място – чака се Б.Б. Всеки мечтае от журналистическото воинство нещо – кой хит репортажче, кой целувка и снимка с бат Бойко. В краен случай може и с Ц.Ц. Сега или никога. Минава 18.00 часа и се разбира покъртителната новина, че „Бойко пиел кафе в Асеновград”, но идва всеки момент. Студ и вятър – журналята стоят гордо с микрофони и камери. До тях е задължителната циганска агитка на Ашим Асан, който ги е разпределил около „Тримона” да чакат Месията. В това небогуугодно време са строени и герберските местни икони – от Райна Петрова до Иван Тотев. Потропват с крак, зъзнат, но сърцата им горещи...срещата ще е историческа.
Междувременно залата е пълна на балкона и полупразна долу. Взирам се в празните места и ... на всяка облегалка е залепен лист с някакво име. Иво Калчев ме представя на млада и красива девойка, която любезно обяснява, че ако желая да стана член на ГЕРБ веднага ще ми напише листче с моето име и ще имам неизживяното удоволствие да наблюдавам Лидера седнал, а после да получа „книжка” от Вилфред Мартенс. Отказвам учтиво, макар момето наистина да е симпатично. Тутакси съзирам седнала старата биткаджийка леля Богдана Чирибашиева, която не е пропуснала митинг от 1989 г., а последните години е заклет фен на Иван Костов. Щом седи в тая тарапана, значи ще става член на ГЕРБ. Усмихвам й` се, а тя ме кани до нея – „Мерси!”, отвръщам, почти с неприязън към фенската й метаморфоза.
Във фоайето на бившия партиен дом нервно потропва Стефчо Афтографа и потайно ме пита откъде ще се появи Бойко. Отпращам го към Митрополията, защото на обяд софийския кмет и Еврогоста са били там, да похапнат каквото дал православният владика Николай. Стефчо, обаче, е „светнат” и ме информира, че обядът е продължил до 16 часа и нещо, а след това са тръгнали към Бачково...
Всъщност и той не можа да ми обясни ясно какво правят Б.Б и г-н Мартенс на официален обяд с пловдивския владика Николай Севастиянов. Поне софийският кмет би трябвало да знае, че Неговото Преосвещенство е единственият, който е порицан от църковно-народен събор и официално е обвинен в симония – едно от най-тежките прегрешения в църковната апостолия. И че поддържа особено топли връзки с така омразните му на Б.Б. комунистите в Пловдив и Смолян! Знае, разбира се, защото църковният настоятел Калчев ми разкри, че бащата на Николай Пловдивски бил шеф на червените барети по комунистическо време, махнали го след скандалния инцидент в софийския кв. „Белите брези”, където полицаи се изпозастреляха взаимно. Пък и някак си не ме се връзва тричасовия обяд с католика Мартенс на местния патрика – нали точно дядо Николай нарече западното изповедание ерес?!
Нямам време за повече терзания и кулинарни католико-православни тълкувания, защото ме стряска гласа на Стефчо Автографа, който цепи въздуха като сирена по време на бомбардировка: „Идеееее!”. Предупредителният му рев е предназначен за журналистите. Уведомява ги за пристигането на Бат Бойко, който междувременно се движи към залата. Достолепен и лежерен е... Щъкат около него селски бекове, играещи ролята на телохранители и пловдивските журналисти остават на сухо за интервюта и автографи. Малцина доближават тялото борисово, опаковано в синя риза, шарена вратовръзка и в мръсно зелено сако. Вилфред Мартенс гледа удивено стълпотворението, а кметицата на район „Централен” Райна Петрова се чуди как Той да улови поне един от преданите й погледи.
Залата скача на крака. Бековете се намесват чевръсто, за да се изкачат „официалните лица” на концертната трибуна. Тя е аранжирана с покривка от зелено сукно, бутилчици минерална вода и микрофони. Има и папки в бозав цвят. Делегацията достолепно се изтънтурва пред „пловдивското гражданство” – Бат Бойко, Мартенс, консилиери Цветанов, местните звезди Тотев, Лазаров и ,разбира се, преводачка, защото Б.Б. не е сколасал да научи западен език по време на „школата” в Симеоново.
Въздухът трепери, би казал дядо Вазов, когато шефът на ЕНП Вилфред Мартенс взима думата: „ГЕРБ е единствената алтернатива, ще победим, ЕНП застава зад кмета, най-голямата фракция в европарламента ...”. На втория етаж бившия пловдивски зам. кмет от ГЕРБ Димитър Цветков се надига на пръсти да чуе словото, но ... празно няма. Като възпитан човек изслушва в галерията елейните думи. Следва кофата на кладенеца – самият Б.Б.: „Ние ще сме по-различни, по-добри, по-успешни” – поглежда към възторга в залата и продължава: „Ще ги бием, никаква коалиция с комунистите, даже Мартенс са заблудили, че ще правим коалиция с тях. Аз със Станишев?! Как така!? Пред вас обещавам, нема това, нема онова.” Публиката се опитва да скандира „ГЕРБ, ГЕРБ”, но не е благозвучно и минава директно на „Бой-ко, Бой-ко!”...
Сюблимният миг е дошъл – пиарите на партията дават знак на залата, която отвръща с вдигнати ръце и „Бой-ко, Бой-ко”. В гълчавата се чува пронизителен вик „ДеСеБе, ДеСеБе” , а след това ужасяващо „Оооххх, що ме удряш!?. Нали сме заедно, бееее?!” Леля Богдана Чирибашиева решила да си остане вярна на Костов и по навик изревала партийната му абревиатура, но един от селските бекове я сгънал в ребрата. И още веднъж отнесе леля Богдана заучен карате-удар, та се изниза от третия си ред със запазено място, възмущавайки се: „Толкова ченгета не съм виждала събрани на едно място! Ще кажа на Спас и Иван какви комунисти са тия...” Няма и помен от началния ентусиазъм на старата седесарка, десебарка и гербаджийка, по настоящем... Вижда ме леля Богдана в коридора на бившия партиен дом и загрижено се опитва да ме отърве: „Мани, чедо, то едни комунисти вътре... Недей да се буташ там.”
Да, ама как да пропусна – „Ние сме единствената алтернатива.” Твводещата Роси Русева е в шармантен тоалет и аха да надуе саксофона. Евродепутатката от Нова Загора Румяна Желева е в аподиктичен тремор от елейните слова, Мартенс гледа блогосклонно, Ц.Ц./Цветанов, Цветан/ е в предстартова треска – не е за изпускане гледката, извинявай, лельо Боги...
Ако трябва да съм откровен пред вас, любезний читателю, и аз не съм виждал събрана на едно място целокупната пловдивска ДС. Тази вечер я видях, а бъдете сигурни- минал съм през всички местни митинги и срещи през последните 20 години! Отчитам в спомените си – февруарска среща на Б.Б. и Ц.Ц. с „пловдивското гражданство” и „бившата и настояща ДС”.
Айде пак да повторя – „Ние сме единствената алтернатива”. Овации и лошо гледащи момци... Това ни чака, драги
пловдивчани.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9588689
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930