Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 15:19 - Циганите тръгват към НАТО
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1228 Коментари: 0 Гласове:
1



Всичко си идва по местата – циганите се намесват в битката за НАТО Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Всичко си идва по местата – циганите се намесват в битката за НАТО

Дойдат ли световни теми, политически залъгалки и въпроси от национално значение циганите излизат на авансцената и става весело. Бях изпуснал една новина, която случайно открих в няколко сайта и още се чудя как не обходи световния обмен. На 11-ти того организацията „Евророма” пуснала официална декларация по повод кандидатурата ни за генерален секретар на НАТО: „Ние, българските роми, изцяло подкрепяме кандидатурата на г-н Соломон Паси за генерален секретар на Северноатлантическия пакт. Настояваме пред Народното събрание, Министерски съвет и Президента да го подкрепят.” Това са сакралните заклинания на хората на Цветелин Кънчев, изписани в официална депеша.
Христо МАРКОВ

Кой казва, че циганите не са най - ангажираните общественици в Родината ни? Да сте чули официална декларация в подкрепа на г-н Паси от БСП, ГЕРБ, СДС, ДСБ и още всички парламентарни и извънпарламентарни партии? Засега няма, може и да няма в бъдеще. Кандидатурата ни за генерален секретар засега е подкрепена от НДСВ и „Евророма”, ако не включим и компанията на Сергей Дмитриевич, която всъщност я издигна.
Коментарите във форумите се движат в сериозни амплитуди – от „очаквайте ПРО –прихващач и радар във Факултето и Столипиново” до „напред към въоръжаване на циганите” или „обявяване на конкурс в НАТО за най-шукарски ром”.
Според мен нещата са по-дълбоко замислени от хората на Кънчев. След като превзеха европейските столици, българските роми са си поставили нелеката задача да проникнат в самото сърце на военния блок.
Не знам сега как е, но преди 20 години циганите не ги взимаха на редовна военна служба, а ги пращаха в Строителни войски, което бе най-мъдрото решение на българската държава. Там те получаваха някаква гражданска специалност, храна, облекло и баня, безплатно, разбира се. Родната икономика се сдобиваше с относително квалифицирани строители, дърводелци, електроженисти или арматуристи. Огромна част от тези кадри на Строителни войски след двете години задължителна служба изкарваха прехраната си в този чувствителен сектор на икономиката. Щат-не щат, но в редиците на войската се образоваха и получаваха някакви умения, с които да изкарват прехраната на многолюдните си фамилии. Защото в казармата мърдане нямаше. Е, пълнеха и дисципите, но имаше и съвестни труженици сред тях. В средата на 80-те години бях свидетел как циганската махала посрещна с музика и тридневни тържества единствения от родата ефрейтор, придобил званието си заради уменията му на арматурист в родните строителни войски. Всички чаавета се снимаха с него и още преди уволнението се задоми за най-гиздавото мургаво моме. Едната нашивка му донесе гордост, самочувствие и увереност в професионалните умения, та се издигна до ръководител на бригада строители в Коми АССР. Върна се от необятните руски степи с чисто ново „Жигули” и дори го бяха приели за член на БКП – невиждано и нечувано признание в средите на калайджиите. Сега Льоката /така му викаха в махалата/ може и да е станал активист на висок пост в „Евророма”.
В годините на демокрация Строителни войски изчезнаха, а с тях и възможността доброволно циганите да се научат на някакви трудови навици и отговорност, защото май и тях ги заклеваха „във вярност към Родината и Партията”. И досега се чудя защо лишиха строителния бранш от верните възпитаници на трудовите поделения.
Ето, че с кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО мургавите ни сънародници са видели надежда в края на тунела. На първо място със сериозно лоби в главната квартира на пакта ще се отворят перспективи за поддържащ персонал на многобройните мисии в Близкия и Далечен изток, а там българските роми ще са като у дома си – нали в крайна сметка от там са дошли. И езикова бариера няма да има за тях. На второ място, „рейнджърите” дифинитивно се нуждаят от нежни ласки след изтощителни дежурства и самоубийствени атентати, така че вместо да стоят по европейските магистрали, ромските труженички на древния занаят съвсем законно ще играят ролята на „забавни момичета” – имало е такива още във Виетнам. На трето място, вместо да разкостват тук инфраструктурата за метал, на мисия нашите цигани спокойно може да се справят с техниката на противника, ако им обещаят, че ще остане за тях във вид на старо желязо. Мога да изброя поне още десет дейности, които в условията на натовските мисии дейците на „Евророма” ще са безценно попълнение на обоза – нали от време оно не им разрешаваха да носят оръжие в редовните войскови поделения.
То сега се сещам, че и самият кандидат натовец № 1 Паси не е ходил войник. Премиерът Станишев също не е обличал униформа и не е навивал партенки. Абе, въобще нещата са замислени отдалеч и с перспектива. Правителството да не се помайва, ами да гласува една сериозна сума от бюджета за лобистка дейност. Като нищо комбинацията Паси – „Евророма” може да реши тежкия проблем със заетостта на българските роми, осиротели след капичването на Строителни войски.


Тагове:   НАТО,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9571419
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930