Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2009 19:25 - Мара Капон като Мария Антоанета
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1665 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.08.2009 15:37


Мария Капон я посрещат с торти и пасти, не с хляб и сол

image

PlovdivMedia - Мария Капон я посрещат с торти и пасти, не с хляб и сол

Естрадната прима Лили Иванова и пловдивската депутатка Мария Капон ги свързна едно своеобразно „роднинство”. И двете ВИПдами имат общ биограф – вече национално-известния последните дни Исак Гонзес. Лили беснее, че той я прецакал с нейна биография, издава я всеки момент и по този начин подлива вода на колегата си Карбовски, който пишел книга за същия обект. За разлика от нея, обаче, пловдивския терминатор Капон, по-известна последните години като Мара Мисса, може да каже само благи думи за Исак.
Христо МАРКОВ

Ангажимента му с житиеописанието на Мария Капон/Мисса/ започва още в далечната 2006 г., когато на 15 юли същата година в празничното приложение „Weekend” на вестник „Стандарт” излиза биографичния очерк „Тази жена не е за парламента”, разположен на цели две страници – централните 4 и 5-та. На това в средите му викат фолио. В журналистическия опус Исак Гонзес надълго и широко ни разказва за ярката звезда на небосклона Мария, която въобще не е трябвало да се вясва в родния парламент, а директно да бъде засилена най-малко в ръководството на европарламента. „София тясна за нейната душа е, дайте й` Брюксел!” е квинтесенцията на биографичния апотеоз на Гонзес. Ето малка част от творението му: „На 20 години Мария вече е член на Демократическата партия, там, където са били дядо й` и баща й`. Политиката, която в миналото тайно се е обсъждала в
къщата, сега се разнищва на друго ниво. Бащата е работил за организацията на демократите, а Мария, може би за да бъде по-близо до него, е от най-дейните младежи. С годините тя се научава как се правят предизборни кампании, как се защитават политически тези и как се превръщат и големите загуби в малки победи.”
Всичко щеше да е чудесно, ако написаното не е безумна лъжа, защото ако е истина това означава преобръщане на новата ни история с главата надолу. Родената през 1969 г. Мария Капон/Мисса/ нама как да е била „член на ДП още на 20 години, просто, защото партията не е учредена тогава, а самата тя се появи след средата на 90-те години при демократите. Нелегално съществуване на ДП преди 1989 г. не е имало, както и приобщаване на малолетната Мария в нея. Няма как и баща и` да е бил член на ДП, защото при забраната на партията през 1947 г. е бил на ... 6 години. Да не говорим, че в родния на дядо й` град Чепеларе не е имало организация на демократите. Биографът Гонзес не си е направил труда да провери небивалиците, които му е наговорила „тази жена, която не е за парламента”. Елегантно пропускаме, че в предизборни кампании същата персона се появи през 2001 година. и след загубата им напусна секретарския пост в местната организация на ДП-Пловдив.
Исак Гонзес е впрегнал цялата си журналистическа мощ, за да впечатли читателите на вестника за явлението, което се е появило на политическата сцена у нас.
Същият Гонзес изкара извън нерви Лили Иванова. Тя го порица в редица интервюта, отмени концерта си в Бургас и накрая направо отсече: „Исак Гонзес постъпи като Юда”.
Дали биографът няма да постъпи така и с житие-описанието на пловдивската депутатка? Примерно след десетина-двадесет години. А бъдете сигурни, че и тогава Капон ще е пак в политическото шоу, защото за мен тя си остава крупен представител на шоу-персоните в страната. Затвърди това убеждение в мен на 22 февруари 2008 г. когато се появи в един и същ „часови пояс” едновременно в две телевизии: по БНТ бе в „Панорама”, а в същото време гостуваше и в „Комиците” по БТВ. Това чудо не го е правил даже Бойко Борисов! Парламентарната фурия, която прецака сините избиратели и си сформира лична партийка, обаче убедително защити интересите на „десните избиратели” и в двете предавания.
Ами заглавието в един пловдивски ежедневник „Мария Капон спира свлачища” – това да не би да не е шоу само по силите на Копърфийлд и нашта депутатка? А заглавието в личния и` сайт от началото на септември 2008 г. – „В Габрово посрещнаха Мария Капон с торта и пасти, вместо с хляб и сол.”? Шоу-представление в стил Мария Антоанета ще да се е разиграло под Балкана.
Не може да се отрече, че Гозес подбира за биографичните си творения ярки звезди, нали? И двете дами обичат страстно глезотийте, които предлага лукса. Лили ни демонстрира новите тоалети от световни дизайнери, а в сп. „Тема” на 17.12.2007 г. парламентаристката споделя скромно: „Някои хора започват деня с фитнес, аз – с професионален грим и прическа”. Че как ще се трудят в потните фитнес-зали двете изтънчени души?! Всъщност това е психо-физичното състояние коартация – стесняване контакта човек-околна среда. Да си представяте Лили или Мария с туристически обувки и клин на поход до Мусала или с въдица в ръка? Нали са толкова завладяващи звезди. Едната е за „Олимпия” в Париж, а другата за Брюксел. Реалността и възможностите са далечен и неясен за тях мираж. Като неосъщественото гостуване на Гари Каспаров в учредяването на Европейската народна партия на Капон.
И двете дами от понтидно-алпиниден тип са бързи в харесването или нехаресването на хората около тях. Лили Иванова дълги години бе лице на песните на Митко Щерев, но се изпокараха жестоко, бързо разлюби Янчо Таков, после Драго Драганов, а сега попържа бившия си фаворит Исак Гонзес. Мария Капон започна с крепка политическа обич към Александър Праматарски, сега да не чуе за него, после се прехвърли при Бойко Борисов, който и` гласува доверие да го представлява в ЦИК на евро-изборите, впоследствие разлюби лидера на общественото мнение, за да се врече във вярност на Димитър Абаджиев и Николай Младенов, паряса и тях. Накрая се кротна в собствената си партия с Елеонора Николова и заедно атакуват „европейските ценности”.
Не ви ли се струва, че в
България все още се вярва на митологемите на Бай Ганю , а те са твърде, твърде устойчиви. Неповторимият образ на Алеко след като се връща от „Европата” блокира всякаква опозиция срещу него с непоклатимия аргумент: „Къде ли не съм изръшкал из Европа. Това Иречек, това Пратер...” или „ Ти знаеш ли кой съм аз бе, кьорпе? Мен англичани, мен американци ихтибар са ми правили. Знам аз”. И Гуньо Адвокадина е сразен, защото Бай ти Ганя не е вчерашен „изръшкал е Европа”. Сега тези митологеми са се трансформирали в „България бе в зала „Олимпия” при Лили Иванова и „ЕНП е партия на европейските ценности” при Мария Капон/Мисса/. Нещо да кажете срещу тези аргументи? Сега разбрахте ли защо само двете дами са избрани да бъдат описани житейските им подвизи и постижения от тежкото перо на Исак Гонзес?! И се чудя защо естрадната прима протестира, че биографията му ще е с 20-годишна давност... Виж Мария не би го направила, защото няма да е европейско. Все едно Бай ти Ганя да откаже на Алеко...



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9560317
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930