Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 14:23 - Обединението на СДС и ДСБ
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1044 Коментари: 1 Гласове:
0



СДС и ДСБ ще редят обща листа, дано без куцо и сакато Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - СДС и ДСБ ще редят обща листа, дано без куцо и сакато

Прогнозираното и единствено желаното обединение между партията на Иван Костов и СДС най-после се случи. Писах го след „осмомартенското възвание” на петте пловдивски водачи в дясно. Вече е факт - Националният съвет на СДС прекърши желанието на софийската си организация и даде зелен семафор на общите листи.

Христо МАРКОВ

 
Само по себе си това е знаменателно, защото доминирането на столичани в структурите на синята партия дефинитивно са водели до поражения и тежки загуби. Трудно, с много условия и заклинания, все пак трезвият разум надделя. А имаше реална опасност да се стигне до абсурдното решение едната партия да поставя персонални условия на другата, което противоречи напълно на здравата политическа логика. Защото какво означава да не искаш да виждаш Иван Костов в общите листи, който все пак остави през 2001 г. СДС като втора политическа сила с 19%, а да желаеш за водач на собствената си листа една Надежда Михайлова, която докара СДС до 2% и остана завинаги в обществения фолклор със знаменателните заклинания – „Нахранете журналистите” и „Ама Стоичков от Ловеч ли е?”.
Първата, най-сериозната крачка е станала и дано не си направят сами живота труден, както е традиция при десните. Родената със секцио коалиция е изправена пред тежки изпитания, защото целта не е само преминаването на заветната 4%-ва бариера, а спечелването на достатъчно на брой депутати, които да бъдат наистина фактор в бъдещето 41-во Народно събрание. Опасностите са няколко и все трудно преодолими.
Първото изпитание ще са изборите за европарламент.В замяна на „преглътването на Костов” СДС поискаха водаческото място ултимативно. Груба грешка ще е, ако там се чучне с всичките си тоалети на Гучи, Макс Мара и Версаче самата Надежда, която в последната година е в перманентен меден месец и е по-често в жълтите издания, отколкото на работното си място в пленарната зала. Дано сините осъзнаят вредата от поредния й каприз. Петър Стоянов уж вече се оттегли след провала на миналите евроизбори, но грешките в политиката често се повтарят. Важни ще са евроизборите, защото се очертават като фактическия старт на същинската кампания за парламентарните избори. Дано двете партии заложат на неизтъркани, млади и подготвени лица, с които да загатнат на избирателя за желанието за промяна в десницата.
Голям подводен камък ще е и бъдещата „коалиционна политика” на двата десни мастодонта. Ако отново се накичат с разни екзотики и кухи откъм електорален резерв партии ще се нанесе непоправима вреда на замисленото. На миналите избори Надка Михайлова при СДС събра Праматарски от ДП, Дилов-син от "Гергьовден", Илиев от "Рома", земеделците на Пинчев, РЗС и още някакви други. Сложи ги в челото на сините листи и постигна два „ефекта” – вътрешни скандали в проблемните коалиционни листи, намаляване на гласовете за тях и в крайна сметка след началото на 40-то народно събрание парламентарната група на сините намяля първоначално с тримата от ДП, след това с още двама от "Гергьовден" и накрая с Янев. От всички тези „формирования” единствено реална електорална тежест има партията на Яне Янев. Останалите са класически политически пиявици, на които съществуването се изчерпва да се „закачат” някъде и осигурят на лидерите си депутатско място. А за тези избори чакат на първо място свободните демократи на Софиянски, които в повече общини са в коалиция с БСП, отколкото със СДС и ДСБ, разнородни земеделски формирования с ултралеви програми, партията на Бакърджиев, която също се отличава с уклони към левите, демократите на Праматарски, които са останали, колкото родата му от Гоце Делчев и още няколко цигански формирования, чакащи с нетърпение разкешването на политическите пари. На „опашката” са и задължителните Капон и Елеонора Николова, които поне могат да си платят солидно за места в листите.
Ако двете десни партии прилепят гореизброените персонални партии в общи листи, гарантирам размиването на идеологическите репери, скандали по места и не на последно място тежки обяснения пред структурите и при СДС, и при ДСБ, да не говорим за отражението у избирателите, ако видят в листите, например, Праматарски с къща, на която си сложил басейн на покрива по време на постоянните му отсъствия от пленарната зала. Нека си направят добре сметката десните. На опашката са и бившите царисти на Николай Свинаров и тюрлюгювечът ще е пълен с екшъни по избирателните листи, ако например и Борислав Ралчев се пише десен. Да не говорим за безбройните земеделци, които не знаят със сигурност колко са и кой им е актуалния лидер. Единствено от новите партии като дясна се доказа "Ред, законност и справедливост" със свръхактивността на лидера й. Дано двете големи десни партии се напънат и установят, че трудно постигнатото коалиционно съгласие може да бъде абортирано, ако съберат куцо и сакато под знамената. Вече са го правили и резултатите са отчайващи. За тях, не за политическите пиявици.
На трето място е решаването на въпроса с политическата почтеност пред избирателя. Говоря за програмата, която ще предложат СДС и ДСБ. Няма нужда от гръмки обещания, които се забравят в нощта след изборния ден. Нека обещаят простички неща, но да ги изпълнят. Тогава ще получат и доверието на хората. Ето някои от тях: още в началото на новия парламент внесат нов избирателен закон за мажоритарни избори, поставят категорично въпроса за източването на държавата, ама конкретно с имена и фирми, изкарат наяве олигарсите-дедесари, премахнат плоския данък, пуснат булдозерите по незаконните строежи, особено на морето, генерално премислят здравната и социалната политика, драстично, но много драстично намалят държавната администрация, приключат с въпроса за „царските имоти” и натоварят собственика им на самолета за Мадрид, окончателно решат въпроса с миналото на тайните служби и екстрено отворят всички архиви и досиета, веднага да спрат заменките със земеделски земи и гори... Може да се продължи още, но засега и това е достатъчно. Пък и нали да печели изборите се готви Бойко Борисов, нeка остане и за него да се доказва...
Сн.: Sofia Photo Agency


Тагове:   Обединението,


Гласувай:
0



1. krotalka - Изгубиха моето доверие и глас!
11.03.2009 20:10
Борбата помежду им ги дескредитира в очите ми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9569810
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930