Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2009 21:20 - Покана за танц между Бойко и Сергей
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1770 Коментари: 1 Гласове:
0



Покана за танц между Бойко и Дмитриевич Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Покана за танц между Бойко и Дмитриевич

Снощи не гледах дебата между Борисов и Станишев, защото имаше далеч по-забавни „реалити формати”, но когато днес в 14.00 часа по сателитния канал „България” прекъснаха „Записки по българските въстания” и съобщиха, че ще „излъчат пълен запис” от това национално събитие, реших, че ще да е било нещо невиждано и се паркирах пред екрана. „Нет таких крепостей, каких бьi большевики не могли взять” тези думи на другаря Сталин сякаш бяха предварително договорени между представителите на двете уж спорещи страни.
Христо МАРКОВ

По следните причини. Премиерът е завършил образованието си в СССР, а кметът в школата Симеоново, където сериозно се залягаше на научния комунизъм. Защото практически дебат нямаше, а противно на очакванията двете страни си направиха комплименти, очертаха една приказна картина на успехи, Станишев на правителството, Борисов в софийска община и в края бяха единодушни, че „Успехът е възможен само, ако мерките се вземат заедно, с общи усилия и можем да го направим с всеки един”/Станишев/ и „обединявайки усилията ще успеем”/Борисов/. Всъщност на „дебата” сякаш се договориха, че май, май след изборите ще е добре да обединят усилията си за спасението на Родината. Сергей Дмитриевич изглеждаше примирен и благосклонен към обидите, които му нанесе кмета /”мушморок” и „страхливец” бяха най-лицеприятните/, а Бойко Борисов се отказа от „дясната програма, която написахме преди две години, когато още кризата не беше дошла”, а после се отметна и от Иван Костов. Остава да се разберат кой ще играе ролята на татко Сталин, че да се знае кой кара влака или както казват съветските таваришчи: „Испытанный машинист локомотива революции таваришч Сталин.” Сега локомотива го кара Дмитриевич, след изборите може да го поеме Борисович.
Защото всичко в този дебат изглеждаше абсурдно. Не само прекъсването на готин сериал като този по „Записките ...” на Джендо, а ред други „странности”. Как така се дебатира без да има дата за изборите, без да има закон за тях и без да се определени листите?! Май за първи път в световната практика за властта умуват управляващата партия и извънпарламентарна такава и кмет с действащ премиер, който сътвори грандиозния гаф, достоен за доказана налудност – „Аз съм се учил три години и половина в Министерския съвет”. След тази фраза се самоубеди, че се е „научил” и поиска от представителите на ГЕРБ „поредица от такива дебати”. Сякаш на Сергей работата му е не да премиерства, а да си прави дебати на „широка основа” с ББ/не става дума за Бриджит Бардо/. В знак на добрия тон пък ББ го покани на „първа копка” на завода за боклуци в столицата.
Веднага след любезностите Борисов посочи три пункта, по които търси гаранции от останалите, че ще работят през следващия мандат: влизането на България в еврозоната, битката за отварянето на 3-и и 4-и реактор на АЕЦ „Козлодуй” и връщането на доверието на европейските институции към България за отпускане на парите по еврофондовете. „Ако управлението и опозицията гарантират, че ще действат в тази посока, аз съм готов да работим заедно в Брюксел”/?!/, заяви Борисов. Всъщност и трите условия на Борисов са приоритети в антикризисния план „Станишев”/?!/. Сякаш никой не го забеляза, а си беше директна покана за танц. Най-малкото изглеждаше странно, че иначе толкова смели и устати политици, които умират да се плюят, когато другият го няма, се гледаха влажно и ехидно. А уж би трябвало да са свикнали с камерите на шоуто, нали обичат да се появяват във всевъзможни формати.
Двамата герои си водеха и нещо като съветници да им помагат в трудния жанр „дебат, неясно за какво”. Помощниците на Борисов оставиха впечатлението, че през цялото време са стъписани от присъствието на цял Сергей и цял Орешарски, абе направо през цялото време преодоляваха шока от камерите. Единствено подготвена и адекватна бе младата дама Илияна Иванова, която натисна „другарите”, където трябваше – неразумния излишък, злоупотребата с евро-фондовете, липса на ясна визия за ролята на държавата, рекордното харчене в последните месеци за безсмислени проекти за семинари и „изработка на анти-кризисни планове”. Дамата определено има потенциал да расте в тази криза за подготвени и смели хора в екипа на Борисов. Останалите двама гербови експерти може и да са чудесни момчета, но приличаха на абитуриенти преди последната матура.
Помощниците на премиера Станишев пък разказаха колко е хубаво в страната ни, как правителството се грижи за всичко и как ЕС умира да ни слага в челото на престижни класации. Останахме направо ошашавени от хвалбите, почти колкото се засищаме, ако гледаме поредния герой във ВИП-брадър или талантлив айдъл. Но и тук Дмитриевич изненада публиката. Беше довел за помощник някакъв заместник-министър на икономиката Явор Куюмджиев, който се зае да говори такива небивалици, че освен смеха у публиката, предизвика и строгия Борисов да го предупреди с чаровна усмивка: „Не навлизай в тези теми, че става страшно. Не се излагай. Трай си.” Да, но този последовател на комиците продължи да дрънка нелепици и се обиди на кмета, че му говори на ти, а той бил цял зам. министър, пък Борисов – само дребен кмет. Този Куюмджиев има определено артистичен талант и няма да е лошо БСП да разнообразява и разведрява скучните дебати с него. Просто е неповторим кадъра им. Иначе Йотова Илияна не се разбра за какво говори, освен че за сетен път напомни, че е дама и да се държат с нея като с такава. А Орешарски си играеше познатата роля на перфектния наемник в политиката, служил от Иван Костов, през Надка Михайлова и Васил Божков, та до Сергей Станишев.
След повече от час напълно празни приказки в крайна сметка получихме следните конкретики: изчерпателна статистика за непрекъснато подобряващото ни се благосъстояние; обещания за някакви действия, изказани на непонятен финансов език, от хора, които може би не са съвсем убедени в това, което говорят, а червения заместник-министър май въобще не разбра за какво става дума и накрая изпитах непреодолимо желание да се прехвърля на друг канал, но в последния момент ме задържа неповторимия Бойко Борисов. Провокиран от усмивката на Илияна Йотова той простодушно се отрече от Иван Костов като даже подсили убедеността си - „не съм и няма да бъда партньор на Костов”. Въобще не се усети кметът, че само преди десетина дни в Чикаго на прословутата му изява каза буквално на нашите емигранти – „С Костов сме се разбрали”, т.е. лидерите на двете партии договорили общ кабинет след изборите. След отказа му от ДСБ социалистите вече бяха по-лъчезарни и дори очилцата на премиера святкаха по весело, спокойно някак си и разбрах, че това им е била целта в този дебат – да подведат простодушния Бойко и той да се отметне от черния, зловещ и страшен Костов, та да види каква хубавица е столетницата.
Остава след този дебат да си изберат „машинист локомотива” и изборите ще са напълно излишни.



Гласувай:
0



1. evrazol - Просто, ясно и точно
26.03.2009 21:32
Казал си всичко, пич.
Поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542410
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031