Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2009 19:51 - Бойко, Тошко и махленския футбол
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1411 Коментари: 1 Гласове:
0



Бойко, Тошко и махленския футбол Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Бойко, Тошко и махленския футбол

Навик ми е да изчитам внимателно изявленията на политическите лидери в състояние на афект, гняв, разконцентриране или просто в екстремални условия, защото в тях се откриват отговорите, които се крият съзнателно от избирателите. Същото е и с неволните езикови грешки. Анализирал го е научно татко Фройд още в началото на миналия век.

Христо МАРКОВ

Предлам ви такъв речеви поток, изречен от Бойко Борисов по повод злощастния дебат в БНТ. Ето го - „Не го е срам Станишев да пада на нивото на махленска клюкарка! Язък за добрия тон, който толкова време тренирахме! Последното нещо, за което бих дал пари е за PR”, отсече столичния кмет, след което заяви, че „отива да рита, защото му е изтекъл денят”.
На пръв поглед това е естетвена гневлива реакция от лидера на ГЕРБ на журналистическите въпроси откъде се е взел експерта им Тошко Тодоров, не са ли знаели за предишното му битие и реакцията на Сергей Станишев. Да, но обърнете внимание на думите „Язък за добрия тон, който толкова време тренирахме!”. Какво значи това? Защо са елемент на една тирада, предизвикана от присъствието на явно неподходящия човек в дебата. Оказва се, че върлите противници са „тренирали добрия тон” дълго време... Да, да в гнева си Борисов изпусна един важен елемент от подготовката на дебата, който не видяха анализиращите журналисти без изключение – договорката между екипа на БСП и ГЕРБ за поддържане на „добрия тон”, което на футболен език ще рече уговорен равен мач, а такива срещи се договарят на зеленото поле с оглед бъдещето по-предно и спасително класиране в първенството. И по системата за анализ на Фройд неволните, подсъзнателни езикови грешки логично футболната статистика се появява на епиделмално речево ниво – „Отивам да играя мач, защото деня ми изтече”. Преведено на друг език – „Язък защо се договорихме със социалистите за добър тон, равен мач на дебата, а те не излязоха коректни и извадиха на показ договорката ни. Затова отивам да поритам в махалата – там нещата са истински.” Това е обяснението за гнева на гръмовержеца Бойко. Нежната покана за танц в добрия тон засега е леко разочароваща, но нали пък си обещаха пред населението „още такива дебати”.
Иначе, ако сериозно се вгледаме в последствията от дебата излизат доста любопитни неща за този експерт, данъчен служител и сътрудник на тайната полиция Тошко Тодоров, който се преквалифицирал за активист на най-рейтинговата партия.
Преди това ще ви задам един въпрос, драги читатели – спомняте ли си как се събираха лицата на НДСВ през 2001 година, когато Симеон Сакскобургготски се върна в България и трябваше за три месеца да направи партия и да състави листи с кандидати за депутати? Беше си направо цирк – повечето от тях изгонени от БСП, СДС или ДСБ, други маргинали като Гошо Тъпото, международни аферисти, бридж-партньори, любовници, готвачи, сладоледаджии, сервитьори или просто роднини на царските другари. Печалната съдба на НДСВ бе заложена още тогава в еуфорията от „завръщането царско”. Имам силно съмнение, че с подобен „подбор” на експерти и депутати ГЕРБ си залага сама същата тъжна съдба.
Любопитното е, че още след приключване на дебата се заговаря в кулоарите на НДК, че Тодоров кандидатсва в ДАНС, а на другия ден, в четвъртък се появява информацията, че работи като експерт на родното ФБР, а служителите на ДАНС са департизирани по закон. Ама много ми е трудно да повярвам, че бившите полицаи Цветанов и Борисов не са знаели фактите, освен ако не са „успокоени” от БСП, че няма да се стигне до скандал. Да, ама комунистите няма да са комунисти, ако не подхлъзнат съюзниците си и ... ето ти Тошко на червената мушка. Тук някъде е и първопричината на ББ да изрече сакралните думи „Язък защо се договорихме...”
И започнаха тежките противоречия на новата политическа, медийна и експертна звезда Тошко Тодоров. Първо каза, че работил само два дни в агенцията, но .. успял да се опознае добре със служителите там, а те били „прекрасни хора”. Дори им се извини, че „създава главоболия”. Егати тайната служба щом за два дни можеш да опознаеш всичките и` служители?! После се оплака, че „договорът му бил „взет от ръцете” в кабинета, който имал в ДАНС, но от агенцията пък се заклеха, че го наели за „конкретна дейност за срок от един месец”. Но разполагал човека с кабинет и съответните екстри.
После на авнсцената излезе директорът на НАП-Добрич Петя Банкова и заяви пред медиите, че цялата фамилия на Тодоров „под негова закрила е точила ДДС и на името на трима души има стотици фирми”. Тежката артилерия бе обаче бившия шеф на СДС-Добрич Даниела Пеловска, която разказа как същия Тодоров започнал шеметната си кариера по времето на СДС и оглавил НАП-Добрич през 1997 г., после се прехвърлил в НДСВ, които го издигнали във Варна, където успял да се сдобие с хотели, независимо, че имал само някаква „градина с праскови”. Подробно разказа за далаверите на бойковия експерт при източването на ДДС, притискането на определени фирми и множеството сигнали срещу него, за да зъвърши накрая бившата синя шефка: „ Абсолютно неправилни впечатления създава треперещия, притеснителния човечец. Става въпрос за много сериозна икономическа хиена.”
Появи се и настоящият заместник – министър на финансите Кирил Желев с кратка характеристика на медийната звезда: „Това, което зная за него е, че той вместо да работи, се е занимавал с футболни срещи, заплашвайки хората.” Самият Тодоров гордо призна пред медиите, че от „15-годишен ритал в отбор “Рилци” и продължавал да поддържа форма и да си “доставя релакс”. И тук ви призовавам да се върнете в началото и прочетете пак думите на Бойко Борисов, че напуска пресконференцията и „отива да рита”, които обясняват съвсем, ама съвсем ясно правилността на анализа ни по Фройд за непредизвиканите грешки в екстремни ситуации. А и дали не са се запознали Бойко и Тошко на футболния терен?! И както е тръгнало, въпреки заклинанията, че „ Последното нещо, за което бих дал пари е за PR.” ще му се наложи на столичния кмет да се изръси, защото от един спокоен дебат в „добрия тон” и притеснителен експерт се разрази скандал, който не спира вече четвърти ден. Пък и да се предпази неформалният лидер от некоректни „договорки на мача” с подлички и по-опитни играчи като тези от станишевия отбор. Пък уж се кълнеше , че с комунистите няма да прави никакви коалиции...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - договорката между екипа на БСП и ГЕРБ за поддържане на „добрия тон”
29.03.2009 17:08
Това е тъпо, може "тренирахме" да е използвано за да се обозначи тренировката в щаба на ГЕРБ, понеже бойко не се държа като свиня, или да е ъъъ-ъъъ, в момент на ъъъ гняв да му се е загубило онова речника. ако имаше договорка тъпите журналя са виновни, че не са питали бат си бойко що е казал така, но те по-вероятно ще си отхапят крака отколкото да му зададат неудобен въпрос
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9570189
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930