Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2009 18:52 - Липсващият "Цар"
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1135 Коментари: 0 Гласове:
0



Липсващият „Цар” Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Липсващият „Цар”

На повечето партии изборите въздействат като червено на бик и то защото настъпва времето за решителни битки на различните фракции, за редене на листи и пазарлъци около финансирането на кампанията. Толкова по-важни стават лидерите на партиите, защото точно те са политическите фигури, олицетворяващи позициите и в крайна сметка подписващи документите през ЦИК.
Христо МАРКОВ

Сергей се залиса в битката боклукчийска с Бойко, Яне громи подред и леви, и десни, Мартин и Костов умуват върху изборните прагове, дори Доган се появи в парламента, изпълзяха и такива политически екзотики и маргинали като Праматарски, Личев, Капон, Дилов-син и Кошлуков. На този фон блести с отсъствието си бившият цар, бивш кадет Рилски и настоящ лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски.
Човекът с гори и дворци просто липсва от политическия мизансцен на републиката – нито за бариери говори, нито за бъдещи коалиции, нито за редене на листи. Направи едно изявление, но както би казал Иванчо Йотата, кежки да не беше си отварял устата царска, защото ден след като партията на царя НДСВ направи официално изявление чрез пресцентъра си, че няма да се коалира с ДПС нито за евровота, нито за изборите за национален парламент, лидерът й овъртоли едно изказване, което можеше да се тълкува и така, и иначе, но по-скоро клонеше към възможност за създаването на такава коалиция. После съпартийците му се видяха в чудо как да тълкуват думите на лидера си, който в типичния си стил нещо се опита да формулира като „Въпрос на преценка, стратегия и тактика, на нещо, което зависи от момента. Естествено, темата се обсъжда, това е логично". Е, никой не успя да разтълкува като какво е искал да каже. Но кадета Рилски, нямаше да е себе си, ако не подходи нетрадиционно в предизборната обстановка.
Тъй като са ми интересни царските Му неща, се разтърсих из дебрите на Интернет, за да открия, че най-важното за него е създаването на личен Негов ретро сайт. Цялото народонаселение е уведомено в края на март, че „Стартира официално интернет страницата на Н.В. Цар Симеон ІІ и на Царското семейство”. Ама нали уж Н.В. Симеон ІІ всъщност е лидер на партия в република, на която дори е бил премиер, но това, разбира се, са подробности. И също подлежат на тълкувания, само че на специалисти по коронясването, абдикирането и други потайни царски неща, за които можем да се информираме от многобройните снимки на Симеончо, сестра му и куп царедворци, наобиколили семейството из горите рилски или дворците царски. Откъдето и да го погледнеш нестандартно решение за популяризация на една партия преди избори. То такова бе и призоваването на последния царски коз този път в съдебния спор за двореца в Кричим – на изнесено заседание бе разпитана някаква 90 и кусур годишна свидетелка, която помнела Симеончо с къси панталонки да се разхожда по тревичката, което си било направо директно доказателство за собственост.
Като бивша коронована особа Неговото Му величество не е депутат с презумпцията, че не могат да го избират, защото е избран от Бога, ама все пак и за Сакскобургготски гласуваха хора – депутатите от 39 Народно събрание, когато оглави правителството си през 2001 г. Тогава той прие и упражнява с удоволствие републиканската власт, включително и партийното лидерство, но продължава да живее и действа като някакъв специален гост във властта на поданиците Му. Подопечните Му депутати пропищяха орталъка в Народното събрание, че коалиционните им партньори от БСП и ДПС ги цакат с избирателния закон, но Величеството запази гробно мълчание, включително и за прокламирания преди това „либерален вектор” от съюзника му Ахмед Доган. „Подробности” като процентна бариера, преференциални листи, мажоритарни избори или избиратели-фантоми са съвсем недопустими за коментар от страна на кадета Рилски. Той предлага на ошашавения електорат личния си ретро сайт със снимки и документи от славното минало на фамилията си, разчитайки на поредната царска еуфория в избирателите. На миналите избори НДСВ за първи път в изборната история на България въведе специална томбола за избирателите с парични и предметни награди, нацвъкаха хиляди чешмички, градинки, басейнчета и катерушки из градовете на републиката и успяха да се задържат в изборния батак с около 50-ина депутати, но сега ми се струва, че нестандартната им кампания ще катастрофира тежко. Ама кой ли знае...
Може предизборното шоу да продължи с „неконвенционалните прояви”. Особено откъм царската партия са безспорни майстори на нестандартния ПиАр. Като панаирджийска мечка ще водят Симеон по градове и паланки да „представя” царския сайт, ще вземат да прокламират като кампания за борба срещу демографския срив вътрешнопартийните бракове, както направиха вече Гергана Грънчарова и Соломон Паси, а сега следват Пламен Моллов и Поли Карастоянова, а в крайна сметка може да спретнат едно обръщение на кадета Рилски за още 800 дни или да обявят внучето Симеон-Хасан за наследник на дядовите дворци и гори. В същата стилистика може да се включат и другите двама лидери на тройната коалиция и в следващите месеци Станишев да вземе най-после да се ожени, а Ахмед Доган да се разведе за пореден път. То и без това по избори в България винаги е ставало весело.
Партии като НДСВ или така наречените лидерски има още бая в Родината. Такива са ГЕРБ на Бойко Борисов, ДСБ на Иван Костов и „Атака” на Волен Сидеров. Само че техните лидери са пред очите на всички ежедневно и говорят по всички въпроси ежечасно. Лидерът на НДСВ отсъства и от политическите, и от обществените спорове. Конфузът, който преживяха жълтите депутати по време на дебатите за новия изборен закон, показва, че изглежда Рилски отсъства от партията си. И наистина на царистите ще им остава само надеждата за ярки нестандартни „прояви” по време на същинската кампания за прескачане на 4-те процента. Например да направят за свое лице Княгинята Калина, развяваща шарени шалвари около Симеон-Хасан по ливадата на двореца във Враня. Само въображение да има човек...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9570189
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930