Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 21:59 - Орден "Стара планина" и президента Гоце
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1289 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.02.2010 00:12


Орден „Стара планина” стана сувенир в ръцете на Президента

image

PlovdivMedia - Орден „Стара планина” стана сувенир в ръцете на Президента

Да се сещате за „изключителните заслуги на
Яп де Хоп Схефер към Република
България”!? Е аз не се сещам. Но пък точно за тях е удостоен от президента Първанов с орден "Стара планина", първа степен.
Христо МАРКОВ


Всичко щеше да е много забавно, ако държавния глава не си играе с държавните символи по недопустим начин, за който в нормална страна щяха да го разчекнат, меко казано. А става дума за национално достойнство - за много, много евтино търгуване със звания и отличия на суверенна страна.
Запознати разкриват, че в края на комунизма в
България имало около 150 различни „държавни отличия” връчвани, включително от заводски колективи и първични – партийни организации/ППО/. При едно от посещенията си в Пловдивски окърг Тодор Живков и Дража Вълчева били удостоени за два дни с ... 48 ордени и медали, включително от ТКЗС-та и „трудови колективи”.
В края на живота си незабравимия съветски ръководител Леонид Илич Брежнев бе заприличал на коледна елха с разните там „звезди, ордени, значки и медали”, даже бе цели четири пъти „Герой на Народна Република
България” и още толкова лауреат на „Димитровска награда”.
След 1990 . се отмени наградната система на НРБ и нещата придобиха по-приличен вид. Футболистите ни изумиха света през 1994 г. и Желю Желев се видя в чудо как да ги награди. Тогава се направи поправка в закона да се награждават и „български граждани, които имат изключително големи заслуги към Република
България". Така първите наградени със „Стара планина” са 27-те играчи и треньори от „национала”. За тях не може да се отрече, че си ги заслужиха- Впоследствие, обаче започна наградната вакханалия. Независимо от прякорите – Чичовото, Кучето, Туньо, Фара, Балъка или Селянина. Появи се и „Бай Ганьо” като еманация на спортните успехи. После наградните церемонии спряха, но дойде времето на пажовете на Симеон Рилски и по негово предложение Явор Милушев внесе и се прие „Закон за ордените и медалите на Република България”, според чийто чл. 2, ал. 1 „Държавните награди на Република България са ордени и медали, а ордените, подредени по старшинство, са:
1. "Стара планина";
2. "Св. св. Кирил и Методий";
3. "За гражданска заслуга", "За военна заслуга", "Мадарски конник".
(3) Орден "За храброст" - извън подреждането по старшинство.
(4) Медалите са "За заслуга". Уж се намалиха гражданските отличия, но не би – всички са за „изключителни заслуги”.
Отпочна се бясно раздаване на държавни отличия от единствения опровомощен – президента на Републиката. След избирането на Георги Първанов „лауреати” станаха такива крупни фигури на демокрацията, култулата, нравствеността или граждаското общество като: Любомир Левчев, Вежди Рашидов, Любен Кулишев, Петър Манджуков, Батето Славков, Тодор Батков, Ахмед Доган, Желязко и Тренчев/синдикалистите/ и, разбира се, кадета Симеон Борисов Рилски.
Най-често предложението се прави от „инициативен комитет”, който е постоянен и е определян като „дежурни интелектуалци”. Разказват хората, че това бил постоянен списък от „дежурни”, които нямало нужда да се подписват, а просто им публикували имената „в подкрепа” за поредния лауреат. Следва церемония в президентството, шампанско, сълзи и сантиментални речи.
Циркът става пълен, ако се разровим в списъка с чуждестранните граждани, които трябва да се кичат с най-авторитетния награден медал на страната. Така например, Херит Залм, министър на финансите на Кралство Холандия е награден „за извънредно големите му заслуги за консолидиране на
позициите на Република България пред Световната банка”, после на 29 октомври 2002 г. генерал Джоузеф Ралстън /???/ също ни заобичва на церемония при Първанов и следват: Владимир Титов, Толя Соловьов, Муса Манаров и Витя Савиних, както и Бърти Ахър като министър-председателя на Ирландия за изключително големия му принос за ускоряване и приключване на преговорния процес за членството на Република България в Европейския съюз, Севда Севан, посланик на Армения в България, та се стига до безумието през 2007 г. , когато всички 18 души от някаква шведска делегация са обявени от президента за люде с „ изключително големи заслуги към България”. В официалните Укази на президента са споменати имената само на ... Силвия, Виктория и Маделен. Част са от шветската братска делегация, но не става ясно за певеци, кралски особи или обикновени компаньонки става дума. После задължително и достолепно Първанов-Гоце награди Хамад Бин Халифа Ал Тани като посланик на Великата социалистическа народна Либийска арабска Джамахирия, после Чонг- Дже –Сик от комунистическа Корея и Фам Буок Фао от демократичен Виетнам.
Към тази сериозна и авторитетна компаия се присъединява и „верният другар и приятел на
България” Яп де Хоп Схефер и искрено съжалявам, че няма да има журналист, който да го попита какво въобще знае за България на тържествената церемония в сградата, обитавана от семейство Първанови. За успокоение остава факта, че ордена „Стара планина” с ленти и без ленти е изключително грозен – стилизирана петолъчка. Напомня едно към едно „червената звезда” на героите Живков и Брежнев, но те си имаха други мотиви да му се радват. Важното е да „върви президенсткия купон” с награди, медали и ордени...


Тагове:   Тодор Живков,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523674
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031