Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2009 19:58 - Реалити форматите и полит-шоуто
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1305 Коментари: 0 Гласове:
0



Мазният Фънки до върбовата пръчка Ян Гилън и щиглеца Мик Джагър Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Мазният Фънки до върбовата пръчка Ян Гилън и щиглеца Мик Джагър

Началото на седмицата е време на безмилостен двубой за рейтинг, пари, есемеси и сърцераздирателни призиви за пълнене касите на БТВ и Нова. Претекстът са някакви двубои в „реалити форматите” Мюзик Айдъл и ВИП Брадър и понеже продуцентите им не се отличават с богато въображение, „сблъсъците” по правило са на терена на песньовките, пляските или обикновената турбо-чалга. Пее се ударно, някак си, всяка седмица по няколко пъти.
Христо МАРКОВ

Този понеделник се надявах на малко делнично удоволствие, защото айдълите трябваше да пеят любимите ми рок-парчета, които са си вечна и непреходна класика отвсякъде, но разочарованието начна още с първата песен, когато в ролята на хеви-герои излязоха доста наедрелите Звезди и Фънки. Някак си мазната им визия съвсем не издаваше „твърда жица” на фона на класиките, но кльощави като върбови пръчки Ян Гилън, Дейвид Ковърдейл или Рони Джеймс Дио, а да не говорим за щиглеца Мик Джагър, който започна с Rolling Stones в далечната 1962 г. Не вървеше иначе хубавото парче „Черната овца”, не съответстваше на „стайлинга” подскачащ по сцената, някак си.
Превключих на Нова телевизия, където пак се пееше, този път самодейно се изявяваха някакви номинирани випове. И тук песенно-шоу. Първи се изяви татовия внук Тошко, който пя песен на Ивана с наивност и чар, подсилен от поредните бирички в къщата. Верен на себе си, се появи с плажни джапанки и бермуди и пак си поиска да му си върнат държавата. Така де, тя по наследство му се пада, но как ще се разберат с Величеството Симеон, който от десетилетие също твърди, че по право му се падат дворци, палати, гори и върхове?... Облекчен, че си е поискал държавата, Тошко клатушкайки се, пое към къщата удовлетворен. На сцената заизлизаха следващите випове, заредени с певчески амбиции. Пак превключих...
Айдълите бяха подхванали Deep Purple и Led Zeppelin, а журито начело с фолк-фурията Мара /не Мисса/ се надпреварваха да ги хвалят колко били креативни. Само че сравнението с Робърт Плант или Фреди Меркюри бе просто отчайващо.
Точките обра набеденият македонски айдъл Александър със смразяващото „Ногу язе го сакам рокот!”. Добре, че беше малката Симона, която изпълни хита на „Нирвана” наистина впечатляващо.
Дъхът ми спря, когато на сцената се появи ... водачката на герберите в изборите за европарламент Румяна Желева. Миналата седмица певчески герой бе царската европейка Гергана Паси, бивша Грънчарова, а сега... Такава явно е актуалната мода при политиците – да пеят, където заварят. На миналите избори бе много фърст, според медийните им съветници, да се бъркат манджи, та се извървяха политици да готвят де що има кулинарно предаване. Даже Надка Михайлова, облечена в „Макс Мара” спретна селски гювеч по граовски с овче, люти чушки и чесън. И герберската евродепутатка Желева подхвана „Хубава си моя горо”. Ама нали тематичната вечер бе за рок-забивки? Вече очаквах да се появи на сцената и началника и` Бойко, та да подхване любимата му „Батальонът се строява”, което си е нашенски кавър на унгарската рок-банда „Омега”. Поне щеше да е в тематичната рамка на вечерта. Е, столичният кмет не излезе, но го чакаме в следващите издания да пусне глас...
Във ВИП Брадър продължаваха също да „пеят” Божидара, Хазарта, Део и Пипи, но трудно се справяха с текста на караокето. Пригласяше им Ники Кънчев.
Години вече наблюдаваме преди избори едни и същи суетни – големите телевизии дъвчат клетите избиратели с безкрайни реалити „формати”, където обикновено се пее и танцува, едните /Мюзик Айдъл/ в понеделнишката вечер с рок-парчета, другите /ВИП Брадър/ разтягат хитове от соцестрадата и чалгата, подготвят го за предстоящото политическо шоу, но задължително се събират пари чрез мобилни съобщения. Започвам да си мисля дали не са нарочни сценарии, някакъв много странен полит-стайлинг български...
Айдълите в БТВ завършваха с колективно изпълнение на вечния, вселенски хит на Deep Purple „Дим над водата”, който бе известен в България в края на 70-те, та и досега като „Смока”. Публиката куфееше неудържимо. И щракаше есемеси.
Я да цитираме великия медвенски овчар Захари Стоянов, защото е казал всичко: „Бошлаф, чифутска шашарма! – отговаряме ние. Конституция, свобода на печата, свобода на събранията се разбират само от няколко единици, а за останалите, т.е. за народа, тия са Централна Африка още...” Написал го е Захари през ... 1881 г. и комай е напълно прав!



Тагове:   вип бадър,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544836
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031