Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2009 16:30 - Национал-социалистически синдром от Тредия райх ни тресе
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5049 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2009 21:22


Един национал-социалистически синдром от Третия райх в BG Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Един национал-социалистически синдром от Третия райх в BG

В условията на световна депресия се ражда идеологията на Третия райх, която в никакъв случай не е фашистка. Такава властва за кратко в Италия при Дучето и има доволно много чисто комични елементи. Идеологията, която запали света и донесе повече от 100 млн. жертви на човечеството е тази на Хитлер и неин изразител е Национал-социалистическа германска работническа партия /НСДАП/.
Христо МАРКОВ

Случилото се в Германия преди 77 години е много поучително и политическата класа е нужно винаги да има като обичка на ухото зловещите последици от популизма и заиграването с чувствата на хората на епидермално ниво. В историята този комплекс е познат като Ваймарска Германия и във времето се разполага от края на Първата световна война до 1945 год. Формално Германия има най-демократичната Конституция, функциониращи държавни органи на управление, но бюргерите са притиснати от беднотия, крах на илюзиите, липса на перспектива и на първо място отчайваща криза в икономиката.
Тогава се появява смятания до този момент за налуден лидер на НСДАП Алфред Шиклгрубер-Хитлер и в началото на 1932 год. синтезира преди изборите за национален Райхстаг програмата на партията си. В речта му няма и помен от водене на война, а основно се предлагат мечти на немския народ за социална справедливост и „грижа за онеправданите жертви на войната”,
работа за всички пролетаризирани бюргери и още „безплатно пътуване”, „ред и справедливост в Хилядолетния райх”, „отнемане на богатствата от капиталистите”. И уж случайно започва възшествието на австрийския ефрейтор с неясен произход. На първо място един социалдемократ- Епхард Ауер - се застъпва за германското гражданство на Хитлер, после индустриалците от фамилията Круп и видни банкери финансират този, който се кани да им отнеме капитала. Уж. На 31 юли 1932 год. на изборите за национален Райхстаг НСДАП печели 37% от гласовете, а на следващите избори, проведени на 12.11. 1933 год. Хитлер вече има зад гърба си 92% от гласовете на избирателите. Програмата си не е обогатил с нищо, но е променил „източника” на финансиране – „отнемане от евреите на спекулативния капитал”. Следва Кристалната нощ. Интересно, че главен идеолог на национл-социализма е стопроцентовият евреин Алфред Розенберг – бивш литовски болшевик.
Постепенното възкръсване на Германия след Версайския договор довежда до вече официално заявеното желание на нациската партия за „справедливост с война”, за „жизнено пространство” и налудни идеи за превъзходството на расата, което ще трае 1 000 год. Е, оказаха се около 12, но
светът понесе милиони жертви и един разрушен континент. С парите на Круп и немските индустриалци неосъщественият австрийски художник създаде най-съвършената военна машина в света – Вермахта – и в продължение на 5 години заедно с Япония води война срещу целия останал свят.
Толкова ли обаче е бил предизвестен краят? Дълги години след Втората световна война политически коректното говорене и обикновеното скриване на истината ни внушаваха именно това. Едва напоследък видни западни военни историци открехнаха част от паравана, зад който са били скрити ужасни истини. Оказва се, че на няколко пъти съюзниците (САЩ, Англия и СССР) са били на крачка от фатално военно поражение на конвенционалния фронт. А тепърва предстои да се разбере каква е истината за ракетно-ядреното и компютърно състезание, което Германия също е можела да спечели. След което световният език едва ли щеше да е английският.
Не на последно място и поради това, че историческите изследвания на тази тема не са много популярни на Запад, меко казано.
Целта ми не е да анализирам поуките от войната, а да помислим върху причините, които са направили възможно възхода на тоталиталните нациски идеологии.
Световната криза от 1929–1933 г., родена в САЩ и разпространила се по целия останал свят, разрушава демократичната, но слаба и разкъсвана от противоречия, унизена Германия. Само за сравнение, днешната криза, според повечето оценки, ще надхвърли по мащаб кризата отпреди 80 години. И най-сериозно ще удари най-мощната европейска икономика – германската. Че историята се повтаря, повтаря се. Но дали само като фарс?
Много рядко политолозите анализират отражението на кризите в главите на хората и много, много погрешно се смята, че революциите ги правят най-бедните и онеправданите. За ужас на Маркс и компания тези големи обществени преобразувания ги правят и със сигурност ги ръководят загубилите общественото си положение и престиж представители на средната класа, обеднелите съсловия на „масовия гражданин”.
Не ви ли се струва, че в момента повечето хора в
България, включително от средната класа (и не само там), искат смърт за тежките престъпления, смятат богатите за виновни до доказване на противното, искат силна ръка и пълни стадиони и с удоволствие биха жертвали свободата си за хляб и сигурност, а това е първата стъпка към един обществен хаос и насилие с непредвидими последици. Ръмженето се усеща, управляващите се правят на ударени с партийни документи, а като гъби никнат призиви за „камионетки с мафиоти”, „ред, законност и справедливост”, „революционни трибунали”, „кръстоносни походи за подреденост в държавата”, „магически решения за социална справедливост”, без изключение са обещават „увеличение на работните места” и не на последно място – неясни обещания за бързо забогатяване на „оскърбените и унизените”.
Може да е зловеща аналогията, но да какво води необуздания популизъм – моля, върнете се в началото на статията.


Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



1. grigorsimov - Нещо да кажете за Федералния резерв на САЩ !?
10.05.2009 22:42
Кой всъщност печата американските долари и чия собственост са те, от 1913 г. насам, и кому плаща лихва за всеки отпечатан долар, американското правителство - т.е. американският народ, а от там, и целият свят?
По какви причини или икономически закони се явяват финансовите кризи, от рода на тази от 1929 г.? Кои накрая имат изгода от финансовите кризи, и кои изкупуват на безценица имотите на фалиралите домакинства и на банкрутиралите предприятия?
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Фашизмът се заражда първоначално в Италия.
11.05.2009 13:22
Националсоциалистите в Германия, предвождани от Хитлер в един по-късен момент са финансирани от едрия капитал и по време на Втората световна война тази идеология става държавна политика, т.е имаме едно срастване меду капитал и националсоциализъм, което на практика става фашизъм. Тогава защо много хора не приемат, че Германия е била фашистка държава и сочат само Италия за такава? Много ми е чудно, имам едни много странни коментари в моя последен постинг, че не съм правила разлика между фашизъм и националсоциализъм. Бъркам ли нещо като мисля, че националсоциализма в Германия прераства на по-късен етап във фашизъм? Не съм историк, но се опитвам логически да подходя към тази тема, би ми било интересно да чуя вашето мнение.
цитирай
3. toross - Ще се опитам да отговоря
11.05.2009 15:05
накратко колеги. Печатането на америк. долари и собствеността им е изключителен приоритет на еврейските бизнесмени, които финансират и Болшевишката революция. След 1929 год около 65% от недвижимостите в САЩ са в ръцете на около 4% от населението - т.нар. интернационални банкери.
На втория колега мога да отговоря с няколко думи - няма нищо общо между фашизма и национал-социализма. Ама наистина нищо общо, освен ритуалите в двата режима. При фашизма на Мусолини например няма и следа от антисемизъм - двама от министрите на Дучето са евреи. В Италия фашизма е така наречената корпоративна държава, докато в Германия акцентът на Хитлер е върху социалните придобивки и популизма за велика нация.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Мисля, че не сте разбрали добре въпроса ми.
11.05.2009 16:55
Съгласна съм с вас, че първоначално-при зараждането им двете идеологии нямат нищо общо.
Но впоследствие, когато целия крупен капитал в Германия и държавен апарат застава зад Хитлер и националсоциалистите, тогава имаме едно срастване между тях, което в литературата го срещам като фашизъм. По време на тази война се набляга на националните ценности, а социалните биват забравени или принизени. Цитирам "Фашизмът е радикална, авторитарна, и националистическа политическа идеология.Фашистите изповядват идеята за еднопартийна дъжрава и вярват, че нациите и расите са в постоянен конфликт, поради което само силните от тях могат да оцелеят, бидейки здрави, витални и чрез отстояване на себе си в борбата срещу слабите." На практика държавата Германия и националсоциалистическата партия се сливат, което е най-характерна за фашизма.
"Фашизъм означава всяко държавно управление, наподобяващо това на Мусолини, което
• въздига нацията и понякога расата над индивида
• прилага насилие и съвременни пропагандаторски и цензурски техники, за да потисне опозицията насилствено
• налага строг икономически и социален контрол
• прокарва национализъм и понякога расизъм или етнически национализъм"

Прав сте, че във фашизма няма антисемитизъм, но за това пък има всичко останало, което го има в националсоциализма.
Може и да бъркам нещо но мисля, че и двата режима са претърпели някакво развитие във времето и почти са се слели един в друг, за това много хора не могат да направят разлика между тях. Аз я виждам само в периода на тяхното зараждане. Надявам се да не съм ви разстроила от това мое инакомислие.
цитирай
5. toross - kasnaprolet9999
11.05.2009 19:27
О, напротив, как може да се разстроя от умни мнения като вашето! Независимо дали съвпада с моето или не. Благодарение на такива като вас все още има гражданско общество. Само един дребен детайл - основата на фашизма е корпоративната държава или според думите на Дучето - "държавата е зад всеки гражданин и обратното", като той го разбира не като израз на свободната воля/избори/, а като представителство на отделните съсловия, които изпращат свои представители в Парламента, докато Хитлер след 1933 год. просто решава, че няма нужда дори от избори, макар и формални.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Да, това също ми е известно-корпорациите са
11.05.2009 20:44
много характерна черта на фашизма, аз обаче па принципа на подобието търся сродните неща и откривам доста такива. Срещнах и една теза, че фашистки режими са тези, които са подобни на този в Италия и че имало такива фашистки режими и в други държави.Значи не е необходимо един фашистки режим да бъде точно копие на този в Италия за да се нарече фашистки.
В подкрепа на това открих и следното:
"Подобно на фашизма в Италия, който неговият инициатор Бенито Мусолини нарича като „сливане на едрия капитал и държавата“, нацистите са подпомагани финансово както от отделни немски, така и от чуждестранни предприемачи като бастион срещу болшевизма"
Благодаря ви за отзивчивостта и надявам се да не съм ви отегчила, все пак аз не съм историк, а инженер, който навремето е изучавал от всички политически науки по малко, но това не ми пречи
да се опитвам да си изясня нещата.
цитирай
7. анонимен - САМО ЕДИН ТИПИЧЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ АГЕНТ-ПРОВОКАТОР МОЖЕ ДА НАПИШЕ ГОРНАТА СТАТИЯ ПРИДРЪЖЕНА С ТАЗИ "ИЛЮСТРАЦИЯ"
13.07.2009 17:07
Аз съм професионален историк, но и журналист и имам претенциите, че разпознавам безпогрешно колегите си от агитпропчиците на мафията БСП-ДПС. Преписалият горните елементарни факти от някоя стара енциклопедия е агитпропчик. Забравил е само да вкара в картинката и Мартин и Костов и да защрака с брадвата за да обясни по байганьовски как всички са маскари. Просто след краха на БСП друго не му и остава. Как да започне да обяснява на "публиката", че Станишев и Доган са върха. Както те сами си признават. За да свърша с брътвежите му за фашизъм и нацизъм, ще кажа че историята им приключва с Втората световна война. Да дрънка, че в ЕС има опасност от фашизъм може само глупак или лъжец. Фашизоиди обаче наистина има и те се въдят само в два мафиотски клана БСП и ДПС. Е и може би и в некоя и друга лудница. Но като структури само там.Това са двете единствени групировки не само стремящи се но и реализирали в значителна степен тоталитарна власт - БСП в държавата, ДПС в "смесените райони". В ръцете на БСП и до сега - до свикването на новото НС са абсолютно всички институции и държавни постове : от президента и премиера, през полицията , ДАНС и прокуратурата, та чак до омбудсмана. Станишев и Първанов обаче не са фюрери, те са куклите на конци зад които е скрит образа на партийния олигарх. Дали се казва Монтерей или Госев, все тая. Доган обаче е типичен фашага - рецидив на отминали времена с балкански отенък. Цялата му политическа практика и тактика е заемствана от фашизма - от капсулирането на българските турци на етнически принцип до икономическата и извън икономическа принуда; и циничната пропаганда от гьобелсов тип - как лошите и кръвожадни чехи, подтискат добрите и мили судетски немци в Чехословакия, но татко Хитлер ще ги освободи. Съответно лошите националистически български партии готвят "възродителен процес" за горкото етнотолерантно и мило ДПС със своя либерален фюрер Доган. И Станишев, който до вчера се правеше на Луи 14-ти (държавата това съм аз! и който ме критикува значи плюе държавата) изведнъж в едно с Гоце, викат ах, ах - колко нетолерантно да ни сваляте сега с Меди от власт, това е етнически неправилно. Ей Христо Марков ли си или не знам кой си - кой от лидерите на българските партии говори против турците бе лъжецо? ДПС е поробило турците, както БСП българите. Да не би да искаш да кажеш че Вежди Рашидов е антитурски нацист? Егати лъжливата червена отрепка!
цитирай
8. анонимен - Толкова смешен и измислен материал! by Lunikoff
23.12.2009 08:28
Нека ви обясна:
Най-високо ниво (след Фюрера, разбира се) заема Reichsleitung, което е подчинено единствено на него. Reichsleitung влючва секции по организация, образование, персонал, финанси, пропаганда и правосъдие (всички секции се сливат със съответните постове към правителството през 1933 г.). В Reichsleitung допълнтелни отдели има за чуждестранната политика, чуждата партийна цензура, партийния архив, колониалната политика, нацистката фракция в Райхстага и отдел за представителите на контрола на политическото и идейно образование в партията.

Следващото структурно ниво е Gau (окръг), което се ръководи от местен Gauleiter (гаулайтер - ръководител на окръга) и неговия щаб. Броят на тези организационни единици в Германия и окупираните територии възлиза на 43 през 1943 г.

Всеки Gau се поделя на няколко Kreise (управлявани от местен Kreisleiter). Общият брой на Kreise през 1943 г. е 920. Един Kreis се състои от няколко Ortsgruppen (водени от Ortsgruppenleiter). Ortsgruppe е основната единица на NSDAP, която съдържа минимум петнадесет членове. Всичките 30,601 Ortsgruppen се разделят на Zellen (с Zellenleiter), а 121,406 Zellen са изградени от 539,774 Block (ръководени от Blockleiter). Блоклайтерът отговаря за около 40-60 домакинства и държи списък (Haushaltskarten) за тях, в който се записва отношението им към партията и държават.



не бъркайте НСДАП с някоя наша партия защото тука в България няма бивши нацисти които да управляват 2- ро Оправляват ни комунисти и Илюминати ..... тази статия е бълна глупост!
Бойко борисов Масон в Българската ложа в София , комунист също така от пожарникар става управител на България .... как става ли с Тато са имали връска ако незнаете че Борисов даже толкова го обичал че след всяка изява пред медийте тичкал да разтрие ушите на любовта си !..... нямам думи ....

14/88!
www.white-patrol.at.ua
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543040
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031