Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2009 20:33 - В СДС е пълно с неунищожими партийни бройлери
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1091 Коментари: 0 Гласове:
0



В СДС пълно с неунищожими партийни бройлери Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - В СДС пълно с неунищожими партийни бройлери

Че е организиран цирка с отказа да се регистрира новото ръководство на СДС за изборите, спор няма. Че Юруков и Радонов играят по чужда свирка, също е вярно. Но нека погледнем и от другата страна. Има ли вина и самото СДС в тази политико-юридическа каша?
Христо МАРКОВ
Ако внимателно се взрем ще открием, че сините бяха цакани там, където само допреди няколко години се считаха за най-силни – на юридическото поле. Изпържиха ги по правни казуси, така да се каже и без извинение.
В крайна сметка какво правиха правните умници от СДС досега е най-логичния въпрос. Мартин Димитров бе избран на 22 декември миналата година, що не вземат седесарите да попитат шефовете си какво чиниха половин година?! Излиза, че през това време са подготвяли документи, писали молби, внасяли такси и чакали насрочването на заседание за регистрация. В най-лошите случаи това отнема седмица, максимум две, а сините правни съветници се туткат пет месеца, докато Димана Йосифова от Шести състав на СГС ги зашлеви с прословутия си отказ.
В началото на прехода, че и по-късно СДС, ползваше цвета на правото в България – Джеров, Сталийски, Гоцев, Лучников, Татарчев, Корнажев, Ешкенази, Данов, Караминков, Размов, Рашеева, Даскалов, Соколов, Беронов, Шотлеков, Григоров. В по-голямата си част тези хора бяха стари възпитаници на правния факултет на Университета, минали през школата на големи специалисти като Фаденхехт, Венедиков и Ганев, жонглиращи с параграфи и алинеи и владеещи свободно мъртав език като латинския, излъчваха достолепие и правна ерудиция. Винаги имаха по няколко варианта на определени казуси и никога нямаше да си оставят „магарето в калта”, защото бяха остаряли по съдебните зали. По-късно станаха конституционни съдии, министри на правосъдието, шефове на ВКС , Главна прокуратура или Висшия адвокатски съвет. За тях сентенцията Dura lex, sed lex/Строг закон, но закон/ не беше атавистичен остатък от римското право, а действащ принцип.
Сега гледам, че „юридическите корифеи” на СДС са бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров, който без да е ходил войник стана генерал и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, известнен дори на подчинените си със звучното Мими. Е, как да сравнява човек Джеров или Соколов с Димо Гяуров, или Лучников и Татарчев с Мими Йорданов?! Ми, то си е направо падение и сквернословие за правото! Нямам думи просто. Когато СДС от коалиция стана партия Уставът бе написан и регистриран без проблеми от един от най-големите специалисти по дружествено право Светослав Лучников.А сега не могат да направят елементарна регистрация по още по-простичък казус, защото в интерес на истината в решението на СГС има и чисто правни аргументи, които не са изпълнени. Например да бъдат предоставени оригиналните решения на така наречената комисия по вътрешни избори на СДС. На нея пък председател е бившия партиен секретар Владимир Кисьов.
След врътката на съдията Маджаров да си направи отвод от разглеждането на делото, заради жалбите на „групата Юруков-Радонов” се появиха нови умствени титани от сините редици, които един през друг твърдяха нелепици. Йордан Бакалов се запомни с фундаменталното заключение: „„Аз като политик как мога и трябва да поемам отговорност, а съдията не може да я поеме, когато трябва да си върши работата и си прави отвод. А когато си взема заплатата, прави ли си отвод?”, Мартин Димитров направо обвини председателя на СГС за всичко около делото за регистрация, а споменатия Емануил Йорданов направо заяви, че съдът може да регистрира новия председател още в понеделник.
За да е циркът на невежеството пълен се наложи самият председател на СГС Светлин Михайлов да им обясни, че „Няма процесуална възможност до крайния срок за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за Европейски парламент - 12 май, новото ръководство на СДС да получи регистрацията си. Не виждам процесуалната възможност толкова бързо да бъде насрочено делото, най-малкото със срока, в който едно решение трябва да влезе в сила. Делото е разпределено. В понеделник ще бъде на доклад на съдията. Той ще направи преценката в какъв срок да бъде насрочено делото, дали са налице някакви други процесуални изисквания към него или към страните и чак след това делото да бъде разгледано в установените от закона срокове в открито съдебно заседание, с участието на прокуратурата, след което, ако няма оспорване, да се обяви за решаване и да се постанови решението в сроковете, които са предвидени в закона.”
Чак след поредния шамар сините се замислиха за резервни възможности и вероятно ще ползват за Синята коалиция регистрацията на ДСБ и почти закритата БСДП на Нихризов. Май ще прибегнат до този вариант веднага. Бакалов и Мими Йорданов мълчат гузно, Мартин Димитров взе та драсна едно писмо до много адресати - от шефа на СГС през посланиците на ЕС в България и чак до председателя на ЕНП, в което се възмущава, че не е допусната регистрация на партия „с 20- годишна парламентарна история и огромен политически авторитет”. Ама е пропуснал да спомене, че преди 20 години този авторитет е извоюван от други хора, а не от Кисьов, Димо Гяуров или Данчо Бакалов. Простичко като фасул казва народа, а римляните имат сентенция и за това - Diligentia in omnibus rebus valet, което ще рече - Във всички дела е необходимо усърдие.
Истината май има и друго лице и то е, че от години СДС страда от драстична липса на интелигентен и личностен ресурс. Едно време сините разполагаха с нестандартни, характерни, подготвени личности, което не може да се каже за хора като Бакалов, Гяуров, Кисьов или Мими Йорданов. Те са по думите на един политолог типични представители на партийните бройлери – сухи, скучни, без въображение и свикнали единствено на апартни „хватки”. Между другото, такива са и от компанията на Юруков и Радонов. Разцветът на партийното бройлерство бе по времето на незабравимата Надка Михайлова, която го приложи и при прословутата си „коалиционна политика”, с която вкара в Народното събрание сегашните врагове на сините. Да припомним, че нейно „дяло” са Яне Янев, Праматарски и Капон, та дори и Владимир Кисьов. За награда сега я турнаха да води листите на коалицията за Европейския парламент. Оказва се, че сините бройлери са неунищожими, независимо от гафовете, които правят.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9568839
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930