Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2009 23:14 - Футболният цирей със залозите се пукна...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1727 Коментари: 2 Гласове:
0



Спукаха цирей в бгфутбола, прихванат от сърбите Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Спукаха цирей в бгфутбола, прихванат от сърбите

На път е да се спука един цирей в българския футбол – гигантската далавера с уредени и уговорени мачове, родена от „новия бизнес” със залагания и черно тото. От години е известно, че във футбола ни се копира колумбийския модел на уговорени резултати, дирижирани участници в европейските турнири, фиктивни суми за трансфер на треторазрядни футболисти, уговоряне на точни резултати и залагания в подставени азиатски или южно-американски букмейкърски къщи.
Христо МАРКОВ

Истината е, че тази практика в България дойде от Сърбия, заедно с възшествието в спорта на Желко Ражнятович/Аркан/ и съпругата му Цеца Величкович, Легия и още куп дейци на „тихия фронт”. Щафетата в БГ се пое от Бай Миле и Николай Гигов и нашите отбори се напълниха със скромни сръбски футболисти и треньори, а после поемаха в екзотични дестинации като Китай и Малайзия.
Циреят започна да се пука след акцията на прокуратурата и ГДБОП, в която са задържани над 30 души, организирали залагания на черно, определяли коефициенти, изплащали печалби или конфискували недвижима собственост на длъжници. Типично по мутренски. Засега обявената сума, с която оперирали е смешна – едва 5 милиона лева. Вероятно става дума за пари, разигравани в рамките на една спортна седмица. Истинският „оборот” на този бизнес е с пъти по-голям. Ще ви го каже всеки квартален маниак пред пункта на „Еврофутбол”.
Един от „лидерите” на черните залагания се оказа лекарят на ЦСКА, който бил нещо като помощник-треньор на армейците. Нищо ново за изкуствен отбор, създаден от ЦК на БКП през 1948 г., по-късно лично подчинен на втория човек в единствената партия Милко Балев и след 1990 г. управляван от видни представители на лявата политика като Петър Калпакчиев, В. Михов, Васил Божков-Черепа и неповторимия Лупи – Сашо Томов. Обществена тайна бе, че единствената ни букмейкърска къща „Еврофутбол” стана монополист на пазара по времето, когато В. Божков президентстваше в ЦСКА. После дойдоха на власт хората на Неговото Му величество Симеон Рилски, гласуваха да е единствен хазартен бос и той отстъпи отбора на М. Балев на друг червен шмекер – Ал. Томов.
На 9 май се случи нещо, което изглежда, че стимулира най-после да се разрови около футбола ни. Предварително обреченият гост, отбора на „Левски” разпертушини без уговорки армейците с 0:2 и отвори приказките за досегашните „успехи” на ЦСКА. Случи се нещо симптоматично, но не на терена, а на трибуните. Агитката на синия отбор издигна на знамената си портрети на школските национални герои – Левски, Ботев, Х. Димитър, братя Иван и Владимир Вазови, Стамболов, Гоце Делчев, Владо Черноземски, Дим. Списаревски или Мара Бунева, а после разпъна плакат с надпис „Потомци сме на велики българи, а вие - на мърши” и илюстрираха тезата си като „развяха” Георги Димитров, Васил Коларов, Т. Живков и Милко Балев. В ответ на сините, феновете на червения отбор направиха ... заря в чест на 9 май. Никоя медия, освен „лудия” Сашо Диков не обърна внимание, че националната политика се е настанила на стадиона в дербито. След разгрома на ЦСКА от ръководството обвиниха Мигел, Машадо и Маркиньос, че играли симулативно, те пък отговориха, че „ще разкажем как уредихме всичките си мачове досега в първенството”. Черешката на тортата постави доскорошния капитан на ЦСКА Йордан Тодоров: „От десет мача не спазарихме два и единия го загубихме”. Никой не обърна внимание на двете признания. Временно.
Арестите за незаконното тото станаха след вечното дерби и признанията на футболистите от ЦСКА, защото се заговори, че и останалите срещи на червените са уговорени – с Черно море, Литекс и Локо-Сф. Май не е случайно, че центровете на незаконните залагания са в София и Ловеч?... И в Югозападна България, поради естествената си близост със сръбския ъндърграунд.
А ние да си спомним, че пловдивския футбол в близкото минало, пък и сега, не бе подминат от далаверата и изкуствените мачове. Имаше период, в който кмета Чомаков бе в задължителната компания на боса на ВИС-2 Георги Илиев, а полицейския директор Валентин Петров бе щедро спонсориран за „футболни турнири на служителите от МВР”. На един от полицейските футболни турнири скъп гост бе тогавашния главен секретар Бойко Борисов. Още се помни и заплахата на Емил Наков към пловдивски спортен журналист да не се изхвърля, защото щял да го „разкове като щайга”. А спомняте ли си местните избори от 2003-а? Тогава делегация на “Локомотив”, начело с Емил Наков, посети централата на СДС в града, за да изрази подкрепата си за кандидатурата на синия кмет Иван Чомаков. Едва ли ръководството на Локото подкрепи Чомаков само с кутия шоколадови бонбони. Но все пак местния футбол изживя звездния си миг – Локомотив стана шампион. Простено да е. Пък приказките за заложени 20 млн. долара някъде из Азия за шампионска титла на пловдивчани си останаха. Както и съмнението, че с нея Георги Илиев ощетил сериозно виден хазартен бос в България и това му коствало живота. Никой не разследва тази версия. Защо ли?
Но да се върнем на вчерашната акция на прокуратурата срещу нелегалните залози. Дали не е предизвикана от упоритите слухове, че босовете на ЦСКА са успяли да се спазарят за победи до края на първенството и така да си осигурят поредната шампионска титла. Още по обяд ръководството на ФК „Левски” излезе със специална декларация срещу масовите уговорки в първенството и участието на „ръководен кадър от ЦСКА в тях” и в същото време левскарите декларираха, че никога не са участвали в уговорени мачове. Любопитно е, че вкупом „отговорните фактори при армейците” си замълчаха за участието им в далаверите с уговорени мачове. Странно защо.
Дано първият удар срещу дирижирания ни футбол даде резултат. Има малка надежда. Току-що ЦСКА загуби и от Черно море с 1 : 0 във Варна.


Тагове:   футбол,


Гласувай:
0



1. анонимен - интересно ми е дали
16.05.2009 23:38
мачът черно море-цска е точно малката надежда за първи удар срещу дирижирания футбол или е поредната борба за коефициентите на букмейкърите. много любопитно подхлъзване при дузпата на лазаров, много любопитни смени с изваждане на основни футболисти срещу юноши, никакво напрягане от страна на червените.... дали просто не е трябвало да стане 1-ца... всъщност все едно, няма кой да ни каже и никога няма да разберем.
цитирай
2. toross - Да така е
17.05.2009 13:07
но се надявам да са решили мача да се играе, защото червените бяха зле и в началото, да не говорим, че ако Кривия бе вкарал дузпата мачът свършваше. Иначе - наистина кой да ти каже...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9579825
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930