Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2009 13:05 - Евровизия - холивудско шоу и частушки
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1677 Коментари: 2 Гласове:
0



Холивудско шоу и частушки Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Холивудско шоу и частушки

„Братушките” направиха невиждано шоу и оправдаха над 40-те милиона евро, които са похарчили за неописуемия мегаконцерт на финала на тазгодишната „Евровизия”. Водещи на финалната вечер на бяха звездата на руския Първи канал Иван Ургант и певицата Алсу. Представиха се чудесно – стилни, забавни и много красиви.


Христо МАРКОВ

Русия се готвеше на най-висше държавно ниво за конкурса под личното наблюдение на премиера Владимир Путин. А по тамошните предели това означава здраво пренатягане и контрол. Залата в комплекс „Олимпийски” побра на финала 25 000 души публика и още над 2 500 журналисти от всички участващи 42 страни. Декорът бе зашеметяващ – направо да не повярва човек, че в същата зала са поставени 35 световни рекорда в различни спортове по време на Олимпиадата през 1980 год. Сега прибавиха още един към тях, но за ефектно представяне на песните-финалисти, сценични ефекти, убийствен декор и какво ли не още.
Спечели предварително смятаният за фаворит, роденият в Минск беларусин Александър Рибак, представляващ Норвегия с англоезичната Приказка - Fairytall – в отчайващо руско звучене и по средата с частушки, изпълнени лично от него на цигулка. Естествено, публиката го прие въодушевено, направо полудя. Той благодари на чист руски език на организаторите и обяви публиката в Москва за най-добрата в целия свят. Все пак подкрепата за Рибак бе континентална и той спечили рекордните досега 387 точки. На второ място в "Евровизия" се класира Исландия, която се представи с красива девойка и невпечатляваща балада, трето място зае Азербайджан.
Азиатската страна всъщност бе голямата изненада, защото се представи с шведската денсзвезда от ирански произход Араш заедно с младата, но гласовита Айсел. Неговата песен Always също бе сред фаворитите за победата. И той, подобно на нашия Краси Аврамов, беше критикуван, че здраво фалшивее на живо. На финала в Москва обаче Араш предвидливо си бе осигурил беквокалист, който "подпираше" неговата партия...
Сочената за победител Джейд Ивън от Великобритания, чиято песен "It"s My Time" написа Андрю Лойд Уебър, остана на пето място, което си е истинско постижение. Младата Джейд Ивън е избрана с телевизионно риалити шоу, но произведението си бе пълна скука, отчайващо просто. Според мен, зрителите гласуваха заради композитора, иначе изпълнението и певицата бяха трагично безлични и дървени.
И тази година зрителите си дадоха гласа по т.нар. регионален принцип - балканските държави си се подкрепяха една друга, същото направиха Русия и бившите социалистически републики. По традиция България оцени с максималните 12 точки Гърция, Турция – с 10 и Азърбайджан- с 8 точки. Заради този съседски вот на "Евровизия", който се практикува от години, организаторите на конкурса обмисляли още по-строг регламент.
Сред предварителните фаворити от вечерта беше и украинското "антикризисно момиче" Светлана Лобода, чието сценично шоу напомняше Мадона, а песента й се нарича Be My Valentine. Лобода оправда очакванията. Заложи на агресивния секс-имидж, крясъци и циркови атракции, но бе далеч от безспорната украинска звезда Руслана. Песента и` остана към дъното за нейно и на премиера Сергей Дмитриевич разочарование – нали и е бил сънародник до 1996 г.
Гърция отново се изяви амбициозно в лицето на Сакис Рувас и This is Our Night, но пък нашите западни съседи, миналогодишни домакини и винаги потенциални фаворити от Сърбия претърпяха провал. Те ще се запомнят с по-предишната изумителна певица Мария Шерифович и нейната Молитва. Хърватската песен бе представена от млади изпълнители, впечатлителни, красиви с нежда и чувствена балада.
Въобще, за балканските страни успех бе добирането им до финала, а тези които бяха там, се представиха много добре, без да се изхвърлят с външни ефекти като нашия Аврамов. В интерес на истината снощи имаше доста по-слаби песни от нашата, най-малкото много по-скучни.
Българите сме от малкото страни, които не поставиха в призовата тройка победителят Рибак – явно, не искаме да ни свързват по никакъв начин с Русия. Французите изненадващо дадоха 12 точки на Турция, сърбите си подкрепиха по съседски босненската песен, чехите изненадаха всички с 12 точки за Армения, а Малта може би заради географските аналогии подкрепи най-здраво Исландия. Бурен смях избухна в залата, когато се разбра, че в Швейцария и Белгия харесват най-силно апетитния кючек на туркинята, македонците – също, но при тях е обяснимо. Румъния на първо място си постави Молдова, а те пък румънската песен, логично всички северни страни подкрепиха руския акцент на победителя.
Напук на европейските твърдения се оказа, че на континента всеки регион си подкрепя съседите, а емигрантите си гласуват масово за сънародниците, които са напуснали.
Иначе над всичко властваше бляскавото шоу, за което трябва да благодарим на руснаците, които, според водещите на финала вече не пиели водка по цял ден, а предпочитали черния хайвер. Сигурно е така – бяха убедителни.



Гласувай:
0



1. анонимен - Частушки?
17.05.2009 20:02
Ех, колко хубаво би било човек да пише неща, от които поне малко отбира, вместо да не дрънка наизуст. Песента на Рибак е базирана на северни фолклорни мотиви, а приликата с частушките е само в главата на автора на туй невероятно повествование.

Виж, за частушка, тоест руска песен с безкрайно повторение на един и същ мотив, могат да се приемат смеховорните чалгарски безобразия на Турция, Украйна и Гърция. Особено Турция. Но да, и Гърция. Долнопробни кръчмарски ориенталски неща, които биха имали успех в българските дискотеки, препълнени с млади хора, които знаят наизуст всички хитове на Пайнер, но ченетата им висват, когато се изправят пред думата "частушка".

Но е факт, че колкото и да се мори да пише авторът, Александър Рибак спечели с една много приятна и позитивна песен, оставяйки мазните чалгии да го гледат в далечината. Така че, уважаеми, кофти ли ти е, пита се? :)
цитирай
2. toross - Не напротив драги
18.05.2009 16:48
много ми е приятно от излиянието ти - нали затова сме тук - всеки да си има свободата да пише. А и досега мнението ми е не е променено за спечелилата песен ... Но това си е мое мнение , разбира се
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542036
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031