Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2009 11:37 - Комунистите и Царистите към Европа ?!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1903 Коментари: 3 Гласове:
0



Много ли е важно да одят там! Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Много ли е важно да одят там!

Тези дни бях в едно село, където контактите със света се осъществяват чрез БНТ и радио Хоризонт. БТВ-то на Слави и Бареков се лови много трудно. Трябва специална антена. За Нова телевизия и ВИП Брадър само бяха чували старците.
Христо МАРКОВ

Разговорихме се с една от деветте баби и не отминахме актуалните избори. Старата жена бе наясно/доста по-добре от някои градски политици/, че ще избираме депутати за Европа, ама тя със своите 88 години искала да „тегли текмето на партията на Царо”. Според нея синчето на „добрия цар Борис” си дошъл за имоти и нищо друго. Дори емисари на царистите стигнали и до затънтеното селце. Агитирали, агитирали бабите и дядовците, обещали им обхват на мобилните телефони, фурна, редовен рейс и високи пенсии. Събеседничката ми се обадила и припомнила, че ще избират за Европа, което много ги притеснило царските хора, а бабето обрало местните политически овации. И завърши: „Много пари се хвърлят бе момче. Много ли е важно да одят там?”
Този разговор ме наведе на разсмисли за предишните евроизбори, първи за младата ни държавност и всъщност някой сеща ли се, че в България – членката на ЕС - има села като Луличка, Тръносливка, Сини връх или Долно Уйно. Европейски избори ще се правят и там. В „забравените от небето” населени места, които вече не знаем дали са села, махали или кошари. Пътища също няма, някъде и ток няма.
Та след миналите европейски избори се направиха пред Сметната палата отчети от всички партии. И въпреки че в тези отчети всички лъжат за направените разходи, пак може да ти настръхне косата. Така например се оказа, че Биляна Раева/НДСВ/ е най-скъпоструващият български евродепутат, ако се съпоставят декларираните от партиите разходи по кампанията с резултатите от евровота. Единственият мандат на НДСВ струва малко под 2 млн. лв. - толкова пари бе разрешено на партиите да похарчат в кампанията. Най-евтино са излезли евродепутатите на ГЕРБ - около 60 хил. лева, и на "Атака" - приблизително по 70 хил. лв. на човек. БСП също се е вместила в рамките на закона с похарчени 1.5 млн. лева за кампанията. Така един неин мандат струва на партията около 300 000 лв. За Сергей и компания тогава пяха Тото Кутуньо и Азис, а сега във всички възможни телевизии заливат с реклами. Тогава, преди две години, всички се вместиха в разрешения максимум от 2 милиона лева, но колкото и да се напъвам не мога да се сетя за някаква полза за държавата от 18 евродепутати, освен че Меглена Кунева-Пръмова бе избрана за евро-комисар. Напратив, откакто са се появили в Брюксел родните политици не предотвратиха нито спирането на Козлодуй, нито блокирането на полагащите ни се пари от фондовете, нито определянето ни за най-корумпираната и изостанала държава в ЕС. Откакто са там Кунева-Пръмова и компания се спихнаха окончателно и май им остана само заплатата от хиляди евро на месец за разходки и соарета, а вече втора година сме на червено – т.е. плащаме повече за членски внос, отколкото получаваме.
И се върнах към резултатите от миналите заглавичквания на „електората” за ЕС. Оказа се, че пак им е „теглил текмето” българския избирател, но парите са изхарчени. Така например в асеновградското село Сини връх труда да отидат и гласуват са си направили цели ... трима души, един пуснал за ДСБ , а двама за БСП. За три гласа там се е платило на петима души членове на секционна комисия, за охрана на урната с три бюлетини, транспорт и така нататък. А да знаете, че в община Джебел има село, което носи гръмкото име Софийци? Има и е гласувало само за ДПС. Цели 64 гласа. Иди после разправяй, че в комисиите били хора от различни партии? Европейските комисари може и да повярват на тези лъжи. Или ардинското Тръносливка – 81 за ДПС и все пак 1 глас за БКП. И в крумовградското село Луличка е така горе-долу – 149 за догановата партия и 3/три/ пак за комунистическата. На този фон кюстендилското село Долно Уйно е направо център на демокрацията и плурализма – цели 10/десет/ гласа за Станишев и компания, на второ място с 2/два/ гласа е НДСВ и по един глас са си „взели” ДПС, БКП, Атака и СДС. Ами да знаете, че в Рилския манастир също е имало избирателна секция и са гласували за представители в Брюксел? Там първото място с по три гласа си разделят СДС и НДСВ, но на второ място с цели два гласа е етническата ДПС.
След „справките”, които си направих и разговора с бабата, дето иска да им тегли текмето на всичко, но най-много на Царя си направих труда да потърся някакви програми на основните политически итрачи за европейските избори. Няма такива или поне няма и дума в тях за смисъла на изпращането на 17 души в ЕС. В интерес на истината има по няколко изречения в предизборните документи на ГЕРБ, Синята коалиция и „Напред”, „Атака” се е ограничила с „Не на Турция в ЕС!”, а БСП и НДСВ направо са се оляли да си хвалят „успехите”, които ни направиха най-бедната европейска държава. ДПС са си традиционалисти – „Ние олицетворяваме многообразието”. Те са сигурни в резултатите на Луличка, Тръносливка или Софийци. Що им трябва да пишат програми. Ама всички си харчат предвидените пари за реклама, хонорари, клипове и директно разкешване „на ръка”. Особено за така модерните пиари. Между другото, старата ми събеседничка бе чула думата по радиото и ме попита какво означава тайнственото „пиар”. Обяснявах дълго, накрая бабата ме сряза – „Разбрах, нещо като селския глашатай едно време. Ама той беше най-забутания.” Май беше права, но за „пиарите” , друг път. Това е друга необятна и прелюбопитна тема. Сега пак се върнете, драги читатели, на резултатите в изброените „населени места” ентусиазирано гласували за „европейски депутати” преди две години. И сега ще е така.


Тагове:   НДСВ,


Гласувай:
0



1. gothic - Пропусна Яни, който ще бори кору...
23.05.2009 12:19
Пропусна Яни, който ще бори корупцията...Ама май нещо е объркал изборите :)))
цитирай
2. toross - Да, вярно, че Яни мина
23.05.2009 14:26
този път незабележимо, но има време.
цитирай
3. toross - Е, ти прекали - кво си мислиш бе фа...
26.05.2009 18:53
Е, ти прекали - кво си мислиш бе фашаго мръсна и долна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543686
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031