Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2009 10:24 - Личната дружинка на Станишев
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1216 Коментари: 2 Гласове:
0



Станишев наложи личния си кръг за сигурни депутати

image

PlovdivMedia - Станишев наложи личния си кръг за сигурни депутати

В централата на БСП тези дни става нещо странно, непознато от времената на Жан Виденов. Емблематични за левицата лица един през друг откровено критикуват ръководството, а някои / Жени Живкова, Божидар Димитров/ съвсем съзнателно напускат и партията Станишева.
Христо МАРКОВ
И този път аргументите са най-разнообразни. От обвинения, че се прави поръчково изборно законодателство/ Георги Близнашки/ , декларации, че коалицията с ДПС е пагубна за социалистите / Божидар Димитров/ до откровено признание за пълна недемократичност при реденето на листите и манипулиране на хора/Жени Живкова/.
Истинските причини, както винаги, прозират в неизказаното или намекнатото от партайгеносетата. А то е, че Сергей Станишев първо абдикира от пряката си отговорност в собствения си избирателен район от миналите избори /Бургаски/, после категорично отказа да излезе в директен двубой в мажоритарен район и накрая осигури избираеми места на личните си любимци. Истински страх тресе и министрите на БСП, защото с малки изключения/ Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов/ всички категорично отказаха да се кандидатират в едномандатни райони. За сметка на това без изключение премиерът ги подсигури за следващото Народно събрание с водачески места в пропорционалните листи. Идеолозите на нескопосната поправка за мажоритарни кандидати от БСП първи абдикираха от собствените си избиратели, решавайки да се „скрият” в общите листи.
Кюстендилецът и финансов министър Орешарски е пратен като водач в Бургас, Петър Димитров повежда социалистите в Добрич, културният Стефан Данаилов е подсигурен в Пловдив, Плугчиева в Русе, а неповторимата Емилия Масларова оглавява листата на БСП в Хасковски избирателен район. Основният ропот на редовите социалисти е за силовото налагане на избираеми места на хора от личния приятелски кръг на премиера. Бившите комсомолски активисти, префасонирани в настоящи олигарси Евгений Узунов и Антон Кутев са водачи съответно в Ловеч и Силистра, а съветника на Станишев Росен Карадимов тръгва като мажоритарен кандидат в Добрич. Не е забравен и главния редактор на в. „Дума” Ивелин Николов, който замества Татяна Дончева начело на листата в Габрово. Стабилно подсигурен е и Кирил Добрев като водач в Софийска област, както и президентската любимка Васела Лечева в Перник. И третия кръг на привилегировани социалисти са „хората от големия бизнес”. Румен Овчаров е водач на цели две листи, а Корнелия Нинова оглавява листата на БСП в Благоевградски избирателен район. Печатарският бос Петър Кънев повежда битка в мажоритарен район Ямбол, а собственика на частна болница и бивш министър Радослав Гайдарски се очаква да победи в родния Видин.
Има и една странна социалистическа група на напълно нелогични кандидати, в които е търсена повече екзотиката, отколкото някакъв здрав политически смисъл. Популярният кюстендилец Иво Атанасов е поставен за водач на листата в Пазарджик, защото … жена му била от там, докато пазарджиклията Илия Баташки ще води мажоритарната битка в Пловдив. Не ми е много ясно и обвързаността на Стефан Данаилов с Пловдив, та да оглави престижната градска листа?
Иначе в Плевен е дублиран бившият вътрешен министър Румен Петков и пак ще загуби, както в последните три местни избора в родния си град. Такава перспектива е отредена и на тримата мажоритарни в София – критикарят на Орешарски и ДПС Георги Кадиев, Таско Ерменков и бившия кукувец и настоящ общински съветник Петър Курумбашев. За последният се говори упорито в социалистическите редици, че е новият любимец на Станишев, след като предишния Кристиян Вигенин бе отпратен в европейския парламент. Курумбашев ще е мажоритарен кандидат на БСП в 25 софийски район, където водач на листата е самият Сергей. Абе, дим без огън няма, както се знае от народните умотворения. И май този път процесите на недоволство при столетната партия няма да са толкова от изборните
резултати, отколкото от странните, лични предпочитания на лидера им, който ги ръководи вече осем години.



Гласувай:
0



1. haralanov - Здравейте!
12.06.2009 10:35
БСП върви към сигурна загуба на предстоящите Парламентарни Избори!Лошият сценарий е,че се отива на Коалиция между ГЕРБ и БСП!Дано да не съм прав,макар,че...
цитирай
2. toross - За съжаление
12.06.2009 11:39
колега сте напълно прав - с действията на Герб от последните дни нещата май наистина отиват натам. Дано не е истина, но...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540421
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031