Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2009 17:03 - Пак ни наблюдават изборите
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
0



Мънро се хвана за главата, Калфин мълчи Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Мънро се хвана за главата, Калфин мълчи

Говори ли ви нещо името на англичанина Колин Мънро? Вероятно не, но ще го споменаваме все по-често, защото този достолепен представител на англосаксонската демокрация е ръководител на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за изборите за 41-во Народно събрание. С Решение 158 на ЦИК от вчера 17 експерти са регистрирани като наблюдатели на ОССЕ за нашите парламентарни избори.

Христо МАРКОВ
 
Интересното е, че ОССЕ реши да изпрати наблюдатели, след като вече осъществи проучвателна мисия в
България от 1 до 4 юни, непосредствено преди евровота. Представителите на ОССЕ са провели срещи в Народното събрание и няколко министерства, както и разговори с политически партии, неправителствени организации и медии. Хванали се за главата от обърканото законодателство, ширещите се слухове за купуване на гласове, корпоративните практики за привличане на гласове, ярко изразения етнически вот и след 20 години уж демократични избори решават да изпратят наблюдатели в членката на ЕС. Щели да останат чак до 9 юли тук, демек и след обявяване на резултатите за 41 НС.
Две години и половина след присъединявате си към ЕС
България беше приравнена към държави със съмнителни демократични уредби, защото само в такива има практика за бъдат изпращани наблюдатели. Основният аргумент на организацията за това й решение са притеснения за политическия климат по време на кампанията и опасенията на политически сили и неправителствени организации за купуването на гласове. В мандата на мисията, която има ограничен статут, е записано, че тя ще оценява кампанията, прилагането на новия изборен закон, ситуацията в смесените региони, като ще посещава и секции в самия изборния ден.
Да прибавя, че ОССЕ традиционно следи гласуването в страни като Казахстан, Армения, Азербайджан, Албания, Грузия, Киргизстан и Молдова. Сега сме поставени от правителството на Станишев и ние в тази „престижна” компания на „съмнителни демокрации”. ОССЕ посочва също, че промяната на изборния закон от управляващите два месеца преди вота е в разрез с добрите международни практики. В доклада са отбелязани обстоятелствата около регистрацията на "Синята коалиция", които поставят въпроса за безпристрастността на ЦИК, както и смущаващите „практики и
резултати в районите със смесено население”. С недомлъвки срещу наблюдателите от ОССЕ се изказаха представителите от БСП, ДПС и Лидер – познайте от първи път защо.
Твърде любопитен е съставът на делегацията от експерти, които са ни изпратили да наблюдават нашенските избори. Освен англичанина Мънро, който е ръководител на мисията в нея са добавени двама поляци, двама канадци, представители на Латвия, Словакия, Германия и внимание – Горан Петров /Хърватия/, Лузине Бадалян (Армения) , Самаджон Мухамедов (Узбекистан), Александър Шлик (Беларус) , Анна Кебадзе (Грузия) , Владимир Мисев (Македония) – тоест излиза, че ще ни наблюдават и оценяват как гласуваме представители на страни, традиционно определяни като с недостатъчен демократичен ресурс. Поставят ни за пореден път в компанията на Узбекистан и Македония, а уж сме номинални членове на ЕС! И уж сме осъзнати демократи. Нещо не ми се връзва, но самият външен министър Калфин, който е подписал искането до ЦИК за наблюдателите мълчи като комунист на разпит. То, какво ли друго да очакваме, нали стана евродепутат...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9522953
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031