Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2009 18:15 - Герб в Пловдив - Съъъбота, съъъбота вечер !!!
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2196 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 30.03.2010 01:01


“Съъъъбота, съъъъбота вечер ...”

image

PlovdivMedia - “Съъъъбота, съъъъбота вечер ...”

„Съъъъбота, съъъъбота вечер ...” пееше преди десетилетия вечната Лили и с припева в глава решавам да посетя предизборното шоу на ГЕРБ на Античния театър. Хем ще послушам звездите от Мюзик айдъл, хем ще чуя актуалните политически послания.

Христо МАРКОВ


Още в 19 часа забързано множество изпълва подходите, спират автобуси от Карлово, Садово, Асеновград. От последния град е и най-запомнящата се агитка – огромна жена в бонбонен костюм дирижира с малко знаменце – „Геерб!” реве габаритната дама, „Бойкооо!” отговаря и` подоопечната агитка, после следва скандиране и „Герб-Асеновград”. Всичко си е по местата – „Съъъъбота, съъъъбота вечер...”
На входа получаваш от масивни младежи знаменце, минерална вода „Оазис”, произведена в ТПК”ВК Хисар” и картичка с образа на Бойко Борисов и надпис „Аз гарантирам!”., а на гърба „Да докажем, че
България може!” Не си и помисляш да не вземеш от нагледните материали, защото момчетата гледат лошо и строго, а са бая внушителни, особено бицепсите и вратовете им.
Благодарение на предвидвидливостта на жена ми се настаняваме удобно на шестия ред и се оказва, че съм попаднал в „гнездото на осите”, демек – сериозни активисти на бойковата партия. Дама на средна възраст вади театрален бинокъл от чантата си/ще гледа Бойко и Цветан отблизо/, мъжът и` разпъва пред себе си плакат на партията. Пристига ячко момче с бръсната глава в строг костюм, което раздава знамена на партията. От съседа разбирам, че се казва Спас и отговарял за агитките. Заформя се скандал кой да вземе знаме с дървена дръжка и кой с пластмасова. Забелязвам, че освен раздаващите момчета с мускули има още и две групи, които се грижат за реда. Едната е партийна със синкави фанелки, нещо като стюарди, които имат задачата да отведат Дани Каназирева на отреденото и` място, а другата в началото я помислих за рум-сървиз, защото е облечена в бели ризки с черни пагони и джобчета, но забелязвам , че на рамото им пише „Секюрити-глобъл”. Преваля началния час 20 часа и публиката се изнервя на лошото озвучаване, но Античния театър е по-пълен отвсякога. Хора има и по зелените островчета.
Около осем и половина/по Фелини/ на сцената излизат Преслава Мръвкова и Теодор Койчинов и очаквам да чуя песен, но от устата на Койчинов излиза някакъв неясен вой с оглушителни децибели, едва при момичето от Тетевен разбирам, че се пее „Сън засънило...”. Койчинов не спира да вие крясъци и съседката надува свирка. Поглеждам озвучителя и разпознавам ... Ди-джей Дамян – оня същия от Смолян дето пееше чалга и водеше предаване по БНТ без рейтинг. Примирявам се, че озвучаването ще съсипе песните на талантливите деца и се взирам няколко реда напред. Фронтменски са седнали бъдещия финансов министър Симеон Дянков от Световната банка и бившия евро-депутат Николай Младенов, който може да наследи като нищо Калфин – доколкото знам ги свързва активното членство на родителите им в БКП. Калфин и Младенов, де, да не стане грешка.
Водещият Део се прави на шут, но призовава на сцената двата отбора на Герб и към сцената се запътва самият Бойко Борисов, накуцвайки и подкрепян в тежкото усилие от верния Цветан Цветанов. Следват ги цели три-четири футболни отбори от кандидат-депутати, защото партията е удвоила полагащите се имена от листите. Та вместо да се представят десет имена от окръжната листа се представят двадесет.
Бойко е лежерно в спортно облекло с дънки и синкава ризка, но в жегата е напълно оправдано. Има добри съветници. Не започва с обикновените гръмки излияния, а говори равно и спокойно, но с лека горест, защото „дори при феодализма не е имало такова джиросване на гласове от страна на ДПС към НДСВ и Лидер” и бе категоричен: „Коалиция с БСП и ДПС не трябва да се прави в името на
България!” – при тези думи дори и скептик като мен ръкопляска бурно, защото това е смисълът на тази кампания. Дано, дано е така.
Накрая Бойко иска „пълно болшинство, иначе няма да е победа” и по мажорния тон разбирам, че нещо не е на ред, но има време да разберем. Иначе – „Доган не напада НДСВ, Синята коалиция или Лидер, само мен напада, отговорете си защо...” След речта на лидера следва истинското шоу – представянето на двете листи.
И тук от лично име бих призовал лидерите на Герб незабавно да се освободят от разните си там съветници и пиари, защото ги направиха за смях. Ама незабавно! Това е все пак Пловдив, дами и господа, а избирателите му държат поне на малко уважение към тях. На първо място двамата водачи на листи блестяха със селския си вид, наричан от някои среди дрескот. Позираше г-н Тотев в костюм цвят бозав и лъщящи ... бели обувки, а пък областния водач Д. Лазаров уж импонираше със същия бозаво-светъл костюм, но с отровно черни обувки. Мажоритарката в града Менда Стоянова също решена в бяло и черно, а от сцената разбирам, че грамадната дама с бонбонения, розово-оранжев костюм била, о, Боже, втора в листата на областта и цяла заместник-кметица на Асеновград. Записах си и името – Силвия Хубенова. Не, няма драги читатели такова представление, което последва.
Излизат поред отзад-напред кандидатите за депутати и се представят на стената, а после отговарят на един и същ въпрос – „За какво ще се борите в Народното събрание?”. Ама защо питаха и последните в листите не стана ясно, защо трябваше да наизустяват предварителен текст – също, защо точно две изречения не се разбра. Областният водач не си знаеше колегите от листата и така представеният Георги в устата на Део прозвуча като Петър Георгиев, а самият Лазаров не се усети, че не кандидатства за старата си
работа на следовател, а за депутат и директно каза, че като депутат „ще вкара нарушителите в затвора”. Бонбонената принцеса от Асеновград пък призна, че била детска учителка, но се „занимавала с програми” и щяла да „деблокира средствата за България”. Седящият пред мен Николай Младенов не издържа и се обърна към съседа си – „кви са тия хора, кви са тия съветници?”. Не е по силите ми да опиша в пълния блясък бисерите и „визията” на някои от кандидатите, но в интерес на истината по-умните думи и по-добре облечените бяха в края на листите, за съжаление. Дори Спас, който раздаваше знамената откровено се хилеше на някои от водачите. По едно време ми стана тъжно за някои от кандидатите – заради белите обуща, заучените фрази и усилието да се представиш както са те посъветвали. Взех да се питам дали нарочно не са ги подхлъзнали.
Иначе звездите от Мюзик айдъл се справиха добре, особено Тома и Русина, а Нора не забрави вечната Лили с „Без правила”, Шкумбата и Въргала развалиха всичко с шеги, тип панаирджийски глуми, докато настъпи представлението на Веско Маринов – натежал и в руска черна рубашка. След първата песен бе откровен: „Сигурно се питате – тоя толкова години пя за червените, какво ли прави тук?” и веднага самия певец отговори на шекспировия въпрос – „Да, пях за червените, но приятелството ми с Цецо Цветанов ме промени” и изпя „Аз знам, Българийо, аз знам” в дует със самия Цецо, облечен в жегата като погребален агент с черен костюм и бяла риза, но все пак официално сдържан за разлика от димитровградските тоалети на части от „листите”. При изпълненията на Веско Маринов дамата с бонбоненото розово костюмче, която „работи програми” в тунела развъртя тежко тяло в бурни танци за удоволствие на наблюдателните от публиката.
Тръгвам си изключително доволен. Имаше всичко – сериозни политически послания в унисон с моите разбирания, демонстрация на откровена глупост, смехотворни тоалети, вода от ТПК „ВК Хисар”, хубави песни и изпълнители, тъпи шеги и закачки, настроение и накрая – цяла заря. Какво му трябва повече на човек в „Съъъбота, съъъбота вечер...” ?!...



Гласувай:
0



1. lado - оруел и кафка само могат да съжал...
22.06.2009 13:43
оруел и кафка само могат да съжаляват , че не са станали свидетели на събитията - или пък не ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523580
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031