Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2009 18:10 - СДС в Пловдив
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2367 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2009 18:21


На Спас Гърневски и сие пак им замириса на... баница

image

PlovdivMedia - На Спас Гърневски и сие пак им замириса на... баница

Тръгвам по-раничко за концерта на Синята коалиция вчера, защото в квартала ме светват, че самите лидери Иван Костов, Мартин Димитров и Анастасия Мозер ще „се срещат с хората и отговарят на въпроси”, а варненецът Димо Гяуров пък щял да си представя кандидатурата. На входа срещам съседа и легенда на Локото Гочо Василев, който с почуда ме пресича: „Абе ние едно време от Варна резерва не взимахме в отбора, тия довели начело на листата човек от там. Нямаш акъл!”

Пред хотел „България” дъвче дюнер синия ветеран бай Левон и размишлява върху „листите” – „Абе не мога да гласувам за друго, освен със синята бюлетина, но ще избера варненец, а Спас не го обичам, откакто пусна безплатния ток на циганите, ама няма как – само за сините гласувам, това е!”
На мегдана пред към общината се веят сини знамена, а Спас Гърневски е в стихията си на организатор и главен капел-майстор на базплатния концерт. Димо Гяуров е някак си встрани от общата шетня – личи се, че не се чувства на родна почва, но компенсира с щедри усмивки и любезни погледи. До него се е залепила стара дама с оцветена в светло-синьо коса – личи си стила на реститутите, дори във визуалната си представа за политическа вярност. „Ама много е готин, много е фешън тоя Гяуров” – чурулика журналистка, озарена от визията на бившия шеф на разузнаването.
Пред бинго „Балкан” настава люта тупурдия, на която основен герой е вечното присъствие на такива събития Стефчо Автографа. Здрав мъжага го е награбил и бедния Стефчо гледа уплашено. Чак сега виждам, че е облечен с фанелка, на която грее Мария Капон. „Кво си сложил тоя трактор на гърдите си бе, малоумник – дърпа го гневливия седесар – и щом си я обичаш, що не ходиш при нея”. „Ама чакай бе, тя ми каза, че е с вас” – наивно-добродушно се оправдава Стефчо, но отнася здрав ритник и е принуден да свали фанелката с миската от гърдите си.
Около лидерите в бял костюм се върти художника Здравко Йончев с вид на летящ син жерав, подскача и усмихнатата физиономия на Лука Станчев. Виждайки бялата одежда на художника се сещам за белия костюм на латиноамерикански конквистатор, с който Спас Гърневски посрещна Симеон, кадет Рилски преди повече от десет години и гръмовните му слова пред Тримонциум: „Ваше Величество, каним ви да си останете в Пловдив...”, но млъкни сърце – времена и нрави. Сега до него се е възправил самия Иван Костов и всякакви царски спомени са забранени. До Мартин Димитров пък е лепнат новия му любимец в града Николай Караиванов и му шепне на ухото местните тайни на СДС-то. Концертът закъснява. Часът преваля, но виждам пъстра група цигани с фанелки, на които пише „ЩИТ” и побутвам бай Левон – „Гледай бе – цигани – атакисти”, но ми проясняват, че така се казва новия коалиционен партньор на Синята коалиция с лидер просветения циганин Асен Демирев.
С приятели залагаме кой какво ще каже. Печеля първия залог, защото втория в листата Спас Гърневски започва с дежурните за него думи през последните 20 години – „Предстоят ни най-важните избори през последните десетилетия”. Откакто Спас започна да говори по площадите, все предстоящите избори са „най-важни и съдбоносни за майка
България” – единодушно ме обявяват за победител в първия залог, а антикомуниста и адвокат Пламен Николов/Доктора/ обещава да почерпи.
Младият син лидер Мартин Димитров се е отърсил от съдебните претенции на Юруков и звучи бодряшки: „Трябва да удвоим резултата от евроизборите. Опитаха се да ни играят много мръсно за регистрацията, но сега ще видят те... Време е за добритееее!”.
„Много е инфантилен тоя – не ми се слушат глупости.” – възмущава се адвоката Николов и се оттегля в кафенето. Иван Костов пристъпва като старейшина:„Гласувай с номер 19 за Синята коалиция!. Пловдив ще си върне достойнството!”.
След него Димо Гяуров го обръща на символика: „Днес е 19-ти, трябва да гласуваме с бюлетина 19, а тази година се навършват 19 години от създаването на СДС.”
„На тоя му личи, че лъже – запалва се бай Левон – СДС се създаде на 7.12.1989 г. и се навършват 20 години от създаването му.” В този миг и арменеца печели облога си. Не изглежда доволен, обаче.
В интерес на истината има ентусиазъм на площада, има развети знамена, има и настроение, но липсват посланията на лидерите, които да запалят политически мислещите сини активисти, те не са циганите с „ЩИТ” на гърдите си, нито перхидролените реститутки. И софийските началници, и местните пропорционалки от синята листа изглеждат изкуствено сериозни, дори уморени. Лека досада се чете по лицата им, а коментарите около тях вървят по допирателната „Разбрахте ли се с Бойко за управлението?” . „Айдее, на тия пак им замириса на власт и тръгнаха да режат баницата” – усмихнат констатира Наско от Кършиака, но развява оранжево знаме - нали и Мозер трябва да види привържениците си.
Наслаждавам се на Акага, Ваня Костова, Богдана, Кръпката и особено на красивата Хилда, Графа и Камен Кацата ми идват малко в повече.
Около РТЦ-то се развява расото на отец Запрян Писанов от Златитрап – също кандидат на Сините, но от областната листа – „Абе важното е, че спечелихме делото в Страсбург срещу Максим – сега душа да им е яка на комунистите!”.
А откъм общината гърми: „Пловдивчани, гласувайте за Димо Гяуров!”, но в ответ се провиква някой „Пловдивчани за Варнаааа!”. Ми, така си е – нали живеем в демократични времена – сега ние ще помогнем на морската столица, утре тя може и море да ни докара в подножието на
Родопите, колко му е при този ентусиазъм на Мартин и Спас Гърневски.


Тагове:   митинг,


Гласувай:
0



1. skribezium - Внимателно и с усмивка изчетох и...
21.06.2009 18:20
Внимателно и с усмивка изчетох ироничното ти послание. Особено ми допадна образа на човека от всички барикади и всички движения - Спас Гърневски.
цитирай
2. toross - Благодарско
21.06.2009 18:30
ама такива сме си - все се повтаряме до втръсване и накрая ставаме смешни. Особено по избори !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523723
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031