Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2009 11:34 - Да се прочете от всички десни задължително !!! Или за разликата между лудия и неврастеника...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4107 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2009 16:00




image



Моите прогнози за 5 юли. Ексклузивно.

 

            Вчера един от братята Пъпкови – Юлий – в качеството си на социолог направил със своя Център за анализи и маркетинг проучване  сред 1 209 души от цялата страна и въз основа на него реди „пъзел” за след изборите. Не мога да му вярвам, защото знам и съм писал тук, че в световен мащаб няма представително проучване сред почти 5.5 млн. избиратели при извадка от 1 000 от тях. Просто няма такова и на второ място братята Пъпкови/Павлови/ са синове на легендарен активен борец срещу капитализма, което не пречи на другия брат да се обзаведе с банка. На трето място, дифинитивно не вярвам на българските социолози и го доказах с техните и моите прогнози след евровота. Няма сериозна социология в света, която да не хване приблизителния процент на цели три партии буквално часове след като гласуването е приключило.

            Но да се върнем на данните на бившия издател на в-к „Експрес”. На база от 1 209 души в страната той прогнозира разпределението на депутатите по партии. Вижте как: Герб 75-86 пропорционални и 14-19 мажоритарни, БСП пропорционални 50-57 и още 6 – 11 мажоритарни и така нататък, все в толеранс 10-20 депутатски места. А „три формации били на ръба” – НДСВ, РЗС и Лидер. Ама как така „на ръба” – ако наистина заковат „ръба”, т.е. точно 4% те ще разпределят нито повече, нито по-малко от 30 места в НС – по 10 за всяка, толкова е прага, постигнат след умуване от „бащите на Конституцията”. А те могат да са решаващи за управлението.

            Аз си вярвам от години на моите анкетьори по места и досега не са ме подвеждали като Андрей Райчев или Мира Янова/тя е с ново име/. Та ще призова така наречената опозиция, ако иска да управлява да ме прочете внимателно. Над 60% от „активния избирателен корпус”, който е решил да гласува вече е направил своя избор, има някакви си 10-тина процента, които се колебаят и още толкова, които не са решили дали въобще да гласуват. В тези, малките процентчета, е заровено магарето.

            При действащия закон 31 мажоритарни депутати ще се избират с относително мнозинство, т.е. ако гласуват 10 души за 5 кандидати и се получат следните резултати Бойко – 3 гласа, Иван – 2 гласа, Сергей – 2, Ахмед – 2 и Симеон – 1 , целият мандат отива в Бойко. Останалите духат супата и се стягат за следващите избори. Ама, ако Сергей и Ахмед се обединят с техните 4 гласа ще си вземат един общ мандат, нал тъй? Този сценарий, драги политици от „десния” спектър, върви в двата пловдивски района, като в последната седмица в него се включва и Симеон, кадет Рилски. На една агро-среща в Първомай попитали Пламен Моллов/не е била до него възлюбената Поли Карастоянова/, ако не искат партията Му за кого да „фърлят” и той без да се замисля отговорил – „амчи за № 6”. Думата ми е, че е безсмислено да си хабят силите и разпръскват гласове, особено в едномандатните райони „опозиционерите” , та да не стане после резултата 2 на нула за тройната коалиция, защото дори Пловдив не е сигурен за десните, ако се обединят и мобилизират гласовете си БСП, ДПС и НДСВ. Справка – резултатите от последните избори, само преди месец.  Като прибавим и задължителните мушенгии в мургавите секции... И питам господата и дамите Данчо Бакалов, Димо Гяуров, Емил Кошлуков, Мара Мисса, Георги Цанков, Павел Шопов, Никола Ликов -  нали ви е ясно, че като мажоритарки играете за Купата на Съветската армия? Нали сте наясно, че разпилявате десни гласове, които ще са безвъзвратно загубени? Нали сте учили математика поне до 7-ми клас и знаете, че относително мнозинство е „най-голямото число”, макар и с тежест след десетичната запетая? Нали сте наясно, че противници са ви ДПС, БСП и НДСВ? Ако не го разбирате горното сте или луди, или неврастеници, а разликата ще ви обясня в края на статията.

            В залеза на кампанията най-логичното нещо е в двата пловдивски района да се групират опозиционните гласове около кандидатите на Герб – знам, че е тежко да вземеш такова решение, че може би не са най-подходящите Стоянова и Лазаров, но в случая са попаднали в точното време, на точното място, т.е. при Бойко Борисов. Спестете си разходите и усилията в мажоритарните райони и се средоточете в пропорционалните/партийните/ листи – избирателите са достатъчно интелигентни да гласуват с вашата листа и за личността с най-големи шансове. Не подценявайте собствените си хора, защото така им казвате директно, че Доган може да научи циганите да пуснат листа за ДПС и мажоритарен вот с № 6. А така ще стане и в двата пловдивски района, бъдете сигурни! Пък доколкото разбирам и възлюбения на Карастоянова царски окръжен депутат го е усетил, но си насочва гласовете към Тодор Петков. За Милен Велчев в града да не говорим, той по бащина линия си е много свързан с БКП. Ако имате мнозинство ще можете да гласувате истински закон за мажоритарни избори, но сега играете по други правила и е въпрос на политическа далновидност да излъжете с общи усилия системата. Избирателят няма да го забрави и ще ви се отблагодари, бъдете сигурни. Няма да го забрави и Бойко Борисов – така ми се струва.

            А според моите анкетьори разпределението именно на тези 31 мандата може да е балансьорчето в следващия парламент. Дори с 1 депутатски глас. Не забравяйте, че Нова Демокрация в Гърция преди 15 години управляваше 4 год. само с един глас мнозинство, при това купен от една помашка партия. Спомнете си и резултатите през 1991 год. за 36 –то НС – 110 за СДС, 106 за БСП и 24 за ДПС –  сега ролята на балансьори може би ще играят мажоритарките. Историята се повтаря като фарс е известен слоган, но ако не се повтори като фарс какво ще правите скъпи ми „десняци”?! Пак, според моите прогнози, глобалното разпределение между опозиция и тройна коалиция ще е около 110 места за управляващите и около 130 за целокупната дясно-центриско-либерална депутатска маса. Разликата от 20 депутати ще дойде вероятно от победителите в мажоритарните райони и само от вас  зависи да е по-чувствителна. В противен случай – наесен пак с нови песни и лозунги, но по същия избирателен закон и в много по-тежки условия за хората. То вярно, „избори до дупка” не е лош призив, ама през това време ще управлява ... президента Гоце, който не ви долюбва особено. Може да ви спретне едно „преходно”, тип Берово, правителство, което ще работи без парламентарен контрол, т.е. напълно освободено да ви „закове” една служебна загуба.

            И сега да ви кажа каква е разликата между лудия и неврастеника. За лудия няма значение дали 2 + 2 е равно на 4, 9 или 25, не се и трогва от това,  докато неврастеника знае прекрасно, че 2 + 2 е равно на 4, но този безспорен факт го тормози непрекъснато и не му дава мира, изнервя го и е причината да върши все по-запомнящи се глупости. Дори при дядо Вазов лудият Мунчо е положителния герой, а не неврастеника и левичаро-нихилиста Кандов. Замислете се за „Под игото”. Поучителна е класиката.

 

 

 

 

 

 

 















Гласувай:
0



1. nadagr - А какво да правят тези с дясното мислене
24.06.2009 14:03
и с ляво живеене?
цитирай
2. maistora - Често зад хубави и модерни фасади
24.06.2009 15:12
се разполагат разхвърляни и мръсни жилища.
Спомнете си гръмките думи "демократична", "народна" в имената на тоталитарните държави от близкото минало. Сега същото се повтаря в наименованията на кандидат-управляващите партии. Всички те са официално регистрирани от българският съд, защото прокламират добри неща, но и са мразени от народа си защото на всички е ясно какви са действително.
Мисля, че у нас няма нито леви нито десни.
На почти петдесет съм, но още не съм одобрил никое от управленията които познавам. Това важи и за избирателите като цяло, защото те никога не повториха два пъти последователно вота си. На 05.07. пак няма да го повторят.
Нуждаем се от нови изборни правила. Такива, които да отразят точно и обективно волята на избирателите. Бъдещето ще е за тези партии, които започнат борба със сега управляващите именно в тази посока.

цитирай
3. lado - Ситуацията е проста за разгадав...
24.06.2009 15:14
Ситуацията е проста за разгадаване ,ако се погледне от гледна точка на това ,кой има полза от нея .Каква - друг въпрос ,на който лесно се отговаря - или жена ,или пари .Жената отпада - остава отговор пари - и разбира се формулата за получаването е разнообразна.Та ако се върнем на мажоретките - те си получиха хореографията, а кукловодите си ги знаем. И тук се сещам ,че ако имаше истински десни политици - и истински,и десни ,и политици ,то те трябваше да положат и малко усилия в правилната посока . Това не се случи и затова не мисля,че има истински , десни и политици ,които да обединяват понятието.А пък аз ,както някои знаят ,не помагам с гласуването си на псевдо и квази всякакави и да легитимирам непрокопсаници и явно некомпетентни гастрольори
цитирай
4. toross - Прави сте колеги, но
24.06.2009 19:24
за съжаление освен всичко друго българинът страда от един тежък комплекс, който му натрапиха политиците - нарича се посткомунистически синдром за справедливост. Хората искаха, ако не много по-добър живот преди 20 год., поне малко справедливост за престъпленията на комунистите и партията им. Не стана и тръгна безкрайният преход.
цитирай
5. lado - ей това не мога да простя на сините,
24.06.2009 20:19
ей това не мога да простя на сините,
цитирай
6. toross - Да, напълно
24.06.2009 20:47
прав си Ладо , напълно прав си - едва сега можем да анализираме вината на такива като "родоначалниците на прехода при СДС" - изумителната липса на желание за елементарна справедливост. Знаете ли какво каза Ф. Димитров на предложението за лустрационен закон - буквално думите му бяха "Започва демократично обществено устройство и няма нужда от отмъщение..." - после ще научим , че всъщност вуйчо му е известния партизанин-главорез Огнян, на който е кръстено пазарджишко село. С това мислене нито се отвориха досиетата, нито се направи нещо реално срещу комунистическата мафия - просто се сляха. И в такива мигове съм убеден, че в началото на 90-те на БГ трябваше един Пиночет - това е истината.
цитирай
7. zaw12929 - Който не е живял, под угрозата, да му ...
28.06.2009 11:08
Който не е живял, под угрозата, да му отмъщават за вина, че дядо му нещо е сторил, нищо не знае и сега на бълхите в празната си глава си бае. Хайде да гледаме напред. Нямаш доказателства кой е бил главорез , нито аз- не е ли носил твоя дядо набучени на път глави. Но езикът ни е груб, античовешки и най вече сме зли за собствената си съдба
Намирам за добър постинга, в какво да се внимава, не намирам за справедливи коментари те с антикомунизъм. Това не е бъдащето и няма с такива заклинания да се сближим и като европейци, напред , като народ да вървим!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523627
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031