Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2009 11:27 - Президентът Гоце се отрече от себе си, но не от Галев
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2654 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2009 17:20



image


Гоце се отрече и от рожбата си, но не  от Галев-брат


            Президентът реши по средата на кампанията да се включи активно и се отрече от собственото си творение – така наречените „мажоритарки”. А те са само и единствено негов продукт. На 2 април тази година Първанов направи едночасово изявление за всички медии и заплаши с героически вид,  че „ако не бъде приет мажоритарния избор в смесена система ще свика референдум по въпроса”. Сега се отметна с обяснението за полуидиоти, че депутатският корпус „не му разбрал дълбокия смисъл на идеята”. „Де кюския, де, та да ти кажа един дълбок смисъл” би отвърнал Стамболов на това дебелоочие.

            Умозаключението бе направено не случайно при посещението на Гоце-Първанов в Кърджали, където вероятно съветниците му са подсказали начина за „провеждане” на мажоритарния вот – познатите уйдурми с автобуси, екскурзианти, прехвърляне на гласове, уговорени резултати в малките секции, удостоверения за гласуване другаде, цветни ксерокси, снимки с мобилни апарати, дърва, въглища, мастика, кебапчета, чалгия, зурни и ходжи, въобще арсеналът е неизброим. Уж откривал Деветия международен фестивал на изкуствата „Перперикон-2009", ама така, между другото, решил да осветли народа и най-вече родопчани, че „никой не го разбрал в идеите му”, а те всички до една са за добруване на целокупния електорат. Даже и този на ДПС, НДСВ и БСП взет заедно под крилото първаново.

            Не съм сигурен дали в новата ни история се е раждал по-перфиден демагог и откровен лъжец от настоящия ни президент. Защото тези 31 псевдо-едномандатни райони са си изцяло негова инициатива и опит за подсигуряване на послушници. Нима не знаеше, че с поставянето пред мажоритарните кандидати на немислими бариери няма да има мераклии – 10 000 подписа, банкови депозити, забавяне в сроковете, принудително давани им номера в интегралната бюлетина, късно сформиране на инициативни комитети, липса на представители в СИК, лишаването им от публичност по радиа и телевизии.... И най-демагогското решение – едномандатния представител да се определя с относително мнозинство, т.е. без втори тур за корекция и прегрупиране около двамата с най-високи резултати. Да не говорим, че има невиждана диспропорция между „представителят” във Видин и „представителят” от Варна. Просто единят ще „тежи” около десет пъти повече от другия, но гласът им в Народното събрание ще е еднакъв.  В друга страна след серията гафове на президента като поругаване на национален траур, енергийно полягване пред Русия, ловуване по чужди територии, агентурно минало в ДС, намеса в делата на църквата, пряко дирижиране на управлението със създаването на тройната коалиция, намеса в изборното законодателство -  отдавна да му бе поискано отстраняването, но тук изглежда, че и опозицията е създадена да си мълчи.

            Господинът президента „призовал да не се гласува за Галеви” и забравил, че те са продукт именно на неговата идея и то съвсем законно регистрирани. Защото от всички кандидати има само четирима в цялата страна, които изпълват със съдържание смисъла на независимостта – инициативен комитет, 10 000 подписа, пари кеш за депозит, липса на партийна протекция. Само четирима: Валерия Петрова във Варненски избирателен район, зад която застанаха хората на Слави Трифонов; самият Пламен Бориславов Галев в Кюстендилски окръг; лекарят кардиохируг Жоро Ничев в Плевен и Валентин Милтенов в Пазарджишки район. Това се истинските мажоритарни кандидати – всичко останало е продукт на партийците и нямат, ама абсолютно нищо общо с мажоритарния избор. Така че Пламен Галев си е един от четиримата напълно законни истински борци за народния глас и кандидатирането му е следствие от гласуването на закона от съпартийците на Първанов. Да, на същия Първанов, който сега се моли на избирателя да не гласува за неговия продукт брат Галев. Пък и нали всеки е невинен до доказване на противното...

Истинската причина Гоце Първанов да възроптае така изненадващо срещу собствената си идея е друга. Просто се оказа, че няма да има контрол върху мажоритарките, поне при тези от Герб, които може да се окажат и повече от тези  на тройната Му коалиция. Не е тайна ще замисленият сценарий за „вазимна подкрепа” на избирателните корпуси при управляващите заработи перфектно – особено между ДПС и БСП, достатъчно е да се погледнат районите, в който ДПС не издигат кандидат.  Но...планът в края на кампанията взе да се пропуква. В един глас ревнаха социолози, граждански структури, международни наблюдатели, че се извършва мащабен опит за подмяна на избора. Тече и масово недоволство срещу отровенно корпоративния вот, осигурен от довчерашния любимец на президента и енергиен бос Христо Ковачи, а не е тайна, че „Лидер” влизаше в схемата на Гоце като резервна „трета колона”. В същото време настъпиха сериозни колизии в очаквания политически пъзел – декларации на Борисов, че няма да направи коалиция с БСП, категоричното нежелание на никоя формация за коалиция с ДПС, устойчива подкрепа за Синята коалиция. Все чоглави  за президента Първанов и „мажоритарките” му дилеми. И понеже самият той гори от желание да играе същата роля като преди четири години е готов да захвърли с водата и бебето си – набързо се отрече от собствената си идея. Та се стигна да моли за неподкрепа на брат Галев, който, между другото, стана мутренско популярен заради честите посещения на Румен Петков при него, а нали самият Петков бе от квотата на президента начело на МВР?! Нали така? И какво излиза, че „разкаянието” първаново е по линията Румен Петков – Галеви - мажоритарни избори. 

            В крайна сметка – „сметките” в българската политика не са били никога сложни! Нужна е малко услужлива памет и разбира се, повече финансов ресурс, ако искаш да обереш „колебаещите” се гласоподаватели.  Те пък ще решават финалите в 31 едномандатни района. Някъде може и с няколко гласа преднина, хипотетично – дори с един.

 



Тагове:   Гоце,   мутри,


Гласувай:
0



1. анонимен - Жоро Ничев
25.06.2009 15:22
Не мисля, че определението "някой си" стой добре пред името на Жоро Ничев - изтъкнат в цялата страна кардиохирург и човек наистина достоен за уважение, човек, който се опитва сам да постигне нещо в порочния кръг на родната политика!
цитирай
2. toross - О, извинявам се искрено,
25.06.2009 17:18
наистина нищо не ми говореше името и ви благодаря за информацията - ще се коригирам. По принцип умажавам хората, които искат с мажоританите си кандидатури да се борят срещу статуквото. Жалко, ако съм огорчил несправедливо човека.
цитирай
3. анонимен - Жоро Ничев
26.06.2009 15:25
Съвсем не исках да кажа, че се чувствам обидена - напротив, в публикацията Ви личеше уважението към мажоритарните кандидати. Благодаря за поправката. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9522853
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031