Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2009 22:11 - Около Пловдив за изборите се предпочита кешът !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2240 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изборна снимка на Родопската яка
„Такава кампания не е имало. Не знам другаде как е, но в Браниполе няма срещи, няма нищо. Идваха и Тодор Петков, и от Герб, и от ДПС, но си търсят башовете, говорят потайно, наминат през читалището, около кметството се завъртят и толкова. Всичко е пазарлък, менте. Накрая ще се смеят БСП и турците. Тая история мирише на театър. А, наздраве!”. Думите са на виладжията в Браниполе Стоян Стефанов, който има опит в изборни дунанми. В петък по обяд пием бира в кръчмата и се надявам да науча повече за „обстановката”. Бай Стоян отчаяно поглежда към съседната маса – „Виждаш ли ги. Прибраха парите от техните хора, но им осигуриха в четвърта секция 134 гласа, а в 46-та цели 204. Ще повторят същото и на 5-ти”. На съседната маса са се настанили трима луксозно облечени и говорещи на турски мъже на средна възраст. Пият уиски и замезват с бадеми.
Сещам се древната римска максима Numerantur sententiae, non ponderantur – /гласовете се броят, а не се претеглят/. На български това ще рече, че на 5 юли гласовете на професора и на овчаря имат една и съща стойност – правило, неразбрано от куп кандидати, но добре тълкувано от ДПС и БСП.
Следващата спирка в импровизираната ми обиколка е „червения” Златитрап, който на евро-изборите станал светло-син, демек за ГЕРБ. „Всеки обещава, но ако попиташ нещо конкретно увърта”, констатира Запрян Илиев и ми кима към човек – подвижна реклама. Дългунест мъж на средна възраст се е облепил целия с рекламни брошурки и плакати на Мария Капон/Мисса/ и радостно се оглежда пред кръчмата на кръстовището за Брестовица. Приближава се и минава на темата: „Това е кандидат, каквото поискаш – обещава. И да видите с каква кола се движи... Малееееей.”, Запрян ме дръпва на страна – „Не е за смях, на всички избори прави скандали в избирателната секция, че не му дават да гласува, ама по медицински съображения е под запрещение, но обича политиката човека”. Кимам разбиращо и поемам към Брестовица.
В ресторант „Камината” Георги Праматаров и Стоян Портев сърбат шкембе-чорба и ме задяват: „За кого ще ни агитираш. Стига толкова, бактън от обещания”. В китното родопско село печелят убедително Герб и Атака, но събеседниците ми не могат да се начудят как в циганската секция ДПС са „договорили” цели 106 гласа – „Уж станаха евангелисти, ходят на литургии, пеят евангелски песни, но заиграе ли парата се забравят религиозните убеждения. Чудна работа.” Приближава се най-известния циганин в региона Яшко Аргиров, ръководител на оркестър „Брестовица”. Питам го като стар приятел как е станала работата с гласовете за ДПС и имат ли ангажименти да свирят по митинги. „Абе остави тая работа. Заминаваме другия месец на турне в Италия. Тук вече няма работа за нас. Други години не можем да се отървем по избори, сега не искат вече. Дойдат, но не търсят музиканти, а кой е баша в махалата и директно се договарят. Е, понякога може да опънат една скара-бира, ама слаба работа. Кешът е важен, кешът.” – загрижено констатира звездата на народната музика. Таман е завършил монолога и на центъра пикира с мръсна газ малко фиатче, облепено цялото с лика на кандидатката Капон. „Много пара играе тука, много пара, ама за един концерт не се бръкват”, меланхолично завършва Яшко и допива бирата.
В Перущица попадам на стари прители-седесари, захласнати в разговор за лозята, изкупните цени и виното. Жоро Начев страни от разговори за политика: „Откакто Методи/Андреев/ не живее постоянно тук се разбихме седесарите. Всеки си гласува на кестерме, а едно време бяхме бетон. Преди повече от месец идва Станишев с Тодор Петков в циганската махала, откриваха нещо, цигански празник ли беше, не знам, но седнаха с лидерите на ДПС-то и се разбраха да си делнат гласовете. Виж резултатите в циганската 6-та секция – за Доган 192 гласа, за БСП – 178. Другите партии по 1 – 2 гласа на застъпниците им в секцията”. Тук чешита Сашо го прекъсва: „Както е тръгнало стихотврението ще стане „Перущице бледна – циганско гнездо”. Разговорът ни е прекъснат от музика, която идва от фиатчето с лика на кандидатката Капон. И тук върви подвижната агитация. „Ей, да им изтагаряскаш по един кол в задниците и да ги пратиш на лозето, да видят един народни представители, тогава ще разберат народа.” – гневно реагира Жоро Начев и отново подхваща разговор за пръскане, прекопаване и изкупни цени на гроздето - „ама все пак ще ида да гласувам, де. Да мога да си псувам после на воля. Иначе пак ще ни яхат хората на ДПС.”
В Стамболийски плакатите са навсякъде - шарено, та шарено. „А, пръскат пари залудо. Ще се гласува каквото Графа каже. Много ни е добър кмета, но има една групичка само с него се занимават, ама пак ще го избираме и на следващите избори” – бай Манол Стефанов е поседнал на сянка и сърба кафенце. До него в клуба се е заформила четворка за белот. „Абе прав си, ама кажи ми как стана във втора секция да има 73 гласа за ДПС и 61 за НДСВ, а в другите секции на цяло Стамболийски за тях да има най-много по 1 глас. А кажи ми как става?!” – подхвърля мъж от карето. Настоятелно питам за този парадокс събеседника – „Ще ти кажа, ама няма да го пишеш. При циганите има трима души, които слушат. Хванаха ги ДПС още миналите избори. Бяха изнесли бюлетини с пликове и се раздаваха по списък в махалата. Не се и криеха. По едно време някой им каза да пускат за Царя и дойдоха тези 61 гласа за Кунева. Това е. Тоя път щели да им пишат номерата по ръцете и да ги карат да снимат бюлетината.” Оказва се, че същата „процедура” е станала в 38 секция в Цалапица, където с 91 гласа печели ДПС. Иван Аргилов е категоричен: „Трябва да се махаме от тая комунистическа община „Родопи”. При Стамболийски ли ще ходим, към Пловдив ли, ама само да не е при тези сталинисти от „Родопи”. Идват по селата само за избори” и тегли една здрава псувня. В 22 секция на Ново село сценарият от Перущица е повторен – 203 гласа за ДПС и 171 за социалистите. „Вчера идва някакъв шеф на ДПС и на хората си казал в малката бюлетина да драснат №6 за областния, а в голямата бюлетина №4 за техния човек Чакъров. Сега в циганската секция ще има 270 гласа за листата на ДПС и толкова за Тодор Петков. Ако искаш бас хващам” – компетентно завършва Иван и бърза за рейса.
Отскачам и до Устина, където разбирам, че имало изработени модели на бюлетините за 5 юли. „Направили са ги досъщ същите, разнасят ги по къщите и обясняват точно как да драскат, защото ДПС спечелили и в трите селски секции, но бая хора не излезли да гласуват на европейските избори, та сега стягат редиците за по-висока активност” – реди в скороговорка Недялка Стаменова. Обяснявам, че размерите и описанието на бюлетините са публикувани в Държавен вестник от ЦИК и всяка партия може да си направи макетчета, а тя маха с ръка и завършва: „Ама само те са сетили, нали?”.
Присядаме надвечер в кръчмата на Белащица с ветерана по политически науки на Родопската яка Милко Гешев за „анализ” от обиколката. „В селата на община „Родопи” резултатите мога да ги прогнозирам. Тук се познаваме, по родове знаем кой как гласува. В Крумово и Марково всичко е за опозицията, комунистите ще разчитат на 10-15% от дъртите и на цигански гласове, Първенец също ще е за опозицията, защото намразиха съселянина си Шишков, който е кмет на общината, но работи за себе си. В Белащица хората на Бойко, Волен и Иван Костов ще си разделят гласовете, но ще има около 60-70 гласа за НДСВ и Лидер, защото правиха на младежите някаква дискотека и едни готини момета раздаваха листовки с Кошлуков и Ковачки. В Храбрино и Ягодово харесват много Янето, защото се заканва на Доган и Станишев” – компетентно ме светва Милко и предлага да се обзаложим, че ще познае. Предупреждавам го с латинска поговорка - Nescit vox missa reverti /казаното не може да се върне/ - той ме гледа с почуда „това мисса за Капон ли става дума ?”. Усмихвам се, а келнерът носи поръчките, та разговорът минава на по-приятни теми. Пък и се чудя защо партийте не търсят хора като Милко, които да им донесат гласове, но изглежда, че агитацията вече върви на други нива – договорки, пазарлъци, разкешване, обещания и контролирани „електорални единици”. Как беше в евангелието на Йоана – „И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни”. Все я търсим по избори тая истина и все ни се изплъзва, както и справедливостта, между другото.





Гласувай:
0



1. lado - дааа, от цялото насъскване и над...
28.06.2009 22:32
дааа, от цялото насъскване и надъхване най-много ще спечели Доган - прогнозирам изненадващо висок резултат за него, дори и да прелее гласове на някого, над 15%
цитирай
2. haralanov - Хм...
28.06.2009 22:35
Тя тъй стане ли...
цитирай
3. анонимен - Който чака - така е.
29.06.2009 08:47
Трябва да се отиде в избирателните секции и да ги задръстим така че да не може да се гласува.Виждате че негласуването не помага защото нямало закон за невалидни избори поради негласуване.Защо няма такъв закон - защото ще имаме възможност да се баркаме в управлението и ще настане истинска демокрация, а муцуните горе им е по удобно само да говорят за демокрация без да се създават закони които да уреждат такава.

Ако продължавате да дремете и те ще продължанат да ви доят стрижат та и убиват.Да сте виждали вълк с пострижка?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9523734
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031