Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2009 16:45 - Само военни и ченгета към Парламента
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3137 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 01.07.2009 20:23


Военни и ченгета най-напират за Парламента Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-
image

PlovdivMedia - Военни и ченгета най-напират за Парламента

Хубаво нещо е статистиката. И понякога страшно. Така се чувствах, когато си загубих цял ден да правя статистика за кандидат-депутатите и колко от тях са бивши военни, полицаи, граничари, пожарникари, абе хора били под пагон и водещи се „от резерва”.

Христо МАРКОВ
Сравнявах с други страни и ми настръхна косата. Кои мислите, че са най-големите мераклии за депутати и министри? Юристи, икономисти, лекари, учители, мутри, акробати, коминочистачи?! Не, та не – горчиво се лъжете. В
България най-големите мераклии за власт за бившите военни, полицаи и така нататък.
За изборите на 5-ти са регистрирани в ЦИК 3 234 /три хиляди двеста тридесет и четири/ кандидати за Народното събрание и от тях точно 1 197 /хиляда сто деветдесет и седем/ са генерали, полковници, подполковници, майори или капитани „от резерва”. Ама драги дами и господа, това прави 37%! Убеден съм, че в света такова чудо няма. Някак си невинно бихме всички рекорди по „военизираност” на политическия естаблишмънт. Има цели партийни листи, които са съставени само от „фуражки”. Такава е например коалицията „За Родината – ДГИ, Новите лидери”, такава е Съюз на патриотичните сили на бившия атакист Йордан Величков, такава е екзотичната Обединение на българските патриоти на Юлий Абаджиев, който се пише командос и издигна в Бургас скандалния Ивайло Дражев, който пък си писа за първи застъпник Златко Баретата. Май не е изненада, че в Българската лява коалиция над половината от кандидатските места също са заети от това съсловие. В листовките за изборите се представят по най-различни начини – от ген./р/ инж., полк./р/ инж. до учители, педагози, юристи, медиатори и т.н. Нали разбирате, че тези „граждански” специалности са придобити в такива крупни центрове на науката като Бургаски и Благоеврадски свободни университети, Шуменския или школата в Симеоново? На голяма част от тях им се дава в тези „заведения” служебно някаква специалност-пенкилер.
Айде сега да се опитаме да поразсъждаваме, защото това стълпотворение на военни и полицаи за властта разрушава няколко мита, дълбоко вкоренени в обществото. На първо място, ако имам власт ще забраня със закон персоните „от резерва” да се оплакват, че са бедни, нещастни и трудно преживяват, защото не е така. Депозитът за участие в изборите за партия е 50 000 лв., а за коалиция 100 000. Ако не съберат 1% от гласовете парите не се връщат , а отиват в бюджета на държавата. Простата сметка сочи, че над 500 000 лв. тези бивши военни и полицаи са хвърлили на вятъра, защото ви е ясно, че няма да надхвърлят 1% , нали? Просто за собственото си удоволствие са решили да харижат половин милион. Това не го правят трудно преживяващи бедняци, нали? На второ място, да се забранят всякакви бонуси след пенсиониране, оставка или уволнение. Защото тези благородни господа получават по 20 заплати накуп след като преминат „в резерва”, а огромна част от тях се сдобиват с ведомствени апартаменти на занижени цени, които после шитват и калкулират нови средства за избори и всякакви „военизирани” хобита. И в никакъв случай да не бъдат пенсионирани воении и полицаи на 40-50 год. Ама в никакъв случай. Сега се сещам, че кандидата на НДСВ в София-окръг ген. Кирил Войнов/бивш шеф на пожарникарите/ си беше построил вилата с „доброволен” труд на подчинените си, че началника на някакви командоси Абаджиев продаваше членски карти на организацията си на бая солени цени. Май с такава се беше сдобил и злополучния Димитър Христолов? В един дебат по БТВ пък водач на Лидер с Новото време, представил се като „ген./р/ Л. Василев”, направо се предложи за участник в ... „предкризистно правителство”. То вярно, че за „фуражките от резерва” криза не е дошла.
Повече от задължително е на нашите „от резерва” да им се забрани със закон да се сравняват с униформените преди 1944 година, защото такива като ген. Вазов, полк. Дрангов, ген. Д. Николав, ген. Ст. Паприков са били елита на нацията, завършили в чужбина, владеещи по няколко езика и доказали се като политици и държавници. Такива в никакъв случай не са хора като Юлий Абаджиев или Симеон Петковски. Просто няма място за сравнение. Да не говорим, че изброените са били дифинитивно консерватори с крайно десни убеждения, докато изброените „военизирани партии” без изключение са крайно леви или в краен случай либерали, което си е същото.
Другаде /Чили, Турция, Гърция/ на „фуражките” като им писне от некадърността на политиците не отиват на избори, а просто правят военен преврат, за да сложат нещата по местата си. В
България нашите и на това не са способни – щеше да стане интересно. Ама какъв преврат като служителите на МВР надхвърлят с пъти списъчния състав на армията, която се събира цялата на стадион „Народна армия”, барабар с футболистите на ЦСКА, Пената и Дучето. Вместо това в България бившите пагони си намериха забавно хоби – насочване към „спасяване на Отечеството” с гръмки фрази, плакати, политически дебати и речи по митинги. Не е лошо някой да им напомни, че в новата история има един – единствен пример за военизиран политик с ясна визия за развитието на държавните дела – Аугусто Пиночет. Но нашите са далеч от него във всяко едно отношение, а и в Чили той имаше за цел да промени една разсипана от комунистите на Алиенде страна, а българските „фуражки” още си мечтаят за зелените униформи на БНА и милицията като „страж на БКП”. Засега остава да се дивим и ние, и ЕС на статистиката , с която започнах...



Гласувай:
1



1. lado - много се притеснявам да не прозвучи ...
01.07.2009 18:27
много се притеснявам да не прозвучи като ,да ,аз си знаех - наистина отдавна съм забелязал преливането от предишния апарат към властовите ресурси - това партийни ,комсомолски секретари ,общо казано - и другите ченгета и доносници,фуражки - всички дърпат натам .Най-успелите са бивши комунисти,заемали отговорни постове,които са били и агенти ,и доносници.
цитирай
2. toross - Абсолютно точно, колега, но
01.07.2009 20:21
статистиката направо ме изуми - това са 37% от всички кандидат-депутати в БГ - просто нямам думи. Иначе, ако ги слуша човек все са за окайване! Гадна работа.
цитирай
3. lado - гадно е, обаче има и други гадории ...
01.07.2009 22:02
гадно е,обаче има и други гадории :
Парламентът не може да бъде скривалище за бандити", каза Дани Ятом, бивши ръководител на службата за сигурност на Израел Мосад.

Дани Ятом е на посещение във Варна заедно с водача на листата на РЗС Димитър Абаджиев.

„Не съм тук като политик, а като представител на световната общност, която се бори със злото”, каза още бившият шеф на Мосад.
цитирай
4. toross - Тоя същия Ятом
01.07.2009 23:26
беше и в Пловдив да подкрепи Мария Капон - разбира се съвсем не е случайно посещението на представителя на "световната общност"
цитирай
5. zaw12929 - Там им е мястото!
01.07.2009 23:37
Там им е мястото!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542545
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031