Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 13:00 - В Пловдив ГЕРБ приземиха министър "Збогом"
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1634 Коментари: 3 Гласове:
0



Следизборен щрих. Опит за анализ.
Преди официалните резултати може да направим няколко безспорни извода. На национално ниво за пореден път избирателите изненадаха приятно – разбраха, че с висока избирателна активност /около 60%/ може да игнорират изборните туристи /донякъде/, купените гласове, дирижираните секции. На второ място, тотално срутиха всички социологически прогнози и се замислям дали тези хора имат моралното право да се появяват в средствата за информация. Точно ден преди вота най-смелите прогнозираха около 34% за Герб и около 20% за БСП. Реално резултатите са 40 на 17% в полза на бойковата партия. Единодушно Райчев и компания прогнозираха в мажоритарните райони поне 12-14 места за БСП, а те взеха кръгла 0/нула/. С високата активност българите изхвърлиха от Народното събрание класическите политически търговци НДСВ и Лидер с Новото време. Само 15% по-малко гласували и двете брокерски партии влизаха с резултат около 4-те% - толкова си бяха напазарували предварително.
С високата активност, донякъде се спаси резила ДПС да увеличава гласовете си пропорционално на вота от Турция и организираните туристи. С други думи - спасихме се от ориенталистиката в гласуването, активно подпомагана от Ивайло Калфин със 123-те секции около Босфора. Въпреки това не бива да забравят новите управляващи тези 94 000 гласа от Турция, които идват „в пакет” за Доган и компания, защото, ако не са разбрали да го чуят, че това е директна намеса във вътрешните работи на суверенна страна. Те и станаха повод съвсем нагло лидерът на етническата партия още в изборната нощ пак да заговори за „етническо напрежение”, което наистина вече прехвърля всякакви нормални граници на търпимост и само налива гласове в урните на Атака и лумпениадата.
С висока активност избирателите демонстрираха отвращението си от изначално греховната кауза на тройната коалиция и антибългарското и` поведение. Резултатите недвусмислено гласуваха и за това, че коалиция е вече много мръсна дума в политическия ландшафт. Може би за добро.
И най-важната победа на българите е, че разрушиха мита: вложените пари носят равно пропорционално гласове. Срути се мита за директното разкешване и привлечените гласове. Социалистите на Станишев платиха скъпа цена за отвратителната си черна кампания – брадви сечаха самолети и глави, уподобяваха се Борисов в Костов и обратно, налагаше се мита за добрите министри-социалисти и новите кандидати. Е, и какво стана. Пълна катастрофа за така наречените „знакови” имена на червените – Станишев, Овчаров, Румен Петков, Миков, Гагаузов, Корнелия Нинова. В районите им са и най-тежките загуби на левицата.
Да погледнем какво е състоянието в двата пловдивски района. На първо място тук бе най-унизяващата загуба на социалистическите „знаци”. Скромната данъчна служителка Менда Стоянова просто разби уверения в победата си Баташки, а младия Иван Тотев като водач на листата „приземи” министър „збогом” Стефан Данаилов, та се стигна дотам левите да са заплашени от артисване на вечния Захари , нежно наричан от циганите „Шукариту”. Ако бяха турнали някъде в листите и Г. Гергов щяха да се разминат и с този мандат. В традиционно считаната за „червено-турска зона” Пловдивска област изненадата е още по-голяма. Скромната, дори незабележимата на моменти кампания на Димитър Лазаров отнесе министъра от Първомай Петър Мутафчиев и уж сигурния победител Тодор Петков. Тук ще ми опонират, че „мажоритарния елемент” не бил заработил, а се гласувало партийно. Не, драги анализатори и журналисти – мажоритарният елемент заработи и особено в двата пловдивски района. Ще ви обясня защо. На първо място умният избирател недвусмислено показа, че да не си дотам познат и известен е предимство пред разгулната и щедро финансирана кампания, на министри и перманетно присъстващи в медии и плакати кандидати за слава. Знаете ли, че съотношението на медийните изяви на Стоянова и Баташки са в съотношение 10 към 1 в полза на доктора, а в областта между Лазаров и Капон е ... 22 към 1 в полза на Мисската. На 5 юли констатирахме в двата пловдивски района, че е настъпило жестоко отчуждение между кандидатите и избирателите. И още една причина мажоритарния елемент да заработи. И в двата района гласуващите провидяха тънката сметка с подкрепата на ДПС към мажоритарките на БСП и разбраха, че могат да развалят пазарлъка с масова подкрепа на фаворита – по правило скромен и умерен.
В пловдивските райони вторият голям губещ е Синята коалиция, защото бившите десни крепости се пропукаха с унизителни резултати, само и единствено по причина на неподходящите водачи-мажоритарки. Варненецът Димо Гяуров си взе гласовете от Пловдив /9%/ и не дочакал дори предварителните резултати се изнесе към София за пресконференция. Толкова и ще видят очите му местните седесари. В Пловдивска област вечният канидат Данчо Бакалов зорлем се докопа до мандата с жалките 6.1%, но може и да се размине – още едно доказателство, че омръзналото „постоянно присъствие” в листите не е продуктивно. В интерес на истината и в двата района черната работа свършиха членовете на ДСБ, но се простиха с представителство.
Безспорните победители от Герб имат няколко задължителни действия, с които трябва да защитят подкрепата си в Пловдив и областта. На първо място да спрат местните олигарси, които предвидливо се покриха по време на кампанията, но ще търсят нерегламентирани пътища за продължаване на далаверата. Новите управляващи трябва да се запитат как така Пловдивския панаир с държавни и общински пари прави телевизия и издава вестник в услуга на една партия. Новото печатно издание със старо име последните дни на кампанията се бе превърнало в военно-изборен бюлетин на проявите на БСП в града и областта, а телевизията дори след гласуването продължи да излъчва повторения на интервюта със Стефан Данаилов и Тодор Петков. Нещо много мирише вече от това публично – частно партньорство. На второ място не е лошо някой да се зарови сериозно в безкрайната сага със завода за боклук и чистенето на града . На трето място имат всички шансове да спечелят повече привърженици, ако се заемат сериозно с циганския проблем и в двата района – един бездънен извор на рекет срещу държавата. На четвърто – нова структура на функциониране на областната администрация – пълна с политически бройлери на ДПС. Засега и това е достатъчно, ако има воля за промяна




Гласувай:
0



1. haralanov - Не съм съгласен...
07.07.2009 13:14
Че мажоритарният Вот в Пловдив бил ,,проработил,,!Той не проработи Никъде!Ако Вие бяхте прав,защо в цяла България само две партий вкараха мажоритари..?Мисълта ми е друга.Може да си пълен анонимник но хванеш ли т.нар.вълна можеш да победиш когото си поискаш!Ще ви дам няколко примера.Щеше ли Божидар Димитров до успее в Бургас ако беше мажоритарен представител на Зелената партия примерно..?И малко по различно е но спомняте ли си как преди Осем години,никому неизвестната тогава Любка Качакова разби в София и Иван Костов и Стефан Данаилов едновременно..?Просто и в Пловдив сега,мажоритарите на ГЕРБ са били избрани заради моментната висока популярност на формацията на ББ.Поздрави!
цитирай
2. boyanov - .
07.07.2009 13:27
В интерес на истината в Пловдив никой нищо сносно не направи като кампания, затова пловдивчани гласувахме по-скоро национално отговорно, отколкото партийно провокирано. Колкото до мажоритарния вот Менда Стоянова спечели с това, че докато управляваше данъчното не се случи (или чу) нито един сериозен скандал. Името и не се свърза с Мургина, така че професионализмът и (поне за мен) остана чист. филмовата икона на миналия век г-н Данаилов надали може да очарова пловдивчани с хвалбите си как подпомогнал драматичния театър лично, на фона на безобразията в Стария град, изчезналия Музей на траките и т.н и т.н. Появата на Димо Гяуров тук си е едно чисто недоразумение. Толкова очевидна грешка, че чак ми намирисва на нарочна. Едва ли някой е очаквал избирателите на Синията коалиция, да гласуват за него. Най-масовия вариант най-вероятно е бил - листа 19 и Менда Стоянова.
Баташки като шеф на Държавна болница не се прочу с нищо хубаво. Пълния разпад на здравеопазването директно го прати извън играта. А, и е от огромното мнозинство политици, които си мислят че избори се печелят за няколко дни и после - шапка на тояга цял мандат. Тц.. не става. "Политици" на хартия не ни трябват.
Капон... излезе обикновена пиратка - стои стои пък гръмне и се пръсне на хиляди хартийки. Много шум за нищо.
цитирай
3. toross - Прави сте колеги, но
07.07.2009 17:12
само донякъде, защото ми се страва, че в общи параметри мажоритарния избор заработи - хората провидяха тънката сметка между БСП и ДПС и заложиха на сигурно, също така натриха носа на идейния баща на този избор - призидента Гоце. Напълно съм съгласен, че поставянето на Д. Гяуров в Пловдив е тежка кретения, абсолютна провокация.
Дано избраните не се помислят сега за богоизбрани и го ударят по примера на досегашните на врътки и далавери.
Що се отнася за явлението Капон - то заслужава отделен анализ, пък и много ще ми е интересно как ще отчете разходите пред сметната палата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9565602
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930