Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 21:13 - Новото правителство ?...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1987 Коментари: 1 Гласове:
0



Ще има ли „кръгове по интереси” в новото правителство?

image

PlovdivMedia - Ще има ли „кръгове по интереси” в новото правителство?

Във вторник стартира новият политически сезон с подменен състав на Народното събрание откъм мнозинство и започват големите проблеми на управляващите, защото наследството на Тройната коалиция е батак. Според експерти бюджетът на страната е в по-лоша ситуация от очакваното и трудно ще завършим годината без дефицит. Недостиг на приходите в хазната от около 3 млрд. лева може да се компенсира със съкращаване на административни и капиталови разходи плюс мерки за ръст на събираемостта.
Първата задача е да се формира ръководство на Парламента, а опитни юристи, врели и кипели в процедурните игрички в ГЕРБ, няма. Шпикерът на Народното събрание е изключително възлова фигура, която дирижира законодателната дейност и служи за отдушник на опозицията. От тази гледна точка по-логично е Бойко Борисов да заложи на опитния партиен кадър и убедителен победител в 25 МИР Красимир Велчев, отколкото на плевенската адвокатка Цецка Цачева. В последния момент може да заложи на монтанската нотариуска Искра Фидосова. Тежка задача, като се има предвид, че заместници от опозицията ще са Пирински или Корнезов, както и Лютфи от ДПС.
И оттук идват главоблъсканиците за новото правителство. Засега са сигурни само трима - Цветанов като вътрешен министър, тетевенецът и високопоставен служител на Световнта банка Симеон Дянков като финансов и съученичката ми от Самоков Данчето Фандъкова като образователен. Попаденията са добри, особено Дянков, обръгнал на кризи /това му е тясната специалност/ и притежаващ завиден талант да говори за сложни финансови операции по разбираем начин.
От тук нататък засега Борисов държи на дискретността, но по всичко изглежда, че нов бизнес кръг влиза във властта и е на път да дърпа конците в новото управление. Това е кръгът “Капитал”, свързан с шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в
България (КРИБ) Иво Прокопиев, който е шеф на “Икономедия” – издател на вестниците “Дневник” и “Капитал”. Негов кадър е бившият шеф на “Икономедия” Бисер Боев, вероятно ще поеме икономиката. Той е от екипа, който през 1993 г. създаде „Капитал“. Работил е като репортер и редактор в седмичника и в Ройтерс - България, след което последователно е бил директор „Реклама“ и директор „Продажби“ в Агенция за инвестиционна информация ООД. АИИ притежава 50% от създадената през 2005 г. „Икономедиа“. През последните три години Бисер Боев беше управляващ директор за България на IDG. Завършил е „Международни отношения“ в УНСС. Тук Борисов има сполучлив резервен вариант в лицето на младата Теодора Георгиева, шеф на ГЕРБ в район „Студентски”, специалист по меркетинг и реклама и изключително креативна като политически лидер.
Наследник на Гагаузов вероятно ще е Росен Плевнелиев, който досега бе управител на “Бизнес парк София” и член на Управителния съвет на КРИБ. Засега не е ясна кандидатурата на експертът по околна среда Кристалина Георгиева. Тя също е смятана за много близка до кръга “Капитал”. Завършила е Висшия икономически институт “Карл Маркс” (сега УНСС). Кристалина Георгиева е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка от март т.г. След като става ръководител на Световната банка за Русия, Кристалина Георгиева се издига и до директор за стратегията и дейността на звеното за устойчиво развитие на институцията. Спряганият за външен министър Николай Младенов също е работил в Световната банка, като е бил и програмен директор на Фондация “Отворено общество”, което в някаква степен има връзка с личности, които стоят зад кръга “Капитал”. Всъщност неговата кандидатура се дължи на усиленото лобиране от страна на масонски организации, чийто активен член е младия кадър на Надето Михайлова.
Икономическият експерт на ГЕРБ Владислав Горанов, за когото също се готви управленски пост или пък пост в някоя от икономическите комисии в парламента, пък в някаква степен е свързан с Пламен Орешарски. Не пряко, разбира се, а чрез своя кум Иван Сариев, който е съветник по информационните технологии на финансовия министър.
Кръговете в управлението не са патент на бъдещия кабинет, начело с Бойко Борисов, а се родиха и утвърдиха още в зората на демокрацията. Старт на подобен род взаимоотношения между бизнес и политика даде правителството на Жан Виденов с прословутата групировка “Орион”. След това кабинетът “Костов” фаворизира кръга около тогавашния собственик на ресторант “Олимп” Славчо Христов, който пък от своя страна е свързан и с приятелката на Борисов Цветелина Бориславова чрез СИБанк. Негови фирми ремонтираха софийското летище, изградиха и много хотели в Пампорово, Боровец и Златни пясъци. След падането на Костов, Славчо Христов разпродаде империята си.
В самото начало на управлението на НДСВ и на ДПС, през 2002 г. пък се пръкна бизнес организацията “Глобална
България”, която се афишира като общност от личности, които смятаха, че главният въпрос пред българите е „Какво можем и какво сме длъжни да спечелим”. В основата на този бизнес и интелектуален кръг беше шефът на СИБанк Цветелина Бориславова, а ген. Бойко Борисов вече беше главен секретар на МВР. Тя стана координатор на проекта.
Нататък е въпрос на политическа технология изборът на министри. Ще е гаф номинирането на Божидар Димитров за министър на културата, защото е възприеман от колегите си несериозно. Здрава битка ще има за екологията и земеделието и там Борисов може да се окаже непредвидим. Ако се стигне до коалиция със сините правосъдието ще поеме Катя Михайлова и ще се търси място за Мартин Димитров, който сигурно губи лидерството в СДС за глупостите, които натвори преди и по време на кампанията.
Всъщност най-голямата опасност за новите управляващи идва от втория и третия ешелон на ГЕРБ. След няколко месеца управление се появяват местните дерибеи. Имаше ги при Костов, при Царя, при Станишев, ще ги има и в бъдеще. Многото бивши хора от службите в структурите на ГЕРБ крият опасен потенциал. В годините на прехода те бяха с единия крак в престъпния свят, а с другия в МВР. Това вещае появата на прослойка от хора с особен статут: олигарси, които ще поискат парцелирана власт по регионите. Тези кръгове загробиха не едно от правителствата на прехода и големият риск пред Бойко идва точно от тези кръгове на регионални думбази. Откъсването на такива хора по места от властта ще е гаранция за успешно управление, иначе идва ропот и мъртво вълнение в собствените редици.


Тагове:   местни олигарси,


Гласувай:
0



1. zaw12929 - Ne e qsno
14.07.2009 18:21
Ne e qsno
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9540429
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031