Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 14:36 - Първото заседание на 41 НС
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1931 Коментари: 3 Гласове:
0



Биха звънеца в Парламента

image

PlovdivMedia - Биха звънеца в Парламента

Около 9 часа на 14 юли сградата на Народното събрание е необичайно оживена. Новите депутати от ГЕРБ се разхождат припряно и предпочитат общуването на групички, като взаимно си дават кураж. Ветераните – депутати набързо се разписват до централния вход, получават си материалите и уверено се насочват към кафенето. Охраната любезно насочва новобранците към съответните стаи на парламентарните групи. Напрежение и радост около стаята на победителите и униние и злостни погледи пред стаята на социалистите.
Христо МАРКОВ

Досегашният председател на червената парламентарна група Ангел Найденов шумно изразява недоволството си, че ще делят левия блок с депутатите на ДПС, а на ГЕРБ и Синята коалиция са отредени първите редове на десния и средния блок в пленарната зала. „Ами така е, победители са и са много” – мрачно му опонира социалната министерка Масларова. Накичила се е с някакви смехотворни джуфки. В десния кулоар пристига Цветан Цветанов и нарежда да се започне настаняване по местата, отредени за светлосините. Тълпи от журналисти обграждат от малкото познати лица на ГЕРБ, които сякаш са предубедени да бъдат лаконични и стегнати. По-словоохотлив е само единственият им депутат с опит Лъчезар Иванов.
В кулоарите се набива на око, че липсват царските красавици Теодора Дренска, Антония Първанова, Нина Чилова, няма я даже хубавото Наде да покаже поредния блестящ тоалет. Липсват дори широките дрехи и шалове на Мара Мисса. За сметка на това всички обръщат глави след ефектната млада герберка софиянката Теодора Георгиева. Дамата засенчва старата слава на хубавиците със стегната прическа и умопомрачителен тоалет в бяло – още отсега някои и дават титлата на парламентарна хубавица.
Мъжете в болшинството си са заложили на тъмни костюми и вратовръзки в убити тонове. Единственото изключение е консервативния Иван Костов в по-светъл костюм – може би така е решил да подразни дори с облеклото си левите. Демонстративно се разхожда с широка усмивка и осанка на победител. Удивително сговорчив е с журналистите.
На балкона вече се тълпят чужди посланици, журналисти, кибици, Гиньо Ганев, ходжи и владици. Пристига на отреденото му място и президента Георги Първанов – мрачен и пресилено сериозен. Идването на Бойко Борисов е сигнал към депутатите му да заемат местата си в залата. Борисов се настанява самичък отстрани на президентската ложа, но и двамата се правят, че не се забелязват. Лидерът на ГЕРБ кима сдържано на няколко познати и се втренчва в депутатския си корпус. Кой знае защо пред трибуната в дясно е настанен патриарх Максим, който тихо и спокойно наблюдава шетнята.
Часът е около 10 и първите редове се заемат от по-видните представители на ГЕРБ и в крайно дясно ръководството на Синята коалиция – Иван Костов, Мартин Димитров и Ваньо Шарков. В края на десните редове са новите депутати от РЗС и старите лица от Атака, където блести Павел Шопов, който гледа мрачно и се заканва на невидим противник. Регистрирани са 236 народни представители и Андрей Пантев театрално удря звънеца за началото на 41-я Парламент.
Кой знае защо историкът започва импровизираната си реч с честитка към... Франция, която имала днес национален празник. Може би, защото сме франкофони. После най-възрастният народен представител започва красивото си вербално менторство за приемственост и се разхожда по тежките съдби на родните политици, които ни гледали „отгоре”. В залата се чувства леко отегчение.
Първи взима думата Цветан Цветанов, който грижливо се взира в листата пред себе си. Личи му неопитността и несигурността, но е убедителен в приоритетите на партията: „Няма да има подмяна на законите с индивидуални схеми; предлагаме проект за европейско развитие на
България; няма да правим скрити договорки и пазарлъци; ще предложим меморандум за партньорство на тези, които не са участвали в тройната коалиция”.
След него Станишев стъклено и с характерната си усмивка говори, сякаш всичко при управлението му е било зашеметителен успех – финансова стабилност, социална справедливост, безплатни учебници. Дори на съпартийците му доскучават неуместните хвалби и се отдават на разговори. Оживление настава, когато Станишев за пореден път вади картата за „реваншистки настроения, политически чистки, омраза и конфронтация” – в огромната си част залата реагира шумно и с ропот. Сергей наистина има вид на човек извън реалността.
От името на ДПС говори не Ахмед Доган, а Лютфи Местан, който нафукано и със самочувствие повтаря шест /!!!/ пъти колко гласове е спечелило ДПС и точно 14 пъти акцентира върху „враждебност”, защото те били единствената партия, която отбелязала „31% ръст в подкрепата си от българския избирател”. Чашата прелива, когато Местан се обръща лично към президента Първанов „да подкрепи ДПС във властта чрез присъствието му със зам.-министри и областни и заместник-областни управители”. Изненадан е дори Първанов, а на балкона се чуват нелицеприятни реплики – „значи те си искат да останат във властта със своите хора, егати нахалството!”
След речта на Местан гневливо излиза на трибуната Волен Сидеров. Единственият, който не чете речта си, а импровизира в характерен стил. Най-напред порицава Андрей Пантев, който искал едва ли не да се говори в мерена реч и подхваща президента Първанов: „Защо Вие, г-н Президент, се отказахте да откриете Народното събрание? Толкова ли Ви е срам, че станахте баща на тройната коалиция и дадохте мандата на ДПС?” Ръкопляскат бурно всички депутати, с изключение на БСП и ДПС. Първанов е видимо изненадан и лицето му бързо придобива цвят на патладжан. Борисов се подхилква. На балкона посланиците наострят уши, защото Сидеров се обръща към преводачите да им превеждат точно: декларация за 500-годишен геноцид над българския народ, за арменския геноцид, компенсации от Турция, промени в изборното законодателство и падане на двойното гражданство, съд за Доган и олигарсите и отмяна на заменките. Някои от ДПС и БСП напускат пленарната зала.
Мартин Димитров убедително печели приза след него за комсомолски ентусиазъм и скука. Речта му, която повтаря програмата на Синята коалиция, продължава едно футболно полувреме и става напълно неразбираема в края си. Дори новаците от ГЕРБ не крият отегчението си, а Пантев допълва – всеки може да се излага, колкото си иска.
Последен е Яне Янев, който също си повтаря предизборните тези: нова Конституция, 120 депутати, Велико народно събрание, спиране на доганизацията. Не забравя да декларира безусловна подкрепа на Бойко Борисов. И той, и Мартин Димитров се представят така, сякаш те са спечелили изборите. Леко смешничко става.
С 227 гласа и 3 въздържали се пленарната зала без дискусии избира за председател на 41 Народно събрание плевенската юристка Цецка Цачева и към нея заваляват букети и поздравления. Анблок са избрани и заместниците и` с 235 гласа:
докторът Лъчезар Иванов, бившият шпикер на Парламента Георги Пирински, бившият седесар и настоящ депесар Христо Бисеров, атакаджията Павел Шопов, синята ветеранка Катя Михайлова и напористият Атанас Семов от РЗС – син на Марко Семов. При процедурите новата председателка се обръща за помощ към старите парламентаристи Иванов и Михайлова, но демонстрира толеранс и спокойствие. Засега.
Първият пленарен ден завършва с шампанско, снимки, дефиле на новите тоалети и журналистически погледи към новите фаворити за властта. Първанов се изнася първи, без да се спре при журналистите, Сергей напуска безмълвен и мрачен. А Бойко лежерно и любезно се заговаря с Петя от Канала на Сашо Диков. Предстоят консултации за новата власт и заслужена почивка на парламентаристите. Някои от тях открито недоволстват, че още не са им предоставени ведомствени жилища, където да положат морни телеса. И депутатите са човеци, все още, нали...


Тагове:   ДПС,   атака,   Станишев,


Гласувай:
0



1. vanex - :)
15.07.2009 22:11
Браво Ицо, хареса ми !
цитирай
2. nadagr - И за мен беше интересно четиво,
16.07.2009 10:13
все едно бях в залата.
Благодаря!
цитирай
3. lado - докторът Лъчезар Иванов, - човекът ...
16.07.2009 14:29
докторът Лъчезар Иванов, - човекът и домашното насилие, да ни е честит
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543494
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031