Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 14:26 - Меморандум за НЕподкрепа на Правителството и разни други прости сметки
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1390 Коментари: 2 Гласове:
0



С натикване в ъгъла на Костов и Яне мандат не се изкарва

image

PlovdivMedia - С натикване в ъгъла на Костов и Яне мандат не се изкарва

Нещо става след изборите, което не мога да разбера. Многократно съм писал и повтарял, че устойчивостта на едно правителство зависи от простички сметки, които се учат в началния училищен курс. За първи път не ги направи оня страховит почитател на рицарските жестове и психиатричните сеанси по методиката на Фройд, а по стечение на обстоятелствата премиер Филип Димитров. И той, и последвалите го Беров и Виденов пак не успяха да изчислят, че половината на 240 е 120 и трябва да се намери още 1 глас отнякъде, за да продължат управлението си. Простичко е, нали?
Христо МАРКОВ
Предлагам на новите управляващи, независимо от съкрушителната си победа, да направят същата простичка сметка. За да останете на власт един пълен мандат, ще ви трябват тези гласове. Просто защото имате /засега/ сигурни 116-те на своите депутати. Хипотетично и в сферата на чистата математика те не стигат нито за правителство, нито за шеф на комисия даже.
За разлика от ГЕРБ, тази простичка сметка може да си я направят и магистърът по математика Иван Костов, и Янето, и философът Доган, и историкът Станишев, а Волен има брат математик, който ще му направи необходимото изчисляване, ако трябва.
Тези мисли ме налетяха днес, когато форлойтерите на ГЕРБ, начело с Цветанов, предложили на останалите десноцентриски партии не коалиционно споразумение, а „Меморандум за подкрепа на правителството”. Ако сте прочели внимателно този текст, ще се светнете, че се предлага така нареченото „лъвско дружество”. Понятието е от юридическите учебници преди Девети септември и означава: за мен само печалбата, за теб само загубата. Доколкото знам още се изучава понятието, но само в юридическия факултет на СУ. Та с този Меморандум Цветанов и компания предлагат на Синята коалиция, РЗС и „Атака” да предложат монолитен кабинет само на ГЕРБ, а останалите да го подкрепят с гласовете си в пленарна зала. Така и ще стане, но след избиране на правителството, то ще се нуждае в значителна степен именно от допълнителни гласове, за да запълни бройката до 121. Защото близката ни парламентарна история говори, че поне десетина от мнозинството може да бъдат „пробити” от опитни играчи като БСП и ДПС, че ще има и личностни недоволства /само да си спомним отцепването на Новото време от НДСВ в по-предишния парламент/. Те принудиха за десетина гласа кадета Рилски да им даде енергийното министерство, начело със Севлиевски.
Опитният играч Иван Костов не случайно натърти, че Меморандум на български означава „паметна записка” и не обвързва партньора политически по никакъв начин. А той ги знае тези иширети – бъдете сигурни! Янето отново бе много праволинеен – който се присъедини дори като съветник и експерт в новото правителство, незабавно ще бъде изключен от партията. Единствено от „Атака” заявиха, че подкрепят „без условия правителството на Б.Б.”. Да, но нали знаете какво е мнението на Европейската комисия за партия „Атака”?! Нали знаете, че във всеки един момент Воленовите депутати могат да решат нещо друго и да се ориентират към БСП?! Правили са го например с гласуването за 8-процентната бариера ...
Не виждам защо им трябват на Бойко и Цветанов тези сложни меморандумни постановки, които единствено ще им усложнят живота в условията на тежка криза в държавата. Защо трябва личностните егоцентрични напъни да заменят реалните проблеми? Ми, като нямаш нужните гласове, правиш най-елементарното – даваш например Екоминистерството на безспорния професионалист Евдокия Манева /СК/ и правосъдното министерство на Атанас Семов /РЗС/, осигуряваш си твърди над 140 гласа и може след това на спокойствие на им разгониш фамилията на Станишев и Доган. Ако искрено го желаеш, защото сега те може и да не са силна опозиция, но ако опозиция ти стане Иван Костов в съдружие с Янето, нещата стават сериозни и като нищо ще последваш съдбата на Ф.Д., който също с малцинствен депутатски корпус си мислеше, че ще управлява...
Защото, дами и господа, граждани и гражданки, „правителство на малцинството” няма и никога не е имало, поне в парламентарните държави. Измислиха го лизачите политолози и социолози, за да си оправдаят високите хонорари. В парламентарните републики винаги правителствата са били функция на парламентарно мнозинство, макар и с един глас. Само с един дори, както бе в Гърция преди десет години. Пак опираме до математиката, която някои не искат упорито да изучават.
А иначе текстът на „Меморандума” е проява на изключителна политическа наивност и неопитност и с него не може да примамиш нито стария играч Костов, нито въодушевения Яне. На мен ми звучи като „меморандум за подкрепа , ако искате да си сложите врата под гилотината”...



Гласувай:
0



1. lado - Правилно посочваш симптомите, да ...
16.07.2009 16:32
Правилно посочваш симптомите, да видим дали ще могат да направят правилните изводи.Ако не - пак да сме живи да видим..
цитирай
2. анонимен - Бойко вече става прозрачен
16.07.2009 19:49
Беше се нагласил да управлява с БСП, ако разликата не беше толкова голяма.Тогава щеше да образува "национално отговорно правителство на съгласието" в името на България и т.н.Но малко преиграха и овчедушния български народ му даде голяма подкрепа, толкова голяма, че вече не върви да се коалира с БСП.Сега номерът е следния.Правителството на малцинството, особено след като изпълзят парламентарните мравки, аналог на сините мравки при Ф.Димитров, тогава Боъко пада от власт и се дава на вторапарламентарна сила да състави кабинет, а тя е БСП.БСП посочват някой Беров №2 да направи кабинет и така с гласовете на ГЕРБ и БСП се прави солидно правителство, което ще управлява с "програмата на ГЕРБ".Бойко по това време ще е станал президент, когато мандата на Гоце изтече.
Никога не трябва да забравяме, че ГЕРБ е Б отбора на БСП.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543463
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031