Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 20:36 - Германия се скара на САЩ, но прегърна Бойко ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1242 Коментари: 0 Гласове:
3



Германия размаха пръст на САЩ, но прегърна Бойко

image

PlovdivMedia - Германия размаха пръст на САЩ, но прегърна Бойко

Баварският Християнсоциален съюз е партията, която управлява най-могъщата германска провинция повече от половин век и по правило неговите конгреси са знакови за най-силната европейска държава. Не случайно в Бавария управляващата ХДС не изгражда структури и е отстъпила правото на управление на дясната ХСС, а социалдемократите служат по-скоро за фон, разнообразяващ местния лантаг.

Христо МАРКОВ


Тази година конгресът на ХСС в Нюрнберг бе симптоматичен за развитието на европейската политика. Най-малкото, защото Германия след Хелмут Кол е държавата, която изнася основната тежест на европейското разширяване, има най-внушителната група от евродепутати и плаща най-сериозните парични вноски в ЕС. Та немският канцлер Ангела Меркел избра в речта си пред делегатите да разкритикува остро финансовите институции на САЩ и Великобритания: „Причината за световната финансова криза, разразила се от края на 2007 г., е усещането за всепозволеност, алчността, стремежът за удовлетворяване на лични потребности и в никакъв случай няма да допуснем ситуация, при която Уолстрийт и Сити да налагат своите представи за това как трябва да се печелят пари и след това да карат другите да плащат за техните грешки”. Думите на Меркел отекнали в залата сред бурни аплаузи, след които тя се зарекла да не допусне в бъдеще подобни злоупотреби и щяла да използва световните икономически форуми и Г-20, за да се постигнат по-строги правила за регулиране на световните финансови пазари.
Когато думите са изречени от канцлера на Германия, трябва
светът особено внимателно да ги анализира, защото това е страната, която през 30-те години на миналия век преживя една страховита криза, а от нея се роди чудовището на националсоциализма и бюргерския популизъм на Хитлер и Розенберг. Конрад Аденауер и планът „Маршал” извършиха голямата промяна след Втората световна война, за да се възроди и отново стане водеща германската икономика.
И докато Меркел категорично изрази недоволството си от всепозволеността и алчността на САЩ и Ситито в Лондон, бе нескрито щастлива от появата на форума на бъдещия български премиер Бойко Борисов, което за студените немци си е направо повече от комплимент. Освен Меркел, топли прегръдки и поздрави за победата Борисов отнесе и от новия председател на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер, както и от Вернер Ланген – председателят на германската група на ЕНП в Европарламента. Пред Румяна Желева и Борисов Ланген обещал размразяване на еврофондовете за
България след изборната победа и вероятно ще стане, защото именно немците бяха най-осторожните застъпници за санкции на България за злоупотребите с европейски средства и практиките за пазаруване на гласове.
Така че новото правителство започва с похвали в Европа за сметка на щенията на партийните динозаври в
България за министри, участие във властта и общи споразумения. При такава ситуация съвсем не е чудна смелостта на Борисов да „хвърли ръкавицата” за нови избори, ако има някой смелост за тях, разбира се...



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9571444
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930