Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2009 13:40 - ДС управлява БНБ - нищо ново, но все пак ...
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 3670 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 08.01.2010 15:35


  Банкерските тайни започнаха да се разбулват

image


С Решение №71 Комисията по досиетата отвори една от тайните на прехода и с прискърбие констатирахме, че след 1989 г. Българската народна банка чак до 1997 год. се е управлявала от... Държавна сигурност. Сега историците ще правят анализите си с едно на ум, защото върховната финансова институция по закон е основният регулатор на парите в държавата. И тяхното движение насам-натам, както си беше преди 20 години.

Христо МАРКОВ
  

Оказва се, че достопочтеният първи „демократичен” управител на БНБ Тодор Йорданов Вълчев носи и гордото име „Сотир” на агент от Второ главно управление на ДС, вербуван още в далечната 1951 г. и чак до юни 1990 г. живеел двойствения си живот, когато нарочно писмо указва „да бъдат заличени от всички картотеки данните за аг. "Сотир", т.е. когато се е подготвяло издигането му за гуверньор на БНБ. И тъжно, и жалко, и малко зловещо. В началото на 1991 год. д-р Дертлиев доведе под ръка в Народното събрание достопочтена фигура на човек от „старото поколение” и бе представен от социалдемократа за „консенсусна фигура”. Тодор Вълчев притежаваше дар слово, умееше да говори разбираемо, и убедително за сложната материя на държавните финанси и получи, доколкото си спомням, почти пълното одобрение на пленарната зала. Нямаше комисия по досиетата, нито някой се и замисляше да проверява кандидата – тогава мечтаехме да сваляме комунизма и с това се изчерпваха илюзиите, а то... Агентът Сотир си е влязъл по терлици в БНБ и може би такива като Луканов и Лилов са се подсмихвали на пълната ни наивност. Да, но д-р Дертлиев си беше авторитет отвсякъде. И не само той.
По негово време се появи странната операция рефинансиране от Централната банка, което си беше де факто и де юре организирана кражба. Най-общо замислената от Луканов схема бе проста: явяват се няколко представители на „национално-отговорния капитал” при шефа на БНБ и заявяват непреодолимото си желание да създадат частна банка, но за целта искат финансиране, пък после като почнат да печелят, ще се издължават. Ако имат съответната политическа протекция, получават исканото финансиране, регистрират си „финансовата институция” пак при същия шеф на БНБ и пътят към банкирането е открит. Но понеже са момчета, свикнали на врътките от Комсомола, си раздават необезпечени кредити на свои приятели, партийни другари и най-вече на собствени фирми. Никой не мисли да се издължава, а годините на щастливия бизнес си вървят. Да, ама в един момент МВФ започва да стягат обръча около безбройните ни банки. Тогава се правят напълно необяснимите ходове с вдигането на лихвите по депозитите и маса пенсионери се втурват към печалби от вложените пенсийки. Историята нататък е известна - от 34 банки в
България под особен надзор бяха поставени 14 трезора. На тях се падаха 24% от активите на търговския банков сектор. Ако извадим от сметките Булбанк, която през този период беше най-голямата банка у нас, но по същество не кредитираше реалния сектор, то на практика над 50% от активите, инвестирани в реалния сектор, бяха засегнати от санкциите, наложени първоначално от БНБ. По-късно извън строя излязоха още две институции и се продължи до окончателното сриване на банковия сектор. През цялото време на този трус шеф на БНБ бе същият агент Сотир, но тълпата гонеше с камъни политиците, а не банкерите, особено централните.
Така или иначе, Тодор Вълчев си изкара тихо и мирно мандата до края. Още управляваше БСП и за негов заместник бе избран с аплаузи верният кадър на партията-майка Любомир Филипов. Той пък се оказа, че служил под агентурния псевдоним Ровър /!?/, като прибавим и висшите служители Иван Драгневски /агент Горазд, управител на БНБ до 1991 г./, Камен Тошков /агент Петър, член на УС на БНБ до 1996 г./, Константин Димитров /агент Светослав, член на Пленарния съвет до 1994 г./, Пламен Илчев /агент Пирински, подуправител на БНБ/, Стоян Шукеров /агент Огнян, член на УС до 1996 г./ и още десетки началници по региони, та дори до управители на почивни бази, излиза, че
до 1997 г. цялата БНБ се е управлявала от кадри на Държавна сигурност. Егати прехода! Но нали все пак може да си правим изводите... И това е нещо в крайна сметка.



Гласувай:
1



1. lado - Да, по важните въпроси нямат хората ...
23.07.2009 13:58
Да, по важните въпроси нямат хората мнение, но когато някоя фльорца напише ода за сандалите си - гледай какво става.(Навремето се махнах от СДС заради тъпотията на дертлиевите и николапетковистките кадри - Дертлиев никога не стана авторитет за мене , а той беше на върха в хранителната верига на тогавашното СДС)
цитирай
2. krotalka - По времето, когато уравител на БНБ беше Вълчев,
23.07.2009 14:20
моя приятелка работешев неговия екип. От нея знам, че са се опитвали да открият как се "изпират" парите, но не са успели, защото още тогава всичко е било два-три пъти препрано...
От старото СДС, истински авторитет за мен беше само Стефан Савов! Дертлиев за мен си беше социалист.
цитирай
3. toross - Напълно съм съгласен
23.07.2009 14:57
с Вас колеги. За съжаление наистина в началото на перхода никой искрено не мислеше да се рови в БНБ /поне тези, които не сме били "светнати"/, а реалното препиране не става обезателно чрез центр. банка, която в случая играе ролята на коректор /поне според тогавашния закон/, а истинската далавера бе с т. нар. рефинансиране и толеранса към червените другари. Иначе наистина БСДП и БЗНС-НП си бяха едни странни формации още тогава, които решиха, че били "грабнак" на СДС. Бай Ст. Савов бе човек от друго тесто, но него пък хората на Филип напправиха всичко по силите си да го сринат, за съжаление.
цитирай
4. анонимен - Бай Ст. Савов бе човек от друго тесто
09.09.2010 13:45
Друг път!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542628
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031