Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 23:06 - Симеон Дянков - копието на Герб
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 2420 Коментари: 4 Гласове:
2



Откъде го намери Борисов това момче?!

image

PlovdivMedia - Откъде го намери Борисов това момче?!

Новият ни финансов министър Симеон Дянков на първо четене заслужава много доверие и впечатлява с искреност. Поне аз от дълги години не съм се радвал така на ново лице в политиката ни – момче от прочутата Ловешка езикова гимназия, топикономист /chief iconomist/ на Световната банка, по-известен в света, отколкото в България, говорещ на достъпен език за сложни икономически и фискални практики.

Христо МАРКОВ
 
Поканен от новия премиер, без да подозира, че е нашенче от подбалканските краища на Централна Северна
България, обиколил повече от 80 страни като доверен човек на институция като Световната банка.
Не знам доколко Борисов има нюх за финансовата или икономическата криза /има спор по конкретизацията/, но определено е демонстрирал завидно шесто чувство по време на молитвената закуска с президента Обама, когато забелязал Дянков. Стига само дребната разлика от прехвалените царски емигранти – те демонстрираха името на институциите, в които са били чиновници, а не
работата, която са свършили там, докато новият ни държавен кофчежник акцентира на направеното. Пък и, доколкото се сещам, след загубата на НДСВ не поканиха Милен Велчев да се върне в „Мерил Линч”, нито Николай Василев, да не говорим за Любка Качакова, която окончателно се засели в родопските махали.
Световната банка е изпращала новия ни финансист №1 на мисии от Холандия, Норвегия и Дания до Афганистан, Киргизстан и Таджикистан и така по цели 90 държави в света. Опит, та опит за 39–годишен специалист. Да се чуди човек кога е имал време да отдели време и за две деца, семейство и съпруга. И в същото време от деветимата топикономисти в групата на Световната банка – нали разбирате, драги читатели, как звучи това в
България, където скоро научихме, че шефовете на БНБ от началото на прехода са били кадри на комунистическата Държавна сигурност?! А в същото време ловчалията е в класацията IDEAS/RePEc на 100–те най-цитирани икономисти в света.
Нобеловият лауреат Фридрих Хайек бил любим икономист на нашия Дянков, който залагал на теорията за съзидателното разрушение /creative distruction/, според която предприемачи с нови идеи изместват монополистите на пазара. С една дума – в
България за първи път имаме финансов министър с разбираеми за обществото идеи, при това в условията на криза. Мале, мале какви колизии ще произведат фундаменталните му идеи у досегашните министри на финансите! Я да си ги припомним – Ив. Костов, Д. Костов, Муравей Радев, М. Велчев, Пл. Орешарски – май-май все около стандартните представи за модератори на „макрорамката”. Този път по всичко изглежда, че няма да е така – идва muppi-то на Генерала или Middle-aged Urban Professional - английски професионалист на средна възраст.
Дали не дойде времето, когато успелите българи ще се върнат в Родината си?! И ми се струва, че Симеон Дянков ще повлече добра традиция – нали е време да повярваме истински на някой...



Гласувай:
2



1. krotalka - Ще кажа само "Дано" ...
31.07.2009 01:01
Ще кажа само "Дано"
Дано оправдае надеждите!
цитирай
2. анонимен - Дано "материалът му" не е от типа " юпи 2001 ".
31.07.2009 11:12
Опитвам се да си внуша, че не е, защото Борисов вдигна много високо летвата. И ако някой я счупи няма да има прошка не само за него лично. А в момента никой от управляващите не е с амбиции за оставане в политиката само за 4 години. Сигурен съм, че това може да бъде предпоставка за връщане в България на доказали се млади специалисти във всички области. България днес е в състояние изорана нива, чакаща качествени семена.
цитирай
3. lado - Момчето е безспорен авторитет, а от ...
31.07.2009 18:35
Момчето е безспорен авторитет, а от тези, които изброяваш, само Костов беше на мястото си като финансов министър.Имахме шансове още тогава да тръгнем, ама ни мина ко(мунист)тка пътя!Комунист, де! Може и нас най -после да ни огрее с компетентен министър - я благодарение на 6-тото чувство на генерала, я заради наблюдателността му или на някой друг от обкръжението.
Поздрави!
цитирай
4. toross - Приятели, наистина се
31.07.2009 20:36
надявам да не са като царските юпита от 2001 г. , защото тогава итидохме "у полето" , а вече чувам, че администрацията на величеството се е подредила без изключение при ББ . Иначе за това момче чувам само добри неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9544175
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031