Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2009 19:21 - ГЕРБ много да внимават с наследството на тройната коалиция
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 1955 Коментари: 4 Гласове:
2



ГЕРБ да внимават с наследството на „тройната коалиция”

Една политическа и много, много тайна договорка действа от началото на прехода и обяснимо отврати избирателите до непоносимост. Тя придоби сред политиците популярност като системата „не закачай пришното управляващо другарче” – без изключение партията, идваща на власт обещава преди изборите „разплата, възмездие за корумпираните, тържество на справедливостта”, но влизайки във властта тутакси забравяше обещанията. Правителството на Костов не направи нищо ни на Румен Гечев, ни на виновниците за зърнената криза, нито на двигателите на масовата приватизация; правителството на Симеон, кадет Рилски се закани люто на Костов и компания, но така и „не му дойде времето” за елементарно възмездие. Да не говорим, че във всяко правителство досега неизменните олигарси все си намираха достойни покровители.

Още в деня на встъпването си в длъжност Бойко Борисов даде гаранции, че нямало да има „политически преследвания”, нито ще се насажда „етническо напрежение”. Лично щял да се погрижи за това. По този начин той фактически сякаш осигури имунитет на предишната власт, доколкото висшите и` представители попадат точно в контингента на политическите или на важните етнически субекти. От тук насетне, възможните мерки за разследване и наказание, се ограничават до дребните риби и „бушоните”. Дано не стане така, защото разочарованието ще е потресно, след категоричната победа на младата партия.

Поне у хората, неизкушени от политиката, основната идея, заради която гласуваха за ГЕРБ – борбата с корупцията и наглостта на новобогаташите, сякаш започна да се отдалечава. Вместо това Бойко, за пореден път – като при всички предишни управляващи, прехвърли отговорността за разследване на корупцията върху „съответните институции”.
Всяко правителство си има задължителните 100 дни за спокойствие и имунизация от остри обструкции, но не е лошо да се припомни на новия ни премиер, че въпросните институции за 20 години не са хванали нито един по-едър бандит или висш политик. Да не говорим, че никой не обезпокоява притежателите на яхти, самолети и сараи.

Министрите на ГЕРБ трябва да знаят, че в конкретния случай, ключовите постове във въпросните институции са назначени точно от предишната власт, която би трябвало да разследват. Изключително важно ще е да не станем свидетели на класическо изпращане за „зелен хайвер”. Защото бедна им фантазията на новите управляващи какво могат да им сервират другарчетата-чиновници, назначени от НДСВ и ДПС през последните осем години и тези на БСП във властта през последните четири. Просто наистина им е бедна фантазията, какво могат да им сътворят безкрайните служители в министерства, агенции и комисии. От вчера сме свидетели на едно такова „мероприятие” в резултат, на което бе наложена принудителна почивка на депутатите от 20 дни, въпреки обещанието, че ще работят през август, но ... представете си, нямало къде да спят/?!/, а разнасяли куфари, хавлии и пешкири по хотел „Родина” и някакви мухлясали ведомствени апартаменти. Кой каквото иска да си говори /няма законопроекти, ще работят комисийте на НС/, но истинската причина се оказа, че администрацията на парламента не е успяла да освободи жилищата, а през това време някои предишни депутати са си живеели необезпокоявано за държавна сметка. Ами от началото на годината се знае, че ще има нов депутатски корпус, че ще се настаняват нови депутати от провинцията и тези хора ще трябва някъде да полагат вечер морни телеса, а днес всички те изплакаха в един глас, че са подложени на полеви условия. Дори пловдивската представителка Менда Стоянова се закани, че щяла да си пътува до Пловдив ежедневно. Просто „битовият проблем” на провинциалните депутати придоби повече от комичен ефект. А би трябвало парламентарните чиновници, които не са си свършили работата да изхвърчат като тапи немедлено.

Действието на системата „не пипай предишното другарче” досега оцеляваше като основен държавен фундамент в политиката, по-съществен дори от Конституцията и законите и нейното разрушаване ще е най-съществената мисия на новите управляващи. Залитнат ли в нея, подчинят ли се на традицията, не започнат ли с тотално прочистване на администрацията, недоволството няма да закъснее, а отминалите избори показаха, че народът бави, но не забравя. Тази отколешна традиция гарантираше спокойствие на всички управляващи, че може да си правят каквото искат, а после никой няма да ги пипа. В развитите общества с новата власт си отиват доброволно и чиновниците от старата, но в България тази практика ще е непозната още дълго и затова ГЕРБ трябва да се заеме със сериозно прочистване още в началото. В противен случай – да чакат още такива изпълнения като бездомните провинциални депутати.




Гласувай:
2



1. krotalka - Не започне ли с твърдост от началото,
31.07.2009 19:42
ще изпусне влака...
Вчера прочетох за тези неосвободени ведомствени жилища. Явно някои бивши депутати искат да я карат както до сега. Дали ще се получи, зависи от ББ. Има си закони и пред тях всички сме равни. Явно някои се смятат за по-равни!
Дано тези, които дадаоха гласа си за него, не се разочароват бързо...
цитирай
2. toross - Кроти, и на мен това ми е надеждата,
31.07.2009 20:34
въпреки че чувам доста интересни неща - 2/3 от администрацията на НДСВ са се строили пред кабинета на новия премиер. Един приятел по тоя повод каза - НДСВ се връща пак на власт !
цитирай
3. krotalka - Така лесно не им се изпуска кокъла!
31.07.2009 21:25
Нагаждачи винаги е имало. Може между тях да има и кадърни...
цитирай
4. toross - Абе може, но
31.07.2009 21:38
знам, че човек, който с всяка власт се нарежда на опашчица за пост в никакъв случай не разчита на способностите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542248
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031